12.1.2015 9:33

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλουν 40.000 φορολογούμενοι

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 50.000 ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι προχώρησαν σε διορθώσεις της περιουσιακής τους κατάστασης έως τις 30 Δεκεμβρίου 2014.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για περίπου 40.000 από αυτούς τους φορολογουμένους η νέα εκκαθάριση οδήγησε σε μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Πρόκειται για περιπτώσεις κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και για τριτέκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία πάνω από 80% με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. 

Για 10.000 φορολογουμένους, ωστόσο, οι διορθώσεις στο Ε9 επέφεραν επιβαρύνσεις  καθώς απώλεσαν τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που τους είχαν χορηγηθεί με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου. 

Για όσους φορολογούμενους προκύψουν μειώσεις φόρου εφόσον έχουν καταβάλει κάποιες δόσεις οι επαναπομένουσες θα υπολογιστούν εκ νέου με συμψηφισμό των φόρων που έχουν ήδη πληρωθεί. Για όσους προκύπτει επιστροφή φόρου είτε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν άλλες οφειλές είτε θα πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Πάντως, σε εκκρεμότητα παραμένουν οι διορθώσεις ΕΝΦΙΑ για περίπου 65.000 φορολογουμένους για τους οποίους οι τροποποιήσεις στο Ε9 έφεραν αυτόματες μειώσεις φόρου πάνω από 300 ευρώ. Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για να ολοκληρωθούν σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιστροφές φόρου θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος δικαιολογητικών από τις ΔΟΥ.

Τέλος, σύμφωνα με τα "Νέα" μετά την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση εκ νέου της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Τaxisnet για τις εκπρόθεσμες διορθώσεις στο Ε9 του 2014 (θα συνοδεύονται με πρόστιμο 100 ευρώ).

Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ