10.12.2012 16:19

Φορολογικό τσουνάμι για τους ναυτικούς

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑ 9% ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ 7% ΣΤΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Νέο φορολογικό τσουνάμι στα εισοδήματα των ναυτικών φαίνεται ότι ετοιμάζει η Κυβέρνηση αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» οι αλλαγές στο φορολογικό έχουν κλειδώσει και ετοιμάζονται προς ψήφιση μέχρι την Πέμπτη.
Ειδικότερα  σε ότι αφορά τη φορολογία των ναυτικών, το εισόδημα του κατώτερου πληρώματος μετά την ψήφιση θα φορολογείται με συντελεστή 10% από 3% που ισχύει σήμερα ενώ το εισόδημα των αξιωματικών θα φορολογηθεί με 15% από 6% που είναι σήμερα.
Εκτός πάντως από τις φοροαπαλλαγές που θυσιάζονται στο βωμό της τρόικας, οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου καταργούν τα φορολογικά «προνόμια» για νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους ενώ αυξάνεται η φορολογία των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%.
 
 

Αναλυτικά τα νέα μέτρα:
 
* Τα γεωργικά εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014, δηλαδή θα δηλωθούν το 2015 στην Εφορία, από τους περίπου 1.000.000 πολίτες που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων - εξόδων, αν και εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα.

* Αυξάνεται και η φορολογία των ναυτικών, αφού το εισόδημα του κατώτερου πληρώματος θα φορολογείται με συντελεστή 10%, από 3% που ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ το εισόδημα των αξιωματικών θα φορολογείται με συντελεστή 15%, από 6%.

* Με κλίμακα θα φορολογούνται τα ενοίκια από το πρώτο ευρώ [EUR=X]  , καθώς θεσπίζεται φόρος με συντελεστή 10% για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για υψηλότερα εισοδήματα. Χαμένοι φυσικά από το νέο σύστημα των ενοικίων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν άλλα εισοδήματα, αφού χάνουν το αφορολόγητο που ισχύει μέχρι σήμερα των 5.000 και στο εξής θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Από την άλλη πλευρά βέβαια θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσοι είχαν, εκτός των ενοικίων, και άλλα εισοδήματα ευνοούνται, αφού τα εισοδήματα από τα ενοίκια προστίθεντο στα υπόλοιπα και φορολογούνται στην κλίμακα με υψηλούς συντελεστές.

* Καταργούνται τα φορολογικά «προνόμια» για νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

* Αυξάνεται η φορολογία των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που αμείβονται με μπλοκάκι σε έναν εργοδότη από το 2013 δεν θα πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος, ενώ τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Το φετινό, πάντως, τέλος των 500 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά απ' όλους.

Από την άλλη πλευρά, οι νέοι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, θα φορολογούνται για τα πρώτα 10.000 ευρώ με συντελεστή 13% και πέραν του εν λόγω ποσού η φορολόγηση θα γίνεται με βάση την κλίμακα που θα ισχύσει για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή:

** 26% έως τις 50.000 ευρώ εισόδημα και

** με συντελεστή 32% για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

Από τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προκύπτουν επίσης τα εξής:

** Αυξάνεται κατά 100% το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις, καθώς από τα 500 ευρώ θα ανέλθει στα 1.000 ευρώ.

** Αυξάνεται κατά 30% το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, αφού από τα 500 ευρώ φέτος ανέρχεται από το 2013 στα 650 ευρώ.

** Διπλασιάζεται το τέλος για τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων από τα 300 ευρώ που είναι σήμερα στα 600 ευρώ.

Ομόρρυθμες - Ετερόρρυθμες: Τεράστιες απώλειες από τις ανατροπές στη φορολογία θα καταγράψουν οι Ο.Ε. και Ε.Ε., καθώς όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με δύο συντελεστές 26% και 32%.

Με το νέο σύστημα που εισάγεται η φορολόγηση των Ο.Ε. και Ε.Ε. από περίπου 16,7% που ήταν μέχρι φέτος κατά μέσο όρο θα φθάσει και το 32%.

Ανώνυμες εταιρείες: Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ευνοημένες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, Α.Ε. και ΕΠΕ, καθώς μειώνεται η συνολική φορολογική τους επιβάρυνση από το 40% που είναι σήμερα στο 32,8%, καθώς θα φορολογούνται ως εξής:

** Με συντελεστή 26% για το σύνολο των κερδών.

** Με συντελεστή 10% στα μερίσματα.

Τέλος στις φοροαπαλλαγές

Δεδομένο είναι εξάλλου ότι η κατηγορία των «χαμένων» θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, αφού η μεγαλύτερη εξοικονόμηση για το υπουργείο Οικονομικών θα προέλθει από την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, πλην των ιατρικών εξόδων.

Επίσης θα καταργηθούν και οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που κατοικούν ή εργάζονται για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές, που ανέρχονται σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.

Οσον αφορά στα ιατρικά έξοδα, καθιερώνεται ένα νέο σύστημα το οποίο προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις μόνο όμως κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.

Μεταβολές τεκμηρίων
Το τελικό σχέδιο προβλέπει πως για Ι.Χ. με κινητήρες μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά τα τεκμήρια θα μειωθούν κατά 20% και διαμορφώνονται ως εξής:

* Για αυτοκίνητα έως 1.200 κ.ε. σε 3.200 ευρώ.

* Για Ι.Χ. άνω των 1.200 κ.ε. προστίθενται 480 ευρώ ανά 100 κ.ε. έως τα 1.600 κ.ε.

* Για Ι.Χ. άνω των 1.600 κ.ε. θα προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ.ε. έως τα 2.000 κ.ε.

* Για Ι.Χ. άνω των 2.000 κ.ε. θα υπάρχει επιβάρυνση 900 ευρώ ανά 100 κ.ε. έως τα 3.000 κ.ε.

* Για Ι.Χ. μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε. η επιβάρυνση θα είναι 1.200 ευρώ ανά 100 κ.ε.

Οσον αφορά στις κατοικίες τα νέα τεκμήρια θα είναι:

- 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων.

- 65 ευρώ για τα επόμενα 40 τ.μ. κύριων χώρων, δηλαδή έως τα 120 τ.μ.

- 110 ευρώ για τα επόμενα 80 τ.μ. κύριων χώρων, δηλαδή έως τα 200 τ.μ.

- 200 ευρώ για τα επόμενα 100 τ.μ. κύριων χώρων, δηλαδή έως τα 300 τ.μ.

- 400 ευρώ για τα επόμενα τ.μ., δηλαδή για τα πλέον των 300 τετραγωνικών μέτρων.

Δεν αποκλείεται πάντως κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου στη Βουλή τα ανωτέρω τεκμήρια να μειωθούν, όπως προέβλεπε σενάριο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο όμως δεν προκρίθηκε με στόχο να εντοπιστούν ακόμη περισσότεροι φορολογούμενοι που δεν δήλωναν ή δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μη μειώσει και την ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη για τους φορολογούμενους και έτσι, εκτός απροόπτου, θα παραμείνει στις 3.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μείωση για τους άγαμους στις 2.000 ευρώ και στις 3.000 ευρώ για τους συζύγους.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ