Οικονομία

12/6/13 18:22

τελ. ενημ.: 12/6/13 18:22

NYT: "Καταδυόμενη" αγορά η Ελλάδα κι όχι "αναδυόμενη"

Είναι στ'αληθεια η Ελλάδα μια αναδυόμενη αγορά; αναρωτιέται ο Floyd Norris, οικονομικός συντάκτης στους NYT σε χθεσινό δημοσίευμα του. 
“Καταδυόμενη” ίσως να ταίριαζε καλύτερα, υποστηρίζει ο συντάκτης. Την Τρίτη η MSCI, εταιρία που καταρτίζει χρηματιστηριακούς δείκτες παγκοσμίως, κατέταξε την Ελλάδα στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.
Ανεξάρτητα όμως από το πόσο καλό ακούγεται, η MSCI δεν κολακεύει τους φτωχούς Έλληνες, γράφει ο Floyd Norris.
Αντίθετα, ο όρος “αναδυόμενες” είναι μάλλον ένας ευφημισμός που περιγράφει τις αγορές που βρίσκονται εκτός ανάπτυξης.
Κάποτε ήταν “υπανάπτυκτες”, όρος ο οποίος πραγματικά ακούγεται δυσάρεστα. Στη συνέχεια, έγιναν “αναπτυσσόμενες”  όρος που υπονοεί μια πρόοδο είτε αυτή είναι πραγματική είτε όχι. Στην πορεία έγινε “αναδυόμενες”.

Η MSCI έχει φτιάξει άλλη μια κατηγορία, κάτω από τις αναδυόμενες αγορές, που είναι γνωστή με την ονομασία “σύνορα”. 
Η κατηγορία στην οποία εντάσσεται μια χώρα έχει σημασία, διότι οι θεσμικοί επενδυτές συγκρίνουν τις επιδόσεις τους στους διάφορους δείκτες MSCI.
Την Τρίτη, η MSCI αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν αξίζει να βρίσκεται στην κατηγορία “ανεπτυγμένες” αγορές. Και μεταφέρθηκε στην κατηγορία “αναδυόμενες”. Φυσικά η MSCI δεν εννοεί πραγματικά ότι η Ελλάδα είναι μια αναδυόμενη αγορά. Ίσως μια μεταφορά στον παλιό όρο “υποανάπτυκτη” να ήταν πιο ακριβής, όμως αυτό δεν θα ακουγόταν καθόλου καλά. “Μη-ανεπτυγμένη” ίσως να ταίριαζε καλύτερα, καταλήγει ο Norris.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση