2.3.2013 11:45

Επιχειρηματικό φλερτ Ελλάδας - Τουρκίας

ΕΝΙΑΦΕΡΟΝ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΗΡΕΑ

Τυχερά παιχνίδια, ιατρικός τουρισμός, αγορά φαρμάκων, τραπεζικός τομέας,  ιχθυοκαλλιέργειες, αγροτικά προϊόντα και πετρελαιοειδή είναι ανάμεσα στους τομείς υψηλού ενδιαφέροντος που ενώνουν επιχειρηματικά την Ελλάδα με την Τουρκία.
Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών αφορά συνεργασίες σε Τουρκία και Ελλάδα κυρίως για τη δημιουργία σχημάτων που θα επενδύσουν σε χώρες όπου η γειτονική χώρα έχει μεγάλη διείσδυση, όπως Αζερμπαϊτζάν, Καζαχστάν, Τουρκμενιστάν, Ρωσία, και γενικά ΝΑ Ευρώπη, αναφέρουν τα ΝΕΑ περιλαμβάνοντας και τον ΝΗΕΡΑ του Αρ. Μπελλέ στη λίστα των εταιριών που «φλερτάρουν» με την Τουρκία.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Intralot, που έχοντας σημαντική παρουσία στην αγορά τυχερών παιχνιδιών τόσο της γείτονος όσο και του Αζερμπαϊτζάν, τώρα ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση του τουρκικού ΟΠΑΠ (Mili Piyango), αλλά και για την είσοδο με τούρκο συνεταίρο στις αγορές τυχερών παιχνιδιών του Καζαχστάν και του Τουρκμενιστάν.
Αλλο παράδειγμα αυτό της Νηρέας (ιχθυοκαλλιέργειες) που συζητά με δύο τουλάχιστον τράπεζες με έδρα στην Τουρκία ώστε να χρηματοδοτήσουν τόσο την επέκταση των εκεί θυγατρικών της όσο και μελλοντικές συνεργασίες με τούρκους επιχειρηματίες για από κοινού διείσδυση στις αραβικές χώρες και τη Βόρεια Αφρική.
Στον τραπεζικό τομέα η παρουσία στην πρωθυπουργική αποστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Α. Τουρκολιά συνδέεται με τη θυγατρικής της, Finansbank.
Στον τομέα των πετρελαιοειδών τα ΕΛΠΕ επιδιώκουν να αυξήσουν τις ποσότητες ντίζελ κίνησης που εξάγουν και στις υποδομές η Αλουμύλ εξετάζει από κοινού με τούρκο εταίρο τη δημιουργία μονάδας αλουμινίου στην Αγκυρα.
Συνολικά στην πρωθυπουργική αποστολή θα συμμετάσχουν περίπου 90 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίοι στην πλειονότητά τους δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά της γείτονος, όπου συνολικά έχουν παρουσία γύρω στις 400 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.
Τράπεζες
Είναι γνωστό ότι η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει να πουλήσει ποσοστό της Finansbank στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση πάντως επιθυμία της είναι να μη χαθεί ο έλεγχος της τουρκικής θυγατρικής. Χθες ωστόσο σε ανακοίνωσή της διέψευσε δημοσιεύματα περί διαπραγματεύσεων για πώληση στην HSBC και στο Κατάρ. Η Finansbank θεωρείται φιλέτο στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Τουρκίας, με 400 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη στο 9μηνο 2012. Από τον τραπεζικό τομέα, παρών στην αποστολή θα είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Σταύρος Λεκκάκος.
Τυχερά παιχνίδια
«Στρατηγικός στόχος της Intralot στην Τουρκία είναι να διεκδικήσει τον υπό ιδιωτικοποίηση τουρκικό ΟΠΑΠ (Mili Piyango) μέσω κοινοπραξίας», όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Αντωνόπουλος. Παρουσία διεκδικεί επίσης σε Καζαχστάν και Τουρκμενιστάν, ακολουθώντας το πετυχημένο μοντέλο του Αζερμπαϊτζάν. Εκεί μέσω του 51% της Azerinteltek διαχειρίζεται το αθλητικό στοίχημα. Η Azerinteltek είναι η μεικτή εταιρεία που έχει συστήσει η Intralot μέσω της τουρκικής θυγατρικής της Inteltek. Οσο για την τελευταία είναι ένα κοινό σχήμα με την τουρκική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Turkcell (η ελληνική εταιρεία ελέγχει το 45%) και η οποία κατέχει το μονοπώλιο στο τουρκικό ποδοσφαιρικό στοίχημα. Εκτός των παραπάνω η Intralot δραστηριοποιείται και στο ιντερνετικό στοίχημα της τουρκικής αγοράς μέσω της Bilyoner (κατέχει το 25%).
Mαρίνες
Το αντικείμενο του θαλάσσιου τουρισμού, ιστιοπλοϊκά και yachting, αποκτά ξεχωριστό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς προσελκύει ήδη μεγάλους ξένους ομίλους, όπως την Dogus Group - εξαγόρασε πρόσφατα σημαντικά μερίδια στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας - και τον επίσης τουρκικό όμιλο Κοτς που ελέγχει από κοινού με τη Folli Follie τη μαρίνα Μυτιλήνης. Ισχυρή παρουσία έχουν και έλληνες επενδυτές όπως η Lamda Development και ο όμιλος Κυριακούλη. Ο τομέας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενόψει της προκήρυξης των εννέα πακέτων διαγωνισμών για τις 48 ελληνικές μαρίνες, με τον πρώτο να αφορά την πιο δημοφιλή μαρίνα της χώρας, εκείνη του Αλίμου.
Ιατρικές υπηρεσίες
Σε επαφές με τουρκικές εταιρείες βρίσκεται το Ιατρικό Αθηνών (θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρό του Γ. Αποστολόπουλο) επιδιώκοντας διπλό στόχο: ο πρώτος είναι συνεργασίες για επενδύσεις τόσο στην Τουρκία όσο και σε γειτονικές αραβικές χώρες, σε χώρες του Καυκάσου και της Β. Αφρικής. Η Τουρκία εξάλλου κάνει πολύ γρήγορα βήματα στον τομέα της ιδιωτικής υγείας και σχεδιάζει ζώνες υγείας με ειδικά φορολογικά κίνητρα για να προσελκύσει επενδύσεις. Ο δεύτερος στόχος αφορά το ενδιαφέρον του Ιατρικού για επένδυση εντός Ελλάδας από κοινού με τουρκική εταιρεία στον ιατρικό τουρισμό, όπου επίσης η γείτων κάνει σημαντικά βήματα. Τα σχέδια του Ιατρικού δεν είναι τα μόνα στον συγκεκριμένο τομέα. Επένδυση από κοινού με τούρκο εταίρο εξετάζει και ο όμιλος του Ιασώ που θα αφορά τη δημιουργία οφθαλμολογικής κλινικής στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος επενδυτής θα συμμετάσχει και στη χρηματοδότηση του έργου.
Πετρελαιοειδή
Την αγορά της Τουρκίας μαζί με εκείνες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Β. Αφρικής έχει βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρο ο όμιλος των ΕΛΠΕ, που θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρό τους Χρ. Κομνηνό. Η Τουρκία είναι ελλειμματική ως χώρα στο ντίζελ κίνησης, γεγονός που αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τα ΕΛΠΕ, στο οπλοστάσιο των οποίων βρίσκεται το καινούργιο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Στη γειτονική μας χώρα, τα ΕΛΠΕ, εκτός από καύσιμα, διανέμουν ήδη μεγάλες ποσότητες σε πετροχημικά και νάφθα.
Ιχθυοκαλλιέργειες
Συζητήσεις με τράπεζες και funds που έχουν την έδρα τους στην Τουρκία διεξάγει την περίοδο αυτή η Νηρέας προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την επέκταση δύο επενδύσεων στην Τουρκία. Η πρώτη, η εταιρεία Ilknak παράγει 2.000 τόνους τσιπούρα και λαβράκι καθώς και 20 εκατ. τεμάχια γόνου ετησίως, η δεύτερη είναι εμπορική και ονομάζεται Miramar. «Με τις τράπεζες συζητάμε για τη χρηματοδότηση και νέων επενδύσεων όπως συνεργασίες με τούρκους επιχειρηματίες ώστε να επενδύσουμε από κοινού σε αραβικές χώρες, στη Β. Αφρική και την Ισπανία», λέει ο Αρ. Μπελές, επικεφαλής της» καταλήγει η εφημερίδα.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ