12.7.2012 11:21

«Μεζές» στην κρίση

- ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΝΩ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ

 
Στο υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην τουριστική κίνηση οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης του νησιού μας
Η κρίση, οι εκλογές η γενικότερη πτώση του τουρισμού από τις Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η αισθητά μειωμένη κίνηση στον εσωτερικό τουρισμό κάνει τους ντόπιους επαγγελματίες στις αρχές του Ιούλη να υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι, μόλις ξεκίνησε.
 
Τούρκοι οι καλύτεροι πελάτες
Το τουριστικό ρεύμα από χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πτωτική πορεία κι αυτή μεταφέρεται και στα εστιατόρια που ειδικά στον Καρφά περνούν ένα δύσκολο καλοκαίρι.
Στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές του νησιού, οι Τούρκοι αποδεικνύονται οι καλύτεροι πελάτες κι εκείνοι που μέχρι σήμερα έδωσαν «ανάσες» στα μαγαζιά, πριν οι καταστηματάρχες αρχίσουν τους αμανέδες, ενώ οι Έλληνες «τραυματισμένοι» από τις περικοπές μισθών έχουν περιορίσει τις εξόδους τους μόνο στα Σαββατοκύριακα.
 
Η πολιτική έστρωσε τραπέζι
 
Η πολιτική αστάθεια ήταν σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του παραπάνω σκηνικού. Οι Ευρωπαίοι απέφευγαν τη χώρα μας, οι Έλληνες ανέβαλαν ή μετέφεραν για αργότερα τις διακοπές τους. Μετά τις εκλογές το κλίμα αντιστράφηκε και έχει αρχίσει δειλά να φαίνεται μια κίνηση η οποία όμως και λόγω έντασης αλλά και λόγω διάρκειας δε θα αρκεί για να καλύψει τα «σπασμένα» της σεζόν. Οι πιο αισιόδοξοι επαγγελματίες πιστεύουν ότι θα συγκρατήσουν τις ζημιές τους.
 
Όσοι έρχονται, έρχονται από τύχη  
Απογοητευμένος από την υπάρχουσα κατάσταση δηλώνει ο Φ. Καραλιόπουλος. Το χειμώνα στα 8 φεγγάρια και το καλοκαίρι σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές, στην Κώμη όπου διατηρεί το κατάστημα Νοσταλγία, βλέπει την πτώση της τουριστικής κίνηση να έρχεται ως αποτέλεσμα όχι μόνο της κρίσης, αλλά των λάθος επιλογών και πολιτικών. «Δε βλέπω να βελτιώνεται η κατάσταση. Είμαστε ακριβός προορισμός ως νησί για τους Έλληνες. Την ίδια ώρα και οι ξένοι δε φαίνεται να μας προτιμούν ενώ οι ντόπιοι έχουν ελαττώσει κατά πολύ τις εξόδους τους κι όταν βγαίνουν, καταναλώνουν  πολύ λιγότερα. Γενικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση και συνεργασία για την αύξηση του τουρισμού. Κι εκείνοι που έρχονται, έρχονται από τύχη» τονίζει χαρακτηριστικά.
Προσπαθώντας να αναστρέψει αυτό το κλίμα, ο ίδιος από το χειμώνα ήδη έχει προχωρήσει σε προσαρμογή των τιμών, προς τα κάτω κι έχει καταφέρει να διαμορφώσει το μενού του έτσι που και με 10 ευρώ να μπορεί να χορτάσει κάποιος. Άλλωστε όπως λέει η κρίσης έχει κάνει τον Έλληνα να ψάχνεται περισσότερο και να προσέχει τι, πόσο και πώς παραγγέλνει.
 
Τουρκικό σωσίβιο 
Στην Λαγκάδα ο Γ. Πάσσας επιβεβαιώνει κι αναπαράγει την ίδια εικόνα με αυτήν  της Κώμης. « Το καλοκαίρι από πλευράς επισκεπτών, μόλις ξεκίνησε. Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη αν και με τα σημερινά δεδομένα μάλλον πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Το μόνο θετικό που βελτιώνει την κατάσταση είναι οι Τούρκοι και βέβαια οι ντόπιοι. Από Έλληνες και ξένους τουρίστες δεν περιμένουμε πολλά πράγματα και οι ξένοι είναι μειωμένοι μόνο κάτι Νορβηγούς Ολλανδούς και Γάλλους βλέπουμε. Το 80% των ξένων που μας έρχονται πάντως είναι κυρίως Τούρκοι.
Οι τιμές είναι τιμές προ κρίσης ο κατάλογος δεν έχει αλλάξει από το 2009. Ο κόσμος γενικά στρέφεται σε πιο φτηνέ επιλογές. Τα πιο ακριβά είναι για πιο λίγους. Από ότι υπολογίζω Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη θα πάμε πολύ πιο καλά. Είμαι αισιόδοξος.  Η πολιτική αστάθεια έφερε αστάθεια και στην κατανάλωση κι όπως φαίνεται τώρα πια αρχίζει και βελτιώνεται η κατάσταση»
 
Συρρικνώνεται η σεζόν 
Δεν είναι μόνο που έρχεται λίγος κόσμος είναι και που έρχεται σε ακόμη πιο μικρό χρονικό διάστημα. Οι προσπάθειες επιμήκυνσης της τουριστικής επριχόδου στο νησί δε έχουν καρποφορήσει ενώ η πολιτική αστάθεια φέτος εξαφάνισε από τον τουριστικό χάρτη τον Μάιο και τον Ιούνιο.
 Ο Γ. Μαμαλής στο Μ. Λημνιώνα διαπιστώνει αισθητή πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές κι αυτή όχι τόσο στους ξένους τουρίστες, που πάνω κάτω είναι ίδιοι αλλά στους ντόπιους. «Παλιά ο κόσμος έβγαινε  κάθε μέρα ενώ τώρα μόνο τα Σαββατοκύριακα. Η κρίση έχει επηρεάσει τους ντόπιους. Εμείς έχουμε ρίξει τις τιμές χωρίς να αλλάξουμε καθόλου το μενού. Ήταν και οι εκλογές που επηρέασα. Τώρα βλέπουμε λίγο να κινείται ο πράγμα. Το καλοκαίρι μπήκε πολύ αργά. Χάνεται όλος ο Μάιος και η κίνηση διακόπτεται αμέσως μετά τον Αύγουστο. Έχει γίνει συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, αλλά έτσι τα καταστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δε γίνεται με δυο μήνες να προσπαθείς να καλύπτεις μια χρονιά και τα έξοδα του μαγαζιού για όλη τη σεζόν», είπε.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ