25.9.2013 7:40

Χωρίς πρόστιμο οι δηλώσεις Ε9 μέχρι τον Ιανουάριο

Δηλώσεις Ε9 μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου ακόμη θα μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες, ακόμα και μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού του ΦΑΠ του 2013, είτε πρόλαβαν να καταθέσουν εμπρόθεσμα τη δήλωση έως την Παρασκευή είτε αμέλησαν καν να την υποβάλουν.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών καθησύχαζαν ότι το σύστημα Taxisnet δεν θα κλείσει οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα, παρά μόνο για λίγες μέρες ή ώρες, ώστε να προλάβουν να εκδοθούν εντός του Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά ΦΑΠ.

Μετά την διαδικασία αυτή, το σύστημα Ε9 θα ξανανοίξει για δηλώσεις αγροτεμαχίων, αλλά και για εκ των υστέρων διορθώσεις σε λάθη ή παραλείψεις για τα στοιχεία αστικών ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα) βάσει των οποίων θα έχει υπολογιστεί ο ΦΑΠ.

Εμμέσως όμως, ανοίγει «παράθυρο» παράτασης με βάση τη νομοθεσία του ΦΑΠ (ΠΟΛ. 1225/24.12.2012), που προβλέπει ότι γίνονται δεκτές χωρίς πρόστιμο «διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης – εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π.».

Αντίθετα δηλαδή με τα πρόστιμα που ισχύουν για όσους κάνουν εκπρόθεσμη διορθωτική δήλωση για το φόρο εισοδήματος, όταν έρθει το εκκαθαριστικό του ΦΑΠ ο πολίτης έχει προθεσμία 4 μηνών (πρακτικά από Οκτώβριο έως και Ιανουάριο) για να κάνει διορθώσεις οι οποίες, όπως ορίζει η ΠΟΛ.1225 «θεωρούνται ότι  πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων». Έτσι, είτε δεν δήλωσαν καν τα στοιχεία τους φέτος, είτε τα δήλωσαν με λάθη, θα μπορεί να «θεωρείται λάθος της υπηρεσίας» και να κάνουν ξανά δήλωση Ε9 σαν να ήταν αρχική και όχι τροποποιητική.
 

Πότε και τι δηλώνουμε

Με τα δεδομένα αυτά:

  • μέχρι την Παρασκευή τουλάχιστον (εκτός αν υπάρξει και νέα παράταση επίσημης ή «σιωπηρής») πρέπει να υποβάλουν δήλωση μόνο όσοι έχουν αλλαγές στον Πίνακα 1, δηλαδή στα στοιχεία για τα αστικά ακίνητα.

  • όσοι δεν έχουν αλλαγές από τα Ε9 παλαιοτέρων ετών δεν χρειάζεται καν να υποβάλουν Ε9, αν και θα ήταν χρήσιμο να ελέγξουν ότι τα στοιχεία τους από άλλα χρόνια εμφανίζονται σωστά.

  • όσοι έχουν μόνο αγροτεμάχια, δεν απαιτείται να κάνουν τίποτε αυτήν την εβδομάδα.

  • όσοι έχουν αλλαγές και σε αστικά ακίνητα (Πίνακας 1) και σε αγροτεμάχια (Πίνακας 2) πρέπει, αν και εφόσον δεν μπορέσουν να συμπληρώσουν και τους δύο Πίνακες μέχρι λήξη της προθεσμίας, να συμπληρώσουν τουλάχιστον τον Πίνακα 1 και να πατήσουν «οριστική υποβολή» ό,τι και αν αναγράφεται στον Πίνακα 2, έστω και αν τα στοιχεία για τα αγροτεμάχια είναι λανθασμένα.

  • αφού «κλείσει» το Taxisnet για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά ΦΑΠ, θα ξανανοίξει μετά από λίγες μέρες για να κάνουν μεταβολές στον Πίνακα 2  ακόμη και όσοι ήδη έστειλαν «οριστικά» το Ε9 τους. Μεταβολές ή νέες δηλώσεις για τα αγροτεμάχια θα γίνονται δεκτές μέχρι 14 Οκτωβρίου.

  • μετά τις 14 Οκτωβρίου το σύστημα θα μένει ανοικτό για αλλαγές και τροποιητικές δηλώσεις Ε9. Αυτό μπορεί να γίνεται χωρίς πρόστιμο, βάσει της ΠΟΛ. 1225. Αν υπάρξουν αλλαγές όμως με βάση το εκκαθαριστικό, θα γίνεται νέα εκκαθάριση ΦΑΠ.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ