7.8.2013 17:46

Έρχονται οι Τούρκοι

ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 50.000

Η μόνη σχεδόν ευχάριστη νότα στα γκρίζα τουριστικά και οικονομικά μας δεδομένα είναι η σταθερή αύξηση της επισκεψιμότητας των Τούρκων επισκεπτών, που με την οικονομική τους επιφάνεια αποτελούν τη βασική πηγή παραγωγής οξυγόνου για το τουριστικό μας προϊόν.

Sold out

Οι κλίνες των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων είναι sold out για την τρέχουσα περίοδο της γιορτής του Μπαϊραμιού, που έχει αρχίσει από την 1η και ολοκληρώνεται στις 11 Αυγούστου. Οι κρατήσεις είναι αυξημένες στον υπερθετικό βαθμό, σχεδόν τριπλάσιες από πέρσι για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Κιτρυλάκης, που δεν διστάζει να προβλέψει με σιγουριά ότι η επισκεψιμότητα όλη τη σεζόν - για πρώτη φορά από το 2010 που άρχισε να αποκτά σταδιακά τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν στη σημερινή μορφή της - θα υπερβεί τους 50.000 επισκέπτες.

Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί το τριήμερο από 8 έως και 11 Αυγούστου, με αναμενόμενους περισσότερους από 3.000 τουρίστες.

«Οι Τούρκοι μας προτιμούν  γιατί είμαστε κοντά, είμαστε φτηνός προορισμός και αγαπούν τη Χίο. Όσοι επαγγελματίες έχουν κάνει καλή προβολή δουλεύουν. Η πλειοψηφία των επισκεπτών είναι από τη Σμύρνη, με πολύ καλή οικονομική επιφάνεια, αλλά σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι προσελεύσεις από την  Κωνσταντινούπολη».

Ευτυχώς…

Τα στατιστικά  δεδομένα επιβεβαιώνει και ο Πέτρος Φεγγουδάκης, από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Φεγγουδάκη που υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι η προσέλευση των Τούρκων είναι η μόνη ευχάριστη νότα στην όλη οικονομική μας κατήφεια και η μόνη διέξοδος στον τομέα.

«Οι Έλληνες ομογενείς και οι Ευρωπαίοι έχουν μειωθεί, λεφτά μας αφήνουν οι Τούρκοι, αλλά μπορούμε να πάμε ακόμη καλύτερα. Αυτό θα γίνει αν όπως πρέπει καταφέρουμε να επεκτείνουμε τις ημέρες της διαμονής  τους και να τις μετατρέψουμε σε περίοδο διακοπών. Η μεταστροφή έχει αρχίσει από το 2010. Οι μονοήμερες παραμονές με κάποιες  λίγες διανυκτερεύσεις, από το 2012 έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε περισσότερες μέρες.Φέτος πάμε ακόμη καλύτερα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να μετατραπεί και να παγιωθεί η περίοδος διαμονής σε περίοδο διακοπών».

Προνομιούχοι

Στον ίδιο παρονομαστή κινούνται και οι εκτιμήσεις του Νίκου Παντελούκα, από το ξενοδοχείο Χανδρή.

«Πάμε καλά. Το τριήμερο 8 έως 11 Αυγούστου θα είμαστε ακόμη καλύτερα. Οι Τούρκοι λένε ότι είμαστε πρώτος προορισμός και μας προτιμούν από τη Μυτιλήνη επειδή είμαστε γεωγραφικά πιο κοντά, αλλά και πιο ωραίο νησί».

Tα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία 2012 – 2013 του τριμήνου Μαΐου – Ιουνίου - Ιουλίου είναι πολύ παραστατικά. Η  μεγαλύτερη  αύξηση καταγράφηκε τον φετινό Μάιο με άνοδο 105% λόγω του ρουκετοπόλεμου του Πάσχα, αλλά και οι άλλοι δύο μήνες κινήθηκαν αντίστοιχα σημαντικά αυξητικά. Τον Ιούνιο η κίνηση ανήλθε στο 52% και τον Ιούλιο «σκαρφάλωσε» ακόμη ψηλότερα, στο 87%!

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ