18.7.2013 12:31

Η ναυμαχία συνεχίζεται

Σκληρή μάχη δόθηκε χθες το πρωί στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου, που εξέτασε σε δεύτερο βαθμό το αίτημα εξυγίανσης της ΝΕΛ. Οι συνήγοροι της εταιρείας από την αρχή έκαναν σαφές ότι ήθελαν να εκδικασθεί άμεσα το αίτημά τους. Η αντίθετη άποψη εκφράστηκε από την πλευρά των εταιρειών που ζητούσαν να μη γίνει δεκτό το σχέδιο εξυγίανσης. Χαρακτηριστικά, η Sea Hawk ζήτησε να αναβληθεί η εκδίκαση του αιτήματος της ΝΕΛ προκειμένου να συνεκδικαστεί με τη δική της έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου.

Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Παράλληλα, ο δικηγόρος τής Sea Hawk, Βαγγέλης Γκιγκιλίνης, ζήτησε η πλευρά τής ΝΕΛ να φέρει δήλωση της FBB (First Business Bank) πως συνεχίζει να δέχεται το σχέδιο εξυγίανσής της που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη διοίκησή της. Η ΝΕΛ αντέτεινε πως δεν υπάρχει λόγος να γίνει τέτοια δήλωση από τη στιγμή που η συμφωνία με την FBB είναι σε ισχύ. Στην αίθουσα του δικαστηρίου παρευρέθηκαν δικηγόροι τής Millennium Bank και της Τράπεζας Πειραιώς που έχει εξαγοράσει την Millennium. Επίσης, όπως και στο πρώτο δικαστήριο, εκπροσωπήθηκε και ο Όμιλος Attica, που έχει ζητήσει την απόρριψη του σχεδίου εξυγίανσης.

Παρέμβαση έγινε και από δικηγόρο του Δημοσίου, η οποία ανέφερε ότι οι απαιτήσεις για φόρους και τέλη ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, γι’ αυτό και ζήτησε να μη γίνει δεκτό το αίτημα εξυγίανσης. Η πλευρά τής ΝΕΛ απάντησε ότι η πρόβλεψη που έχει γίνει από το σχέδιο εξυγίανσης, είναι πως το Δημόσιο θα λάβει το σύνολο των χρημάτων που διεκδικεί. Μάλιστα το ποσό που έχει προβλεφθεί να δοθεί, είναι πολύ μεγαλύτερο και ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ, παρ’ ότι η εταιρεία δεν αναγνωρίζει πως οι οφειλές της προς το Δημόσιο ανέρχονται σε αυτό το ύψος.

Και η Π.Ν.Ο.

Έκπληξη σε πολλούς παράγοντες της δίκης προκάλεσε η εμφάνιση δικηγόρου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.), που τάχθηκε υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης της ΝΕΛ. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό τον περασμένο Οκτώβριο, υπέρ του σχεδίου είχαν ταχθεί μόνο οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εμφάνιση της Π.Ν.Ο. αναμένεται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου.

Χθες το απόγευμα, η διοίκηση της ΝΕΛ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για την απόφαση του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, παράγοντας της εταιρείας μάς είπε: «Τον περασμένο Οκτώβριο ήμασταν σίγουροι πως θα βγει ένα θετικό αποτέλεσμα, όμως αυτό δε συνέβη. Γι’ αυτό αποφεύγουμε να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση.»

Με απόφαση του δικαστηρίου, τροποποιήθηκαν τα προσωρινά μέτρα προστασίας που ζήτησε η ΝΕΛ, μετά από αίτημα που κατέθεσε ο δικηγόρος τής Π.Ν.Ο. ώστε να μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Ο δικηγόρος ζήτησε να εξαιρεθούν από τα προσωρινά μέτρα προστασίας τής ΝΕΛ τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, όμως το δικαστήριο ενέκρινε μόνο την καταβολή των τρεχόντων μισθών. Η απόφαση αυτή έγινε τελικά ευμενώς δεκτή από το δικηγόρο τής Π.Ν.Ο..

Τα προσωρινά μέτρα προστασίας τής ΝΕΛ από τους πιστωτές ισχύουν μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ ΛΕΣΒΟΥ// ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ