3.6.2014 15:08

Ο Ιούνιος κρίνει το ταμείο του Δήμου

Ξεκάθαρες κατευθύνσεις για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του δημοτικού ταμείου είχαν έγκαιρα αποστείλει στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χίου οι οικονομικοί υπάλληλοι, προτού αυτό φτάσει σε επίπεδα όπου κάθε επιστροφή θα μοιάζει αδιέξοδη.  Ωστόσο είναι απορίας άξιο γιατί τα μέλη της Επιτροπής (απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους) δεν φαίνεται να έλαβαν σοβαρά τις παρατηρήσεις και σήμερα μοιάζει αναγκαία μια σειρά από μέτρα προκειμένου ο δημοτικός κορβανάς να μην πέσει στην... επιτήρηση, με ότι αυτό συνεπάγεται στο τέλος του Ιούνη.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών που υπογράφει ο προϊστάμενός  της Παν. Πεντάκης, το πρώτο τρίμηνο του 2014 το ταμείο φαίνεται να ισορροπούσε μια προς την αρνητική και μια προς τη θετική κατεύθυνση αφήνοντας περιθώρια ασφαλούς λειτουργίας του Δήμου. Τα πράγματα ρέπουν προς το χειρότερο όμως τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, γεγονός που οδηγεί τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι τους πολιτικούς, να μιλούν για ανάγκη λήψης μέτρων που δεν φαντάζουν όσο δύσκολα κι αν ακούγονται.

Ρεύμα και δαπάνες

 Το «αρνητικό» κλίμα στο δημοτικό προϋπολογισμό φαίνεται ότι επέτειναν συγκεκριμένες αποφάσεις. Η πληρωμή από το δημοτικό ταμείο των λογαριασμών ρεύματος των Νομικών Προσώπων (Κολυμβητήριο, Ομήρειο, Σχολεία, Σταθμοί κα.) χωρίς να παρακρατείται στη συνέχεια το αντίστοιχο ποσό από τις πιστώσεις που ελάμβαναν, βάρυνε το δημοτικό ταμείο χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αναπλήρωσης τους. Παράλληλα όμως, αδυναμία εκφράστηκε και σε άλλους δυο τομείς. Οι ανείσπρακτες οφειλές και οι συνεχιζόμενες δαπάνες φόρτωσαν ακόμη πιο πολύ την δύσκολη κατάσταση και κάπου εκεί η Οικονομική Υπηρεσία ενήργησε με το έγγραφό της ενημερώνοντας σχετικά την Οικονομική Επιτροπή.

Θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι τους μήνες Απρίλιο και Μάιο που η κατάσταση με τα οικονομικά δείχνει αρνητικά διαφοροποιημένη, ο Δήμος κλήθηκε να πληρώσει επιπλέον: 600.000 προνοιακά επιδόματα, πληρωμή εισφορών ΙΚΑ εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας 82.882 ευρώ, μεταβιβάσεις εισοδημάτων σε τρίτους – απόδοση στη ΔΕΥΑΝΧ επιχ/σης για την αφαλάτωση άλλα 441.000 ευρώ.

Υποφερτός

Το όποιο πρόβλημα επέτειναν, και αυτό είναι αλήθεια, οι καθυστερήσεις της πολιτείας να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των Δήμων στους οποίους μεταβίβαζε ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες. Παρόλα αυτά το δημοτικό ταμείο λειτούργησε, παρά τα καμπανάκια, και σήμερα η κατάσταση δείχνει αναστρέψιμη αν ληφθούν μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα. Εξάλλου και ο Πολ. Λαμπρινούδης είναι ακόμη αισιόδοξος ότι με τις κατάλληλες «μανούβρες» ο προϋπολογισμός δεν θα εξοκείλει.

Τέλη και συγκράτηση δαπανών

Όπως υποστηρίζει ο Παν. Πεντάκης στον «π» χρειάζονται γενναίες αποφάσεις που δεν επιβαρύνουν το μέσο δημότη. «Απαιτείται πρώτα να γίνει μια αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη περίπου 10% και φυσικά να συγκρατηθούν οι δαπάνες στα στοιχειώδη». Αύξηση 10% σημαίνει ότι για ένα σπίτι 100τμ, αντιστοιχούν 12 ευρώ το χρόνο, ποσό που δεν είναι άξιο αναφοράς εφόσον ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να εισπράξει 400.000 ευρώ στο ταμείο του. Παράλληλα όμως είναι αναγκαίο ο Δήμος να συγκρατήσει με κάθε τρόπο τις δαπάνες του. «Αυτό σημαίνει λιγότερα ανταλλακτικά, λελογισμένη χρήση πόρων και ότι και όσο έχουμε τη δυνατότητα», συμπληρώνει ο κ. Πεντάκης.

Απώτερος στόχος είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο κάθε ενδεχόμενο επιτήρησης του δημοτικού ταμείου από Επίτροπο, γεγονός που θα δημιουργούσε στο δήμο μια σειρά από πρωτόγνωρα ασφυκτικά μέτρα στην καθημερινή λειτουργία του.

Υπάρχει όμως χρόνος για τις βελτιωτικές προτάσεις που με κάθε ρεαλισμό το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να αντιμετωπίσει. Τα τρία χρόνια που προηγήθηκαν, εν μέσω οικονομικής λαίλαπας, ο Δήμος Χίου κρατήθηκε σε σωστό δρόμο. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν και τα βήματα εκείνα που θα επιτρέψουν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ