16.5.2013 10:28

Καλλικράτης στην εφορία

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ. ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Την επιχειρούμενη συγχώνευση τμημάτων της Δ.Ο.Υ. Χίου με τη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης με αποτέλεσμα ακόμα μία υποβάθμιση του νησιού σημειώνουν σε ανοικτή επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα οι υπάλληλοι της εφορίας Χίου.

Μάλιστα όπως αναφέρουν εκτός της ταλαιπωρίας που θα υποστούν εκατοντάδες Χιώτες από το λουκέτο των δύο τμημάτων της εφορίας Χίου (Δικαστικό και Εσόδων) ενέχει ο κίνδυνος 15 υπάλληλοι από τους συνολικά 30 να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας αφού θα δημιουργηθεί αυτόματα πλεονάζον προσωπικό.

«Η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών είναι δεδομένη εδώ και καιρό. Ωστόσο για το σχεδιασμό του στις εφορίες ενημερωθήκαμε πρόσφατα. Στην αρχή ήταν 300 Δ.Ο.Υ. σε όλη την Ελλάδα. Με την πρώτη συγχώνευση έμειναν 114.

Τώρα ο Υπουργός έρχεται να δηλώσει την πρόθεσή του να δημιουργήσει 59 συνολικά εφορίες που θα είναι πλήρεις, 38 εφορίες που δεν θα έχουν τμήμα Ελέγχου και Δικαστικό, όπως η Χίος και εφορίες που θα υπολειτουργούν και θα έχουν ένα και μόνο τμήμα.

Παράλληλα από 1η Ιουνίου εκχωρεί την αρμοδιότητα των εισπράξεων στις τράπεζες και τα ταχυδρομεία με αποτέλεσμα να καταργείται και το ταμείο σε όλες τις εφορίες ανά την Ελλάδα.

Δεν ξέρουμε τι θα απογίνουν οι συνάδελφοι που θα θεωρηθούν πλεονάζον προσωπικό. Πέρα όμως από αυτό μιλάμε για σαφή υποβάθμιση της Χίου αν τελικά συγχωνευθούν υπηρεσίες της με αυτές της Μυτιλήνης», σημείωσε στον «π» η εκπρόσωπος των εργαζομένων Β. Κούνουπα.

Η επιστολή στον Υπουργό

Μπροστά στον κίνδυνο τόσο της διαθεσιμότητας όσο και της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χίου απέστειλαν έγγραφο στον Ι. Στουρνάρα μέσα από το οποίο σημειώνουν τα εξής:

«Εμείς οι εργαζόμενοι της Δ.Ο.Υ. Χίου καταγγέλλουμε την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, που υποβαθμίζει τη Δ.Ο.Υ. και την οδηγεί μοιραία σε λουκέτο, αφού δε θα υφίσταται πλέον τμήμα Δικαστικού και Ελέγχου.

Η πρόταση αυτή, όπως και στο παρελθόν για άλλα νησιά, βρίσκεται εκτός της κοινής λογικής. Η υπολειτουργία της Δ.Ο.Υ. με συνέπεια ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ δεν έχει να κάνει μόνο με τα συμφέροντα των εργαζομένων σ’ αυτήν αλλά και όλης της κοινωνίας, λογιστών, εμπόρων, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, ανέργων, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις στη Μυτιλήνη.

Η αποψίλωση των υπηρεσιών της Χίου και των άλλων νησιών Σάμου, Λήμνου κ.α. καταργεί στην ουσία την έννοια της αποκέντρωσης που τόσο συχνά ακούγονταν στις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων και των πολιτευτών και μας γυρίζει δεκαετίες πίσω.

Σε τελική ανάλυση δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πλήρη αποδιοργάνωση των κρατικών φοροελεγκτικών υπηρεσιών, που επιχειρείται με την αποστελέχωσή τους και αποσκοπεί στην παρουσίαση αδυναμίας τους να επιτελέσουν την αποστολή τους και αποτυχίας τους να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.

Σκοπός των παραπάνω ενεργειών είναι η εκχώρηση σε ιδιωτικές εταιρείες κολοσσούς, των αντικειμένων ΕΛΕΓΧΟΥ, ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΣΟΔΩΝ και οι απολύσεις όλων μας, ως υπεράριθμων και ανίκανων.

Για όλα τα παραπάνω ζητούμε:

  • Από την ηγεσία του Υπουργείου την άμεση αναστολή και οριστική ματαίωση του πορίσματος για τις νησιωτικές περιοχές.
  • Από τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των κομμάτων στο νομό μας, τη στήριξη στην πράξη της νησιωτικότητας και του δικαιώματος των νησιωτών να έχουν αξιοπρεπείς, φθηνές και ικανοποιητικές δημόσιες υπηρεσίες.
  • Από τις τοπικές αρχές: περιφέρεια, δήμο και επαγγελματικούς φορείς του νησιού μας, άμεσες ενέργειες για τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της Χίου
  • Από τους πολίτες μας, την αντίσταση στην επαπειλούμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους μέσω της κατάργησης των τοπικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών υγείας και παιδείας.
  • Από τους συνδικαλιστικούς μας φορείς την άμεση λήψη υπεύθυνης και ξεκάθαρης θέσης στο σχέδιο αυτό.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των εργαζομένων για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που δε θα ρίχνει τα βάρη στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και θα έχει στο απυρόβλητο το μεγάλο πλούτο.»

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ