3.8.2017 13:29

Νέα ώθηση στους Βαβύλους δίνει το επιχειρηματικό πάρκο

Αυξάνεται κατακόρυφα η αξία γης από την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή

Μπροστά σε νέα δεδομένα θα βρεθούν σύντομα οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή των Βαβύλων, αφού η επιχειρούμενη εγκατάσταση του επιχειρηματικού πάρκου σε εκτάσεις περιμετρικά του χωριού αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την αξία των αγροτεμαχίων τους.

Η μελέτη της εταιρίας «Re.De-Plan AE Consultants», η οποία παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ομήρειο, ανέλυσε όλα τα δεδομένα σχετικά με τη δημιουργία ενός οργανωμένου υποδοχέα παραγωγικής δραστηριότητας στη Χίο, κάτι που, όπως ειπώθηκε, θα έπρεπε να γίνει τουλάχιστον μία δεκαετία νωρίτερα.

Τα δεδομένα

Οι μελετητές εξέτασαν συνολικά 4 περιοχές για την εγκατάσταση του Επιχειρηματικού Πάρκου, δηλαδή την περιοχή του Γρου, τη ΒΙ.ΑΛ., τις Σκουριές των Μεστών και την περιοχή των Βαβύλων, καταλήγοντας στην τελευταία λύση ως την πλέον υλοποιήσιμη. Πρόκειται για έκταση συνολικής επιφάνειας 953 στρεμμάτων την οποία κατέχουν 107 ιδιοκτήτες γης με τους 5 από αυτούς να έχουν στην κατοχή τους περί το 50% των προαναφερομένων στρεμμάτων.

Πως στήνεται το επιχειρηματικό πάρκο

Ουσιαστικά η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου προβλέπει κατ’ ελάχιστο την ύπαρξη 50 στρεμμάτων γης. Στη συνέχεια δημιουργείται μία εταιρία με τίτλο «Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου», στην οποία μπορούν να συμμετέχουν δημόσιοι φορείς όπως Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήριο και ΤΕΕ καθώς και ιδιώτες που συνήθως είναι οι ιδιοκτήτες γης που ενδιαφέρονται να αξιοποιηθούν τα οικόπεδά τους.

Πως αποκτούν αξία τα οικόπεδα

Όπως ειπώθηκε στην ημερίδα, η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου στηρίζεται σε εντελώς εθελοντική βάση, αφού δεν προβλέπεται δέσμευση οικοπέδων και καταβολή αντιπαροχής όπως κανείς θα φανταζόταν. Ωστόσο, αν στη συνολική έκταση που προβλέπεται η ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου υπογράψει το 50% των ιδιοκτητών γης, τότε αυτόματα μπαίνουν σε καθεστώς αξιοποίησης και τα υπόλοιπα αγροτεμάχια.

Ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης γης έρχεται σε επαφή με την Εταιρία ώστε να ενταχθεί το οικόπεδό του στο συνολικό σχεδιασμό. Ανάλογα με την έκταση που κατέχει θα κληθεί να καταβάλλει ένα ποσό από 300 ευρώ έως και αρκετές χιλιάδες ευρώ προκειμένου να γίνουν έργα οδοποιίας, υδραυλικά έργα και περιβαλλοντικές μελέτες. Αυτόματα η γη του θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία, ενώ όσα οικόπεδα δεν είναι οικοδομήσιμα αυτόματα πολεοδομούνται. 

Στη συνέχεια ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να έρθει σε επαφή με επιχειρήσεις του δευτερογενούς ή τριτογενούς τομέα προκειμένου να πουλήσει το οικόπεδό του σε τιμή αρκετά μεγαλύτερη της αρχικής. 

Σε 5 χρόνια από σήμερα

Ερωτώμενος για τον χρόνο που απαιτείται για την αδειοδότηση ενός επιχειρηματικού πάρκου, ο επιστημονικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Γιώργος Περρής σημείωσε ότι για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα χρειαστούν περί τα 2 χρόνια ενώ για την απόφαση διαπίστωσης επιχειρηματικού πάρκου περί τα 5 χρόνια.

«Το 2019 εκπνέει η πρώτη προθεσμία απομάκρυνσης των μεταποιητικών επιχειρήσεων από το κέντρο. Ίσως υπάρξει κάποια πίστωση χρόνου όμως, αν δεν μεριμνήσουν άμεσα, θα πάθουν ό,τι έπαθαν και οι εταιρίες μεταφορών. Είναι μία υποδομή που θα έπρεπε να υπάρχει στο νησί πολύ καιρό πριν. Είναι ανάγκη να μπει μπροστά πλέον η ιδιωτική πρωτοβουλία. Και ας μην ξεχνάμε ότι επιχειρηματικά πάρκα μπορούν να στήσουν και ιδιώτες οι οποία κατέχουν μεγάλες οικοπεδικές εκτάσεις», ανέφερε ο κ. Περρής. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ