28.7.2017 10:22

Κενά 30 ετών καλύπτει το επιχειρηματικό πάρκο

Βαμβακουργία και Εθνική οδός Χίου – Χαλκειούς οι περιοχές που θα στηθεί η νέα επιχειρηματική «γειτονιά»

Πρόσφατα, μέλη του Επιμελητηρίου και του Δήμου Χίου βρέθηκαν στη Μανίσα της Τουρκίας, επισκεπτόμενα το εκεί επιχειρηματικό πάρκο. Έμειναν εμβρόντητα όταν έμαθαν ότι λειτουργεί εδώ και...30 χρόνια, έχοντας λύσει σειρά από ζητήματα που προέκυπταν. Εννοείται ότι εκεί σήμερα φιλοξενούνται και παραρτήματα πολυεθνικών κολοσσών.

Το τοπικό στοίχημα για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου έχει περάσει από σαράντα κύματα, όμως σε επίπεδο σχεδιασμού δείχνει να έχει ολοκληρωθεί.

Δύο περιοχές είναι υποψήφιες για να το φιλοξενήσουν. Πρώτη η περιοχή του πρώην εργοστασίου της Βαμβακουργίας και δεύτερη έκταση στην Εθνική Χίου – Χαλκειούς (εκατέρωθεν του δρόμου).

«Πουθενά δεν υπάρχει απαγορευτικόςκανόνας ότι μπορεί να λειτουργεί ένα μόνο πάρκο. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υποδομές και στις δύο περιοχές», εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης του Επιμελητηρίου, Γ. Περρής. Στο μεσοδιάστημα είχαν απορριφθεί οι περιοχές των Μεστών (Σκουριές) και ΒΙΑΛ (Χαλκειός).

Το πάρκο, εφόσον προχωρήσει, θα μπορεί να φιλοξενήσει τις επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης (συνεργεία, σιδηρουργεία, μαρμαράδικα, μεταποιητικές μονάδες κ.α.) σε ένα περιβάλλον όπου τα προνόμια είναι σημαντικά. Απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης, άδεια εγκατάστασης, χωροταξικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Όλα αυτά θα είναι λυμένα και η επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί σε ένα χώρο χωρίς εμπόδια.

Στο σχέδιο και στο Νόμο για τα επιχειρηματικά πάρκα προβλέπονται αρκετά προνόμια για όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να μετεγκατασταθούν. Αν και δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια άμεσα για τη μεταφορά τους, μέσα στα επόμενα 5-7 χρόνια οι επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης θα πρέπει να μεταφερθούν στον οργανωμένο χώρο. Εξάλλου, η ίδια η εφαρμογή των ΣΧΟΑΑΠ θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις αυτές εκτός επιχειρηματικού ιστού.

«Η πρώτη ενέργεια για τη δημιουργία του πάρκου έγινε από τον αείμνηστο Καλουτά. Τότε είχα διαπιστώσει ότι κοντά στις μισές επιχειρήσεις που είχαν τις προϋποθέσεις επιθυμούσαν να μπουν στο επιχειρηματικό πάρκο. Ανέκαθεν υπήρχε ενδιαφέρον για να προχωρήσει ο σχεδιασμός και τώρα είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από τα επιχειρηματικά οφέλη που θα προκύψουν, δεν πρέπει να παραβλέπεται η υπεραξία που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή του πάρκου. «Υπάρχουν ακίνητα εκτός οικισμού που τώρα θα αλλάξουν χαρακτήρα και θα γίνουν ελκυστικότερα», αναφέρει, χαρακτηρίζοντας ως αναγκαιότητα για το μέλλον του νησιού την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού. 

 Στα χέρια του ιδιώτη η κατασκευή του

 Δήμος και Επιμελητήριο ολοκληρώνουν στις 2 Αυγούστου τη δική τους συμβολή στον σχεδιασμό του επιχειρηματικού πάρκου. Στη συνέχεια όλες οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν σε ιδιωτική εταιρία, που θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του.

«Όποιος κληθεί να «στήσει» το πάρκο συνάμα θα το διαχειριστεί. Έχει υποχρέωση να παρέχει στις επιχειρήσεις ό,τι χρειάζονται και να λειτουργεί η περιοχή με βάση τα σύγχρονα μοντέλα της εποχής», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γ. Γεωργούλης.

«Ο Δήμος Χίου έχει δεδομένο ενδιαφέρον και επιθυμεί να συμμετάσχει με κάποιο ποσοστό στο σχήμα που θα αναλάβει να δημιουργήσει το επιχειρηματικό πάρκο. Εξάλλου αυτό προβλέπεται και από το Νόμο, χωρίς να είναι υποχρεωτικό. Θέλουμε όμως να έχουμε κάποιο έλεγχο στην περιοχή και να συνεισφέρουμε και με τις δικές μας απόψεις στο άμεσο ή το κοντινό μέλλον», συμπληρώνει ο κ. Γδύσης.

«Στην Ημερίδα – Παρουσίαση του σχεδιασμού για το πάρκο στις 2 Αυγούστου στο Ομήρειο θα πρέπει να πείσουμε τους ενδιαφερόμενους ότι είναι προς το συμφέρον τους η μετεγκατάσταση. Μπορεί όχι σε ένα μήνα, αλλά κάποια στιγμή θα είναι υποχρεωτική», προσθέτει ο Γ. Γεωργούλης.

Για την επιλογή του χώρου του πάρκου, τις θέσεις που εξετάστηκαν και αυτές που επελέγησαν, η ιδιωτική εταιρία που έκανε τη μελέτη χρησιμοποίησε ειδικό μοντέλο με αλγόριθμους, που λαμβάνει πραγματικά δεδομένα. Για παράδειγμα, αποκλείστηκαν περιοχές με μεγάλες κλήσεις εδάφους, περιοχές με κατακερματισμό ιδιοκτησιών και άρα πολλά συμβόλαια που σύντομα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και γενικότερα επιλέχθηκαν περιοχές γύρω από τον πόλη, που ήδη λειτουργούν επιχειρήσεις του χαρακτήρα που το πάρκο μπορεί να φιλοξενήσει.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ