24.10.2022 16:51

Η ενεργειακή κρίση καίει τους φούρνους της Χίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Πτώση τζίρου κατά 30% από τη μία και αύξηση κατά 70 έως 80% του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των πρώτων υλών

Τρόπους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα, ως απότοκο της ενεργειακής κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο 6μηνο, αναζητούν οι αρτοποιοί της Χίου.

Λειτουργώντας εξ ορισμού, ενεργειακά κοστοβόρες επιχειρήσεις, οι αρτοποιοί,  το τελευταίο διάστημα βλέπουν τις τιμές των λογαριασμών ρεύματος και των πρώτων υλών να παίρνουν την ανιούσα αλλά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να φθίνει μέρα με τη μέρα.

«Καθημερινός αγώνας»

Για έναν καθημερινό αγώνα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην οικονομικά δύσκολη συγκυρία, έκανε λόγο ο αρτοποιός Ζαχαρίας Μαϊστράλης, λέγοντας ότι η αγωνία των αρτοποιών στη Χίο είναι πως θα μπορέσουν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές, με δεδομένο ότι οι τιμές στις πρώτες ύλες αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

«Παραγγέλνουμε αλεύρι και δεν ξέρουμε τελικά σε τι τιμή θα αγοράσουμε κάθε φορά», εξήγησε ο κ. Μαϊστράλης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να μετακυλιστεί για μία ακόμη φορά το κόστος στον καταναλωτή.

Μέχρι και 2.500 ευρώ τον μήνα ηλεκτρικό

Την ανιούσα στις τιμές των πρώτων υλών, όπως αναμένονταν, ακολούθησε και το ηλεκτρικό ρεύμα, με τον Ζαχαρία Μαϊστράλη, να εξηγεί ότι μόνο για τον κεντρικό του φούρνο μέσα στον οικισμό του Κάστρου, το τιμολόγιο ρεύματος φθάνει μέχρι και τα 2.500 ευρώ τον μήνα.

«Ειδικά το τελευταίο 5μηνο, εκεί που δίναμε για τον κεντρικό φούρνο 1.200 έως 1.500 ευρώ τον μήνα, τώρα δίνουμε 2.500 έως 2.600 ευρώ», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι πλέον πολλοί συνάδελφοί του δουλεύουν χωρίς αντίκρισμα.

«Από κάποια στιγμή αρχίζεις και δουλεύεις χωρίς αντίκρισμα. Ποιος θα δεχόταν να πάει στη δουλειά του και να μην έχει καμία απολαβή. Να μπει δηλαδή μέσα και το μεσημέρι να πει ότι χρωστάει 150 ευρώ», διερωτήθηκε.

Πτώση του τζίρου

Αναφερόμενος στον τζίρο των καταστημάτων ο κ. Μαϊστράλης, δήλωσε ότι η πτώση του τζίρου ανά χρονικές περιόδους φθάνει τοπικά το 30% και πανελλαδικά μέχρι και το 40%, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι, σύντομα η Χίος, θα ακολουθήσει τα ποσοστά της υπόλοιπης Ελλάδας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ