4.4.2012 9:29

Εκτός επιδότησης το χιώτικο πρόβατο

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 31 ΦΥΛΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ

Εκτός καταλόγου επιδοτήσεων, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, άφησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη φυλή του χιακού προβάτου, στερώντας από τους τοπικούς κτηνοτρόφους την κινητροδότηση στροφής τους στην αναπαραγωγή του. Με το πρόγραμμα επιδότηση μπορούν να λάβουν κτηνοτρόφοι για τη διατήρηση ή και την αύξηση 31 φυλών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για 6 φυλές βοοειδών (ελληνικός βούβαλος, Τήνου κ.λπ.), 17 φυλές προβάτων (Σαρακατσάνικο, Ζακύνθου, Καλαρρύτικο, Ικαρίας), μία αιγών (Σκοπέλου), μία χοίρων (εγχώριος ελληνικός χοίρος) και 6 ίππων (Θεσσαλίας, Σκύρου, Μεσαράς, Πηνείας, Πίνδου και Ηλείας).
Οι ενισχύσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, με τη διατήρηση ενός αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής και χωρίς τη διατήρηση ενός αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής.

Για τα πρόβατα η ενίσχυση ορίστηκε μεταξύ 221 και 198 ευρώ ανά ζώο. Η δράση «3.1» με τον τίτλο «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων» «τρέχει» μέχρι και τις 4 Μαΐου. Στόχος της είναι η οικονομική στήριξη των αγροτών, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τον αριθμό των απειλούμενων από εγκατάλειψη αυτοχθόνων φυλών ζώων μέχρι ένα ελάχιστο αποδεκτό αριθμό ασφαλείας. Επιπλέον, εξυπηρετείται και ο σκοπός της διατήρησης των παραδοσιακών εκτατικών συστημάτων εκτροφής.

Στο καθεστώς ενίσχυσης μπορούν να ενταχθούν επιλέξιμες φυλές στους τομείς αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, χοιροτροφίας και ιπποτροφίας, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει βοσκότοπος, στον οποίο τηρείται η προβλεπόμενη πυκνότητα βόσκησης και ο οποίος έχει δηλωθεί μαζί με τα ζώα στην τελευταία αίτηση ενιαίας ενίσχυσης.

Από τις επιλέξιμες φυλές σε κάθε είδος ενισχύονται τα αναπαραγωγά ζώα που εκτρέφονται στις περιοχές προέλευσης και φυσικής κατανομής τους.

  
Το ερώτημα
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι για ποιο λόγο από τις σπάνιες ράτσες υπό επιδότηση απουσιάζει η φυλή του χιακού προβάτου. Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι δεν είναι τόσο σπάνιο, υπό την έννοια ότι θρέφεται σε άλλες περιοχές της χώρας ή του κόσμου, στη Χίο έχει αρχίσει να σπανίζει και επομένως να χάνει το χαρακτηριστικό του «αυτόχθονου». Άραγε σηκώνει πολιτική παρέμβαση για την ένταξη του στο παρά πέντε και την παρακίνηση των κτηνοτρόφων του νομού να ενταχθούν στο πρόγραμμα;  

 
(με πληροφορίες από το ΕΘΝΟΣ) 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ