28.1.2015 15:11

Ενδείξεις επιστροφής των καταθέσεων που «έκαναν φτερά» προεκλογικά

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΟΡΜΗ ΤΩΝ ΑΝΑΛΗΨΕΩΝ Η ΠΕΙΘΩ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Σημαντική τάση αναλήψεων, οι οποίες όμως στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την αντίστοιχη εκλογική περίοδο του 2012, παρατηρήθηκε στη Χίο μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, όπως δηλώνουν τραπεζικά στελέχη των τριών ισχυρών ομίλων της Εθνικής, της Πειραιώς και της AlphaBank. Οι πρώτες μετεκλογικές ενδείξεις πείθουν ότι το κλίμα αρχίζει ήδη να αναστρέφεται, οι αναλήψεις έχουν σταματήσει και καταγράφονται οι πρώτες προθέσεις ή και πρακτικές επιστροφής των ποσών που εκταμιεύτηκαν.  Στη διαμόρφωση του ήπιου κλίματος συνέβαλλαν και συμβάλλουν και τα τραπεζικά στελέχη με την πειθώ του διαλόγου και τη ρεαλιστική ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Έως ενός ικανοποιητικού σημείου έχουν καταφέρει να αναστρέψουν το κλίμα που έτεινε να δημιουργηθεί.     

Εθνική

Από την περίοδο της μη εκλογής Προέδρου καταγράφηκαν αναλήψεις σημαντικών ποσών, οι οποίες κορυφώθηκαν λίγες μέρες πριν τις  εκλογές. Οι καταθέσεις  που διακινήθηκαν όμως ήταν πολύ  λιγότερες από αυτές της αντίστοιχης  περιόδου του 2012. Για επαρκέστερη προστασία χρημάτων και τιμαλφών πολλοί καταθέτες επέλεξαν τη λύση του ανοίγματος τραπεζικών θυρίδων, με το σκεπτικό ότι στο σπίτι θα ήταν εκτεθειμένα σε άλλους κινδύνους. Οι εκροές έχουν σταματήσει και άρχισαν οι επιστροφές καταθέσεων.

Πειραιώς

Οι αναλήψεις δεν ήταν σημαντικές, αλλά η αναστάτωση ήταν σαφής. Με οδηγίες της κεντρικής διοίκησης τα τοπικά στελέχη συζητούν πολύ με τον κόσμο, προσπαθούν να παρέχουν σωστή πληροφόρηση, να εξηγήσουν πως λειτουργεί προστατευτικά το σύστημα και να  πείθουν τους καταθέτες ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί. Οι περισσότεροι  δέχονται τις συμβουλές τους, λίγοι είναι αυτοί που επιμένουν στην αρχική τους απόφαση. Ενδείξεις ότι θα αρχίσουν σύντομα οι επιστροφές δεν έχουν καταγραφεί ακόμη, άλλωστε είναι αρκετά νωρίς ακόμη, αλλά  έχει σταματήσει η διαδικασία των αναλήψεων.

Αlpha

Κατέγραψε επιβαρυμένο κλίμα, ο κόσμος έδειξε ότι έχει πανικοβληθεί σχεδόν όσο και τις προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους τραπεζικών ανασφαλειών. Το σύντομο μετεκλογικό διάστημα  δεν έχει επιτρέψει την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία και την ασφάλεια των καταθέσεων, αλλά σίγουρα έχει αναστραφεί ολοκληρωτικά το φαινόμενο των αναλήψεων.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ