24.2.2015 16:58

ΦΠΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί όπου είναι τώρα μειωμένος

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: "ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ"

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε νησιά και σε τουριστικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στους δανειστές (χώρες ευρωζώνης) και τα θεσμικά όργανα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν). 

Η ελληνική κυβέρνηση, αφού δεσμεύεται να εξορθολογίσει την πολιτική του ΦΠΑ και να την εκσυγχρονίσει για να αυξηθούν τα πραγματικά έσοδα επισημαίνει ότι στόχος είναι να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη. Σκοπός του εξορθολογισμού της πολιτικής για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, όπως αναφέρεται στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους δανειστές είναι «να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».


Διαβάστε τι αναφέρεται στην αρχή της επιστολής Βαρουφάκη στο κεφάλαιο με τίτλο «Δημοσιονομικές διαρθρωτικές πολιτικές - Φορολογικές πολιτικές».


Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
* Μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ, τη φορολογική διοίκηση και επιβολή. Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις.
* Τροποποιήσει τη φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων και των δαπανών της φορολογίας εισοδήματος που θα ενσωματωθούν στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
* Διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, βάζοντας τέλος στην φορολογική αμνηστία.
* Εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη.
* Επιβάλει αποφασιστικά και να βελτιώσει την νομοθεσία για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές.
* Εργαστεί προς τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι εύποροι, θα συνεισφέρουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες, που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: «Να δεσμευθούν ότι δεν θα πλήξουν τα νησιά μας»

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη στο Eurogroup, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Η προηγούμενη κυβέρνηση παρά τις επίμονες και συστηματικές πιέσεις της τρόικας είχε καταφέρει να βγάλει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την σημερινή επιστολή Βαρουφάκη στο Eurogroup το ανοίγει εκ νέου, με δική της μάλιστα ευθύνη. Θέλω να πιστεύω ότι δεν βρισκόμαστε ενώπιον ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων γιατί κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τη νησιωτική Ελλάδα και θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά. Ο κ. Βαρουφάκης οφείλει άμεσα να διευκρινίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και να μην λάβει καμία απόφαση - δέσμευση που θα πλήξει τα νησιά μας."

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ