26.3.2013 16:11

Κι άλλο “χαστούκι” για το ωράριο

- ΠΙΕΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΟΙ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΙ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΟΙΟΥ ΠΡΟΣ ΣΜΥΡΝΗ

Συνηθίζονται οι ανταλλαγές επιχειρηματικών δείπνων μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών και φυσικά εταιριών που δραστηριοποιούνται στις δυο χώρες.

Μια ακόμη τέτοια σύσκεψη προκάλεσε ο Έλληνας Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Ν. Ματθιουδάκης πριν από λίγες ημέρες στην οποία παραβρέθηκαν αρκετοί Έλληνες και Τούρκοι εκπρόσωποι επιχειρηματικών Ομίλων και φυσικά στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα της αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και κυρίως στα νησιά.

Διαπίστωση των Τούρκων αποτελεί το γεγονός της  υψηλής επισκεψιμότητας που δέχεται η Χίος από τα απέναντι παράλια (περισσότερο από κάθε άλλο νησί),  πρωτίστως εξαιτίας της μικρής απόστασης και δευτερευόντος για λόγους που σχετίζονται με την πυκνότητα των δρομολογίων. Ωστόσο από τις συζητήσεις δεν έλλειψε και το ζήτημα της κλειστής αγοράς το Σάββατο και την Κυριακή, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια στους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου να πραγματοποιήσουν αγορές.

Μάλιστα όπως αναφέρθηκε, το ζήτημα έχει μεταφερθεί κια στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης, ωστόσο όπως ξεκαθαρίστηκε αποτελεί θέμα της τοπικής αγοράς να “αυτορυθμιστεί” και δεν γίνοται συστάσεις επί τέτοιων ζητημάτων.

Ότι προλάβουν

Οι Τούρκοι αναφέρουν πως το καραβάκι από τον Τσεσμέ φθάνει στις 11.00 το πρωί στο λιμάνι της Χίου και οι ίδιοι έχουν ελάχιστο χρόνο να επικσεφθούν την αγορά που κλείνει στις 14.00. Μάλιστα προβληματίζονται για το γεγονός ότι τουλάχιστον στη Σάμο τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά (τις Κυριακές πλέον παραμένουν ανοικτά και μεγάλα σούπερ μάρκετ), όπως προσπαθούν να κάνουν και στη Λέσβο.

Ασφυκτικές πιέσεις

Και ενώ η Χίος επαναπαύεται στις δάφνες της μικρής απόστασης θερώντας δεδομένα προνομιακή τη σύνδεση Χίου - Τσεσμέ, οι Τούρκοι επιχειρηματίες μετέφεραν στη συζήτηση τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από τη Λέσβο για την απευθείας δρομολόγηση πλοίου από Σμύρνη προς Μυτιλήνη. “Κάτι τέτοιο ας γίνει αντιληπτό ότι θα αποτελέσει απώλεια για τη Χίο, καθώς πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Τουρκίας που θα ανοιχθεί απευθείας σε ένα νησί. Και δεν μιλάμε για δεκάδες επισκέπτες. Μιλάμε για χιλιάδες…” επεσήμαναν οι Τούρκοι στους Έλληνες, υποστηρίζωντας παράλληλα ότι η Χίος δεν έχει εκμεταλλευτεί στρατηγικά την θέση, την απόσταση και τα οφέλη της καθημερινής επικοινωνίας της με την Τουρκία.

Και για να ξεδιαλύνουμε τις απορίες που μπορεί να δημιουργήθηκαν, στη σύσκεψη μετείχε και Χιώτης, στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας στην Τουρκία που απλά, μετέφερε το κλίμα των συζητήσεων στον “π” και φυσικά, την αγωνία του για το μέλλον των τουριστικών επαφών με την γείτονα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ