30.9.2013 17:47

Κουνηθείτε!

- ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΛΙΓΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΕΤΑΧ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πολύτιμος χρόνος χάνεται από την στασιμότητα που παρουσιάζει το θέμα της απορρόφησης των 5.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα Leader Αλιείας με την ΕΤΑΧ να αντιμετωπίζει, παρά τις προσπάθειες, το ένα πρόβλημα πίσω από το άλλο και τους δεκάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες να αγωνιούν για την τύχη των πολύτιμων για την εποχή πιστώσεων- επιδοτήσεων.

Ένα μήνα μετά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθαν. Τσαυτάρη στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρίας και τις εντολές που ίδιος φέρεται να έχει δώσει για να προχωρήσει η εταιρία όλα τα έγγραφα και δικαιολογητικά που απαιτούνται, αλλά και τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες των δυο τοπικών βουλευτών, λίγα έχουν γίνει με το πρόσχημα της αναμονής του διαγωνισμού για το πρόγραμμα.

Πρόεδρος της εταιρίας και Δ/νων Σύμβουλος της έχει αναλάβει εδώ και λίγο καιρό ο Δήμαρχος Πολ. Λαμπρινούδης που εύλογα δείχνει να καθυστερεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις οι εξελίξεις δεν δείχνουν να είναι ευνοϊκές για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Και αυτό διότι η ΕΤΑΧ βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση υπολειτουργίας αδυνατώντας να ελέγξει τις ευθύνες που έχει αναλάβει και φυσικά χωρίς προσωπικό, επαρκές διοικητικό συμβούλιο και χρήματα για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του προγράμματος.

Κλείνει η ΕΤΑΧ

Παράλληλα με τις αρνητικές εξελίξεις που σημειώνονται φουντώνουν οι φήμες ότι η ΕΤΑΧ βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το λουκέτο που πιθανά θα μπει  με δικαστική απόφαση που αναμένεται από μέρα σε μέρα. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να το αντιληφθεί. Το κεφάλαιο της εταιρίας που αποτελεί Α.Ε. έχει υποχωρήσει κάτω από το 10% του αρχικού της κεφαλαίου κάτι που την καθιστά αυτόματα ζημιογόνα, ελλειμματική και προς διάλυση. Εάν δεν υπάρξει άμεσα γενναία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η ΕΤΑΧ πολύ σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Μέχρι στιγμής οι αιρετοί που διαχειρίζονται την κατάσταση αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος ή κάνουν ότι δεν το αντιλαμβάνονται, ευελπιστώντας ότι την ύστατη ώρα θα δοθεί χείρα βοηθείας από το αρμόδιο υπουργείου, πράγμα αδύνατον.

Σφίγγει ο κλοιός

Σε διάφορα μέτωπα διαδραματίζονται συζητήσεις για το πως θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε τα 5 εκ. Ευρώ του ευρωπαϊκού προγράμματος. Οι σκέψεις να αναλάβει την εκτέλεση του Leader Αλιείας η «Προμηθευτική», απορρίφθηκαν πριν καν πέσουν στο τραπέζι αφού και εκεί τα πράγματα είναι δραματικά. Την ίδια στιγμή η ΕΝΑ Χίου βρίσκεται επίσης σε εκκαθάριση και όλα συντείνουν ότι δεν προκύπτει εύκολα αναπτυξιακός φορέας για να  διαχειριστεί την κατάσταση. Σήμερα ή και αύριο τόσο η Πειρφερειακή Ενότητα Χίου όσο και ο Δήμος Χίου αλλά και οι βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν σε σειρά ζητημάτων που προκύπτουν αναφορικά με την τύχη του προγράμματος. Ένα πράγμα όμως είναι βέβαιο. Εάν τα χρήματα δεν φθάσουν στη Χίο, ο τόπος θα έχει πληρώσει για άλλη μια φορά με τον πλέον δραματικό τρόπο, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις προχειρότητες του πολιτικού προσωπικού του.

ΠΟΛ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

«Κάποιοι κάνουν τα πάντα για να χαθούν τα χρήματα»

Ο δήμαρχος μέχρι και σήμερα δεν έχει πληροφορηθεί επίσημα τις εξελίξεις και αποδίδει σε φήμες τα περί απόφασης δικαστηρίου που θέλει κλειστή την εταιρία. Στις δηλώσεις του στον «π» επισημαίνει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι προγενέστερη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έγινε στην εταιρία και όλα θα καταρριφθούν από την ένσταση που θα προκαλέσει στην απόφαση ο Δήμος Χίου. «Είναι δεδομένο ότι κάποιοι θέλουν την εταιρία κλειστή και τη Χίο να μπλέκει σε περιπέτειες με το Leader Αλιεία για τους δικούς τους σκοπούς. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και τώρα, ο Δήμος έχει αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και όλες τις ενέργειες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα γι’ αυτό εξάλλου και έκανε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΤΑΧ.  Δεν επιτρέπεται να προκαλούνται συζητήσεις εν αγνοία του Δήμου. Δεν επιτρέπεται να γίνονται συζητήσεις πίσω από την πλάτη μας. Υπάρχει πλήρες συμβούλιο στην ΕΤΑΧ και όλα βαίνουν καλώς».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ