12.7.2013 10:50

«Επιχειρηματικότητα στα νησιά: αρκεί μόνο ο ενθουσιασμός;»

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημόσια ακρόαση με θέμα την επιχειρηματικότητα στις νησιωτικές περιοχές της ΕΕ, με πρωτοβουλία του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ (INSULEUR).

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ «Επιχειρήσεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Calleja Krespo, η κα Anna Maria Darmanin, εκ μέρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, και ο κ. Antonio Gomez, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης των Βαλεαρίδων Νήσων,

Επίσης παρέστησαν o Υπουργός της Κυβέρνησης της Μάλτας υπεύθυνος για το νησί Gozo, κ. Anton Refalo και ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Πουσσαίος.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Γ.Γ. του INSULEUR κ. Γ. Μπενέτος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γ.Ρούσσος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Μαργαρώνης και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και Οικονομικός Επόπτης του INSULEUR κ. Μυρσινιάς.

Σκοπός της δημόσιας ακρόασης ήταν η παρουσίαση των θέσεων του Δικτύου των Επιμελητηρίων των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ επί της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σχέδιο Δράσης για την Επιχειρηματικότητα 2020, η συμβολή στη συζήτηση από τις νησιωτικές περιοχές και τους οικονομικούς φορείς που επηρεάζονται άμεσα από τις αποφάσεις της ΕΕ και η ανοικτή ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους αξιωματούχους των οργάνων της ΕΕ και τους εκπροσώπους των νησιωτικών επιχειρήσεων.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του, ο εκπρόσωπος του INSULEUR είπε ότι το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν λαμβάνει υπόψη του τις εδαφικές ιδιαιτερότητες των νησιών, ιδιαίτερα σε σχέση με τις περιφερειακές και κεντρικές περιφέρειες της ΕΕ. Ζήτησε την υποχρεωτική εισαγωγή του μαθήματος του «Επιχειρείν» σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θεώρησε ότι η έλλειψη προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα νησιά, εκτίμησε ουσιαστική την προώθηση μικρό-πιστώσεων, υποστήριξε την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της ανάπτυξης της ποιότητας ζωής στα νησιά, ιδιαίτερα του κοινωνικού κεφαλαίου, την προώθηση νέων επιχειρηματιών, την επιστροφή ανθρώπινου κεφαλαίου στα νησιά, την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στα νησιά, την «ενδο-επιχειρηματικότητα», την ψηφιακή σύγκλιση και την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στον τουρισμό.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε το γενικότερο Πρόγραμμα Δράσης της Επιτροπής και δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη του τις αιτιάσεις των νησιωτών κατά την υλοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου COSME (2014-2020), υπό την προϋπόθεση ότι οι αιτιάσεις αυτές θα βασιστούν σε συγκεκριμένα στοιχεία και όχι μια εμπειρική προσέγγιση. Τόσο η κα Α. Darmanin όσο και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Περιφερειών κ. Α. Gomez υποστήριξαν ανεπιφύλακτα τις θέσεις του INSULEUR.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ