28.3.2014 10:08

Επιασαν τόπο οι παρεμβάσεις των… 57 βουλευτών για τα φωτοβολταικά

Κούρεμα 18,5% και 22,5% αντίστοιχα στις ταρίφες των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταικών, έναντι 29% και 26% των αρχικών ρυθμίσεων του ΥΠΕΚΑ, προβλέπει το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, σε μια σαφή προσπάθεια της κυβέρνησης να μετριάσει τις αντιδράσεις και σε αυτό το μέτωπο.

Με νωπή ακόμη την παρέμβαση των 57 βουλευτών που ζητούσαν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει στο 33% το μέσο κούρεμα στις εγγυημένες ταρίφες των επαγγελματικών φωτοβολταικών, προκειμένου να κάνει δώρο στα οικιακά και τα αγροτικά φωτοβολταικά.

Θυμίζουμε ότι οι κάτοιχοι οικιακών φωτοβολταικών (σε στέγες σπιτιών) ξεπερνούν τις 35.000, και των αγροτικών τις 2.500, αποτελούν δηλαδή και αυτά μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων.

Παράλληλα, εξαιρούνται εντελώς του κουρέματος κάποιες κατηγορίες παλαιών κυρίως και ακριβών από πλευράς εξοπλισμού φωτοβολταικών που δεν είχαν λάβει ενίσχυση από τον Αναπτυξιακό Νόμο, με το επιχείρημα ότι ο βαθμός εσωτερικής τους απόδοσης (IRR) είναι ούτως ή άλλως κάτω του 13,5%. Από το κούρεμα εξαιρούνται εντελώς και τα φωτοβολταϊκά σε στέγες που τοποθετήθηκαν μέχρι το β’ τρίμηνο του 2011.

Με τις αλλαγές αυτές, χωρίς να είναι πάντως οι τελικές αφού το πολυνομοσχέδιο θα δημοσιοποιηθεί επισήμως σήμερα, επιδιώκεται να εναρμονιστεί ο μεσοσταθμικός βαθμός απόδοσης των έργων (IRR) για όλες τις κατηγορίες ΑΠΕ μεταξύ του 12% και του 15%.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η 5ετής παράταση της σύμβασης πώλησης, από τα 20 δηλαδή στα 25 χρόνια, δίνεται –όπως και στο αρχικό νομοσχέδιο- με την χαμηλή τιμή των 8 λεπτων / κιλοβατώρα, και όχι με την νέα κουρεμένη τιμή.

Παραδείγματα

Έστω ο ιδιοκτήτης ενός οικιακού φωτοβολταικού που είχε κλειδώσει τιμή για το γ' 3μηνο του 2012 στα 49,5 λεπτά η κιλοβατώρα, και με τις αρχικές ρυθμίσεις κουρευόταν στα 31 λεπτά. Τώρα, με βάση το χθεσινό προσχέδιο, μετά το κούρεμα η ταρίφα του διαμορφώνεται στα 34 λεπτά. Δηλαδή το αρχικό κούρεμα του 37%, περιορίζεται στο 31%.

Παράλληλα στο αρχικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, όλα τα φωτοβολταικά των 100 κιλοβάτ που είχαν κλειδώσει ταρίφα στο α’ 3μηνο του 2013 προς 42 λεπτά, κουρεύονταν στα 30 λεπτά η κιλοβατώρα. Με βάση το χθεσινό προσχέδιο, πλέον όλα τα 100άρια της κατηγορίας αυτής κουρεύονται περαιτέρω, και η ταρίφα τους πέφτει στα 28,5 λεπτά, εκτός από τα αγροτικά που η ταρίφα τους διαμορφώνεται στα 33 λεπτά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ