12.2.2014 12:11

Καθησύχασε τους συμβολαιογράφους

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Στάση αναμονής τηρούν οι συμβολαιογράφοι περιμένοντας την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων για τα θέματα του νέου φορολογικού καθεστώτος που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και αφορούν το Φόρο Υπεραξίας (ΕΝΦΙΑ), τις φορολογικές ενημερότητες, τις αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών όσον αφορά τις χρηματικές παροχές αλλά και το νέο Κώδικα απεικόνισης συναλλαγών. Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, στον οποίο ανήκουν και οι Χιώτες επαγγελματίες, συνιστά στα μέλη του να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την κατάσταση ψύχραιμα ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί.                     

Θετική πολιτική βούληση                                                               

Αυτά τόνισε σε γενικές γραμμές στους συναδέλφους του ο αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Ρούσκας, στην ενημερωτική συνάντηση της περασμένης Κυριακής στο ξενοδοχείο «Χανδρής».                  «Έχει δοθεί  προτεραιότητα και φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο το θέμα του Φόρου Υπεραξίας. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει δεκτή την πρόταση μας η βεβαίωση του φόρου να γίνεται από τις Δ.Ο.Υ.  και εμείς να εισπράττουμε και να αποδίδουμε τα ποσά. Περιμένουμε να δούμε τη δημοσίευση και δημοσιοποίηση της οριστικής απόφασης», εξηγεί η Ελπίδα Τσουρή.                                                     
Κατ’ αρχή θετική πολιτική βούληση έχει εκφραστεί και για την επίλυση των προβλημάτων με τις αποδοχές κληρονομιάς του 2013 και προηγούμενων ετών, την ένταξη στη γενική κλίμακα της φορολογίας των παροχών σε χρήμα και  την εκλογίκευση των  προστίμων.        

 

Τα άλλα αιτήματα                                                                           

 

Οι συμβολαιογράφοι ζητούν ακόμη ο  αυτοτελής φόρος –τέλος να μην υπερβαίνει σε ποσοστό το 3 -5% επί του τιμήματος ή να εφαρμοσθεί  το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού του και να δοθεί μια  διεξοδική επίλυση στα προβλήματα υπολογισμού των ειδικών περιπτώσεων μεταβιβάσεων και, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να ανασταλεί η εφαρμογή  του συστήματος.

Στηλιτεύουν-προειδοποιούν

Τα μέλη των συλλόγων συμβολαιογράφων στηλιτεύουν έντονα  την εμμονή κάποιων συναδέλφων σε υπογραφή συμβολαίων χωρίς προηγούμενη άδεια των  οικείων  Συλλόγων. Προειδοποιούν μάλιστα τους παραβάτες ότι θα ζητήσουν τον  πειθαρχικό τους  έλεγχο. Περιμένοντας τις εξελίξεις ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να διατηρήσουν την  αίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και  να απομονώσουν όλους εκείνους που εξαπολύουν ακατάσχετη φημολογία και παραφιλολογία αντίθετη με τα συμφέροντα της συμβολαιογραφίας και να μη υποκύψουν στην ανάγκη υπογραφής πράξεων που φαλκιδεύουν την ασφάλεια των συναλλαγών, καθοδηγούμενοι από τουλάχιστον  επικίνδυνες υποδείξεις «ειδικών».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ