27.11.2012 12:45

Μ. Χαβιάρας: «Αδιανόητη η κατάργηση του χημείου της Χίου»

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΖΗΤΑ ΤΗ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ

Στη μακριά λίστα των φορέων που αντιδρούν στην επικείμενη κατάργηση του χημείου της Χίου προστίθεται και η ποτοποιία Στουπάκη. Ως ιδιώτες, επαγγελματίες και βιοτέχνες  που η λειτουργία και επαγγελματική επιβίωση τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη και λειτουργία του Χημείου της Χίου, εκφράζουν την αντίθεση τους με αυτό που πάει να γίνει.

Με επιστολή  του στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
και τη Γενική Διευθύντρια Γενικού Χημείου του Κράτους, Ασημίνα Παπαθανασίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μ. Χαβιάρας τεκμηριωμένα αναφέρει τις παθογένειες που θα προκύψουν από την επικείμενη κατάργηση του χημείου της Χίου, αναφέρεται στα θετικά από τη λειτουργία του και καταλήγει ζητώντας να μην καταργηθεί.

Ίσως αν γίνουν περισσότερες οι φωνές, να συνειδητοποιήσει και η πολιτεία το ατόπημα μιας τέτοιας απόφασης και να μην την εκτελέσει.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Χαβιάρας αναφέρει:

«Πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο την ενδεχόμενη κατάργησης της Χημικής Υπηρεσίας Χίου του Γενικού Χημείου του Κράτους. Η ιστορία της ποτοποιίας μας, που ιδρύθηκε το 1900, είναι συνυφασμένη με την ιστορία της εν λόγω υπηρεσίας, που λειτουργεί από το 1928.

Στα χρόνια λειτουργίας της ποτοποιίας μας οι υπάλληλοι της Χ.Υ. Χίου, με την υψηλή επιστημονική κατάρτισή τους αλλά και την αγάπη για τον τόπο τους, βοήθησαν στην ανάπτυξή μας παρέχοντας επιστημονικό και συμβουλευτικό έργο για την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων μας αλλά και εμμέσως προστατευτικό με τους συνεχείς ελέγχους αλλά και με τις υποδείξεις τους για τη συμμόρφωση των προϊόντων μας με την Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία για τα αλκοολούχα ποτά, την Τελωνειακή και την Αγορανομική νομοθεσία αλλά και τις κατά καιρό αλλαγές τους.

Η Χημική Υπηρεσία Χίου έχει συνδράμει ουσιαστικά και καίρια στην αναγνώριση γεωγραφικής ένδειξης τόσο του «Λικέρ Μαστίχα Χίου» όσο και του «Ούζου Χίου ή Χιώτικο Ούζο» με τις 30/077/2223 ΥΑ (ΦΕΚ 2382/Β) και 3023634/2911/0029ΥΑ (ΦΕΚ 1868/Β), αντίστοιχα. Η Χ.Υ. Χίου έχει τη γνώση και μπορεί να ασκεί τον έλεγχο της χρήσης των ονομασιών αυτών αλλά και την πιθανή καταστρατήγησης τους όταν οι όροι των προαναφερθέντων υπουργικών αποφάσεων δεν τηρούνται.

Επιπλέον, η ανταπόκριση της Χ.Υ. Χίου είναι άμεση στην έκδοση εγκρίσεων συμμόρφωσης των προϊόντων μας με τη νομοθεσία καθώς και  των απαιτούμενων για τις εξαγωγές πιστοποιητικών.
Το νησί μας είχε ανέκαθεν εξαγωγικό χαρακτήρα σε πολλούς τομείς της Ελληνικής οικονομίας όπως Μαστίχα Χίου και τα υποπροϊόντα της, ιχθυοκαλλιέργεια, γλυκά κουταλιού, ποτοποιία, οινοποιεία, ελαιόλαδο, τυροκομία κ.α. Τυχόν κατάργηση του Χημείου στη Χίο θα δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα στον ήδη δοκιμαζόμενο τοπικό επιχειρηματικό ιστό, που είτε εξάγει προϊόντα, είτε εισάγει προϊόντα και πρώτες ύλες και έρχεται σε αντιπαράθεση με την εξωστρεφή εικόνα που θέλει να προβάλει η χώρα μας.

Θεωρούμε αδιανόητο το σενάριο να στέλνουμε τα δείγματα σε Χ.Υ. εκτός Χίου και την αναμονή των αποτελεσμάτων. Αυτά συνεπάγονται καθυστέρηση της πραγματοποίησης των εξαγωγών αλλά και επιπλέον κόστος. Σημειώνουμε ότι οι εξαγωγές αποτελούν την μοναδική διέξοδο επιβίωσης της ποτοποιίας μας μετά τις πολλαπλές αυξήσεις του ΕΦΚ σε συνδυασμό με την δυσβάσταχτη οικονομική κατάσταση της χώρας. Η έλλειψη της τοπικής υπηρεσίας στο νησί μας, όπως και σε κάθε νησί, θα παρουσιάσει δυσχέρεια στον έλεγχο και την εποπτεία του κλάδου μας,
δεδομένης της δυσκολίας μετάβασης Χημικών από άλλες υπηρεσίες στη Χίο. Απευχόμαστε επίσης περιπτώσεων λαθρεμπορίας και παράνομης παραγωγής ποτών, λόγω της μη διασφάλισης που παρέχει η μέχρι σήμερα Χ.Υ.
Η πιθανότητα κατάργησης της Χ.Υ Χίου αντιβαίνει στην Πολιτική Ποιότητας του ΓΧΚ (http://www.gcsl.gr/media/Politiki_Poiotitas.pdf) ως προς την στήριξη των παραγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα, ως προς τη στενή συνεργασία με τους συναλλασσομένους, στην ικανοποίηση των αιτημάτων
και την κατανόηση των απαιτήσεων τους.

Σε μια εποχή που όλοι επιζητούν την ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, σε μια εποχή που η απλοποίηση των διαδικασιών είναι απαίτηση, θεωρούμε αδιανόητη την κατάργηση της Χ.Υ. Χίου».

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ