3.6.2014 9:53

Η μεγάλη γιορτή της Ναυτιλίας

Με τη φιλοδοξία τα «Ποσειδώνια» να αποτελέσουν καταλύτη για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε χθες στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η διεθνής αυτή έκθεση-θεσμός που τοποθετεί τη χώρα στην κορυφή του παγκόσμιου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.

Περισσότεροι από 19.000 επισκέπτες θα περάσουν το κατώφλι των φετινών Ποσειδωνίων για να γνωρίσουν τους 1.800 εκθέτες από 93 χώρες του πλανήτη
Τα Ποσειδώνια, που κάθε δύο χρόνια δίνουν το σύνθημα για μια παγκόσμια συνάθροιση ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κεφαλαίων στην Αθήνα, μοιάζουν φέτος να αποτελούν τονωτική ένεση για τη διεθνή εικόνα της χώρας, στέλνοντας ένα μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παρουσιάζει επιχειρηματικές ευκαιρίες και αναπτυξιακές δυνατότητες.
«Η Ελλάδα προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής, εμπορικής, γεωστρατηγικής και περιβαλλοντικής σημασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «τώρα είναι η στιγμή και εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος, για να αναδειχθούν αυτές οι ευκαιρίες. Και για να συζητηθούν επιχειρηματικά σχέδια με προσανατολισμό το μέλλον: τα Ποσειδώνια 2014. Οπου βρίσκονται μαζί περί τους 2.000 αντιπροσώπους της παγκόσμιας ναυτιλίας από 93 διαφορετικές χώρες».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να κάνουμε την Ελλάδα γενικότερα και τα μεγάλα λιμάνια μας, πιο συγκεκριμένα, παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες από τα κοιτάσματα που περιβάλλουν τη χώρα και μεγάλο πεδίο επενδύσεων.Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στους δύο από τους «πρωταθλητές» της ελληνικής οικονομίας που δημιουργούν νέα ρεκόρ.«Ο τουρισμός μας έκανε νέο ρεκόρ πέρσι με 18 εκατομμύρια επισκέπτες και ετοιμάζεται να κάνει νέο ρεκόρ και φέτος, με 20 εκατομμύρια. Και η φετινή Εκθεση Ποσειδώνια ήδη έσπασε το ρεκόρ του 2012, σε συμμετοχές και σε χώρες προέλευσης, καθώς το δυναμικό του παγκόσμιου ελληνικού εμπορικού στόλου αλλά και η στρατηγική σημασία της Ελλάδος στο μέλλον κερδίζουν έδαφος συνεχώς».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον εκτελεστικό διευθυντή των εκθέσεων Ποσειδώνια Θεόδωρο Βώκο, τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον εκτελεστικό διευθυντή των εκθέσεων Ποσειδώνια Θεόδωρο Βώκο, τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη και τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γεώργιο Γράτσο, κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων
Ο Θ. Βενιάμης
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης, από την πλευρά του σημείωσε ότι η ναυτιλία είναι «βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας το 7% του ΑΕΠ, ενώ επενδύει και σε άλλους τομείς της οικονομίας». «Η ναυτιλία πρέπει να είναι το κεντρικό όραμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω της σημασίας της για την ανάπτυξη και το επιχειρηματικό πνεύμα», τόνισε, ενώ ευχαρίστησε εκ μέρους της ναυτιλίας τον Ελληνα πρωθυπουργό, διότι με την παρουσία του στην έκθεση έδειξε το προσωπικό του ενδιαφέρον για τη ναυτιλία.
Η μεγάλη γιορτή της Ναυτιλίας
Την τεράστια σημασία που δίνει η διεθνής ναυτιλιακή και επιχειρηματική κοινότητα αποτυπώνει το πρωτοφανές ενδιαφέρον για συμμετοχή στην έκθεση των Ποσειδωνίων. Περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 93 χώρες και 19.000 επισκέπτες θα συμμετέχουν στα φετινά Ποσειδώνια, που σύμφωνα με τους διοργανωτές αποτελούν τη μεγαλύτερη έκθεση στη μακρά ιστορία τους.
Οι συμμετέχοντες προέρχονται από κάθε γωνιά της γης και φέτος. Είκοσι ένα εθνικά περίπτερα συμμετέχουν στα Ποσειδώνια και για μία ακόμα φορά, η μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή προέρχεται από την Κίνα. Ακολουθεί η Κορέα και η Ιαπωνία, ενώ φέτος το Χονγκ Κονγκ και η Τουρκία επέστρεψαν με εθνικό περίπτερο έπειτα από μακρόχρονη απουσία. Η δε Γεωργία πραγματοποιεί την παρθενική της εμφάνιση.
Η μεγάλη γιορτή της Ναυτιλίας
Για ακόμη μία φορά, η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία θα αποτελέσει την ισχυρότερη παρουσία, με πολλούς εκθέτες να παρατάσσονται στο τεραστίων διαστάσεων εθνικό περίπτερο της Κίνας.
Χαρακτηριστικό στοιχείο των φετινών Ποσειδωνίων αποτελεί και η έντονη παρουσία των πετρελαϊκών χωρών και εταιρειών. Συγκεκριμένα, αύξηση 200% παρουσιάζουν και οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας των Αραβικών Κρατών του Περσικού Κόλπου, με μεγάλο αριθμό εταιρειών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ομάν.
ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Ιαπωνία, Κίνα και Ν. Κορέα

Επιβλητική παρουσία στη φετινή διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια θα έχουν οι ναυπηγικές δυνάμεις της Απω Ανατολής (Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα). Μάλιστα, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε γνωστό ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας μία πολύ σημαντική συνάντηση μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων του υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ανάπτυξης της Νοτίου Κορέας, με αντιπροσωπεία κατασκευαστών του ναυτιλιακού εξοπλισμού, με στόχο να διευκολυνθούν οι εξαγωγές των ελληνικών ναυτιλιακών προϊόντων στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι τα πλοία που χτίζονται στη Νότιο Κορέα -και δεν μιλάω μόνο για τα ελληνόκτητα αλλά και για όλα τα άλλα- να χρησιμοποιούν υλικά και μηχανήματα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα» έχει τονίσει ο υπουργός.

πηγη: ΕΘΝΟΣ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ