15.5.2014 19:53

Επενδύσεις 4 δισ. και 40.000 νέες θέσεις

Στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 η χώρα πρόκειται να επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ σε ζητήματα περιβάλλοντος και περισσότερο από 1 δισ. ευρώ για έργα εξοικονόμησης ενέργειας, από τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του άτυπου συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, στο οποίο προήδρευσε. 

Επικαλούμενες επίσημες μελέτες, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι μέσω της γαλάζιας-θαλάσσιας ανάπτυξης περί τα δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν συνολικά στην ΕΕ μέχρι το 2020, ενώ εκτίμησε ότι 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι το ετήσιο οικονομικό όφελος. 

Κατά τη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου, επί τάπητος τέθηκε, επίσης, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σχετικά με το οποίο ο Τζος Ντελμπέκε, επικεφαλής της Διεύθυνσης για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να είναι φιλόδοξη καθώς ήδη «έχει καταφέρει να υπερβεί τους στόχους του Κιότο». Παράλληλα, η ΕΕ «κατάφερε να αποσυνδέσει την οικονομική μεγέθυνση από την αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστό ότι οι τελικές αποφάσεις για τους στόχους της ΕΕ πρόκειται να οριστικοποιηθούν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου. «Υπάρχουν περιθώρια για ακόμα καλύτερη εφαρμογή πολιτικών για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Χανς Μπρούινινγκς, προβλέποντας ταυτόχρονα καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις μέχρι το 2030. 

Ο κ. Ντελμπέκε αναφέρθηκε ακόμα στις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, οι οποίες στάθηκαν ως αιτία για την έναρξη έντονων συζητήσεων σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ, με έμφαση σε τομείς ενεργειακής αποδοτικότητας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είπε. Επιπλέον έκανε λόγο για διαθέσιμα ευρωπαϊκά κεφάλαια που προορίζονται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή σύνδεση ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά και την ενεργειακή αποδοτικότητα. 

Όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, «η "Καλή Κατάσταση Περιβάλλοντος" είναι ο ακρογωνιαίος λίθος επί του οποίου πρέπει να βασιστεί η γαλάζια ανάπτυξη». Όσον αφορά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο κ. Ντελμπέκε επισήμανε την αναγκαία εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, καθώς επίσης και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας και βελτίωσης των θαλασσών, με ταυτόχρονη περικοπή των περιττών δαπανών, ενώ ο κ. Μπρούκινγκς έκανε λόγο για την ανάγκη «πρόσθετων μέτρων για τις χερσαίες δραστηριότητες», καθώς όπως είπε υπάρχει ακόμα απόσταση από τους ευρωπαϊκούς στόχους. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος συμμετείχε η επίτροπος αρμόδια σε θέματα δράσης για το κλίμα, Connie Hedegaard, και ο επίτροπος για το Περιβάλλον, Janez Potočnik, καθώς και οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών-μελών της Ε.Ε., των υποψηφίων προς ένταξη κρατών (συμπεριλαμβανομένου του συνόλου σχεδόν των βαλκανικών χωρών) και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), ενώ τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής Προεδρίας, Πέτρος Τσαρούχης. 

Τι προσδοκά το Δημόσιο από τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες
 

«Μαύρος χρυσός» έως και 18 δισ. ευρώ σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο

Έπεσαν οι υπογραφές για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας - Βενιζέλος: Προτεραιότητα η οριοθέτηση ΑΟΖ - Μανιάτης: Πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους

Χωρίς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικαλέστηκε έκτακτες υποχρεώσεις, υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο), σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες-ανάδοχοι στα «οικόπεδα» του Κατάκολου, των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού δεσμεύονται για επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Στην τελετή παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας της Μ. Βρετανίας, Έντουαρντ Ντέιβι (Edward Davey) και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ (Robert Peck).

Οι συμβάσεις ανά περιοχή υπεγράφησαν με τις εξής Κοινοπραξίες:

- Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50-100 εκατ. βαρέλια.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Energean, Μ. Ρήγα, στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις πετρελαίου, καθώς και γεωλογικά ανάλογα συστήματα στην Ιταλία και την Αλβανία, όπου πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος 200 εκατ. βαρελιών. 

Οι επενδύσεις στη φάση της παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, μπορεί να φτάσουν στα 500 εκατ.

- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού (όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια), το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γ. Κωστόπουλος, έκανε λόγο για θετικές γεωχημικές και γεωλογικές μελέτες και τόνισε ότι προγραμματίζονται δύο-πέντε γεωτρήσεις (κόστους 20-35 εκατ. η κάθε μια), συν επενδύσεις 15-20 εκατ. για σεισμικές έρευνες.

- Για το Κατάκολο (όπου υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα 3-5 εκατ. βαρελιών), το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd. Η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια, από τη στεριά, για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο περιβάλλον. Οι επενδύσεις μπορεί να φθάσουν στα 50 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του Δημοσίου

Τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προέρχονται από τη φορολογία (20% συν 5% περιφερειακός φόρος) και το μίσθωμα, που διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωγραφικών, γεωλογικών και λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και του συντελεστή εσόδων και εξόδων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, για κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου έξι δισ. ευρώ.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις τρεις περιοχές, τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φτάσουν σε βάθος χρόνου στα 18 δισ. ευρώ.

Δηλώσεις και ανακοινώσεις

Στην ομιλία του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η οριοθέτηση και αξιοποίηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με όλες τις συνορεύουσες χώρες, με βάση τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί προτεραιότητα.

Έκανε λόγο επίσης για ενεργειακό ντάμπινγκ εντός της ΕΕ, καθώς οι χώρες του νότου υφίστανται υψηλότερες τιμές ενέργειας (αλλά και υψηλότερα επιτόκια) σε σχέση με τον Βορρά.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης εστίασε στη στήριξη που του παρείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην αρχή της προσπάθειας για αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

«Δημιουργούμε» τόνισε ο υπουργός, «ένα νέο τομέα της εθνικής οικονομίας, με πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους».

Θα ακολουθήσει, όπως είπε, η προκήρυξη τριών ακόμη χερσαίων περιοχών, καθώς και ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων για το Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

«Η υπογραφή αυτής της Σύμβασης Μίσθωσης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του Κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ