9.9.2013 11:12

Η ακτινογραφία των συντάξεων

Στα 921,15 ευρώ διαμορφώνεται το μέσο μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων γήρατος χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι κρατήσεις φόρου και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ μόνο 42.700 από τα 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχων έχουν καταφέρει να παραμείνουν πάνω από το «φράγμα» των 2.000 ευρώ.
Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των συντάξεων έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Με βάση τα στοιχεία, «η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται σε 2,3 δισεκατομμύρια».

Από τα στοιχεία προκύπτει πως σχεδόν επτά στους δέκα συνταξιούχους (γήρατος, αναπηρίας και θανάτου) παίρνουν από τα Ταμεία μέχρι 1.000 ευρώ. Υψηλότερες απολαβές έχουν κυρίως οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, ενώ οι άνδρες έχουν εξασφαλίσει καλύτερο εισόδημα από τις γυναίκες.

Σημειώνεται πως σχεδόν 64.000 άτομα έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τέσσερις ή και περισσότερες συντάξεις από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα, δύο άτομα παίρνουν 10 συντάξεις, ενώ τέσσερις είναι οι δικαιούχοι εννιά συντάξεων.

Οσον αφορά το ύψος των κύριων συντάξεων λόγω γήρατος, ενδεικτικά αναφέρεται πως σχεδόν 1,4 εκατομμύριο άτομα παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, 600.000 άτομα εισπράττουν από 1.000 έως 2.000 ευρώ, 2.243 παίρνουν από 2.000 έως 2.500 ευρώ και μόλις 817 παίρνουν πάνω από 2.500 ευρώ.
Η ακτινογραφία των συντάξεων

Στα ποσά των κύριων συντάξεων προστίθενται και οι επικουρικές, με τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων να παίρνει κάτω από 500 ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί πως μόνο πέντε επικουρικές συντάξεις υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ηλικιακή κατανομή των συνταξιούχων, καθώς το 15% είναι κάτω των 60 ετών.
Οι προϋποθέσεις για δεύτερη σύνταξη
Μεταξύ άλλων καταγράφονται 27.736 συνταξιούχοι κάτω των 25 ετών (πιθανότατα τέκνα που παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου) και 90.447 συνταξιούχοι από 26 έως 50 ετών (π.χ. ανάπηροι, άγαμες θυγατέρες, μητέρες ανηλίκων που βγήκαν στη σύνταξη με παλιότερες διατάξεις).

Υπερήλικες
Πάντως, η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων -σχεδόν έξι στους δέκα- έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας. Αναλυτικά στοιχεία για το «προφίλ» των συνταξιούχων και τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων καταγράφονται στο σύστημα «Ηλιος».

Αξίζει να σημειωθεί πως με το πρόγραμμα αυτό το υπουργείο Εργασίας έχει σαφή εικόνα για τον αριθμό των συνταξιούχων, βάζοντας τέλος σε φαινόμενα παραβατικότητας. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα αναγγέλθηκαν 9.304 θάνατοι συνταξιούχων και έχουν ήδη σταλεί στα Ταμεία για αναστολή 8.526 συντάξεις.

Τέλος, από τα στοιχεία προκύπτει πως ο μεγαλύτερος αριθμός συντάξεων καταβάλλεται στην Αττική και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία.

πηγη: e-go

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ