11.7.2015 14:51

Μεταφέρουν… μόνο τα προβλήματα τους

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ

Άδειες αόριστου χρόνου  χωρίς αποδοχές έχουν αναγκαστεί να δώσουν  σε αρκετούς  υπαλλήλους τους οι εταιρείες μεταφορών εμπορευμάτων για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οικονομικής ρευστότητας, χωρίς να αποκλείουν και τις απολύσεις για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκαλέσει στην αγορά το Capital control  και η Τραπεζική αργία.  Ο κύκλος των εργασιών τους έχει μειωθεί κατά 30% από το χειμώνα και υπερπολλαπλάσια από την περσινή θερινή σεζόν.

Τεράστια κρίση

 Οι τοπικοί εκπρόσωποι του κλάδου Γιώργος Μανωλάκης, Παναγιώτης Ατταλιώτης, Γιώργος Μαρνέρης και Βασίλης Βαβάκας μιλάνε για τεράστια κρίση, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που εμποδίζουν τους ιδιοκτήτες φορτηγών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τα διακινούμενα φορτία μειώνονται κάθε μέρα, και οι εταιρείες  συντηρούνται σχεδόν αποκλειστικά  από τις παραγγελίες που έχουν γίνει πριν το Capital control. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά την επόμενη εβδομάδα αφού οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τους γνωστοποίησαν ότι θα πρέπει  πληρώνουν μετρητοίς για τις μεταφορές. Ταυτόχρονα σύντομα θα αρχίσουν και οι επιπτώσεις στις μετακινήσεις των φορτηγών, αφού πληρωμή στο χέρι αρχίζουν να ζητούν και τα πρατήρια υγρών καυσίμων που έως τώρα  προσπαθούσαν να μην βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό των επαγγελματιών.

«Πρέπει να εισπράττουμε για να πληρώνουμε, είναι ένας φαύλος κύκλος», τονίζουν οι Β. Βαβάκας και Γ. Μανωλάκης. «Προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε μόνο με τους πελάτες που μπορούν να πληρώσουν τοις μετρητοίς, για να πληρώνουμε και εμείς. Τα μοναδικά φορτία που διακινούνται είναι από παραγγελίες που είχαν γίνει πριν το capital control, οπότε σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει και αντικείμενο δουλειάς», προσθέτει ο Γ. Μαρνέρης.

« Σε λίγο θα μπαίνουμε κι εμείς  στην ουρά για να παίρνουμε τα 60 ή 50 ευρώ»  λέει ο Β. Βαβάκας, χρησιμοποιώντας  την υπερβολή για να τονίσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν.                 

Τα τρόφιμα

Ο μόνος κλάδος που κινείται ακόμη ικανοποιητικά στον τομέα τους, είναι αυτός των τροφίμων, αλλά εδώ αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της εισβολής «ξένης» εταιρείας. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί σύντομα με την προσθήκη και άλλων πολυεθνικών μεταφορικών εταιρειών, που ήδη οργανώνουν την επέλαση τους στα νησιά.

«Τα πολυεθνικά σούπερ μάρκετ συνεργάζονται με «ξένη» εταιρεία. Αυτή δουλεύει καλά, όλοι οι άλλοι υποφέρουμε», τονίζουν, περιμένοντας ως δώρο ζωής  να ανοίξουν οι Τράπεζες και να αποκατασταθεί η ροή των χρημάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ