29.1.2013 12:29

Εκτός ενισχύσεων του ΠΕΠ όλη η ύπαιθρος της Χίου!

• ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Φρένο στο τεράστιο ενδιαφέρον που εμφανίστηκε στο νησί μας για την επιχορήγηση κατά 50%, μέσω ΠΕΠ, στα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων μεταποίησης, υπηρεσιών και τουρισμού βάζει ένα απρόβλεπτο εμπόδιο, που αφήνει εκτός δυνατότητας κατάθεσης πρότασης σχεδόν όλη τη Χίο. Το εμπόδιο αυτό, μάλιστα, δεν έγινε σαφές κατά την παρουσίαση που έγινε την Πέμπτη το απόγευμα από εκπροσώπους της ΕΛΑΝΕΤ και της Διαχειριστικής Αρχής, αφήνοντας με την αίσθηση όσους συμμετείχαν, με εξαίρεση τους πολύ μυημένους, ότι το πρόγραμμα «βλέπει» όλες τις προτάσεις που εμπίπτουν στους παραπάνω τομείς.

Μόνο για την ευρεία πρωτεύουσα

Συγκεκριμένα τουριστική επένδυση στο Πυργί ή τα Καρδάμυλα εξαιρείται από την επιλεξιμότητα καθώς σ’ αυτήν εμπίπτουν μόνο επιχειρήσεις με έδρα την πόλη της Χίου, το Βροντάδο και τους παραλιακούς οικισμούς του Αγίου Μηνά.

Όσα επενδυτικά σχέδια εμπίπτουν στη ζώνη ΟΠΑΧ, στην οποία έχει ενταχθεί, με απόφαση παλαιότερων δημάρχων, όλη η υπόλοιπη Χίος, δε μπορούν να ενισχυθούν από το ΠΕΠ για δράσεις τουριστικών καταλυμάτων ή μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς ανήκουν στη χρηματοδότηση από το Γεωργικό Ταμείο. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει σε εξέλιξη δράση για τις επιχειρήσεις της ζώνης ΟΠΑΑΧ, με τις προσδοκίες να αναπέμπουν στο α’ εξάμηνο του 2013 για την προκήρυξη νέων αντίστοιχων προγραμμάτων.

Ο κίνδυνος

Όμως, όπως φάνηκε από τα ερωτήματα που κατέθεσε ο επενδυτικός σύμβουλος Στρ. Γδύσης, τα προγράμματα ΟΠΑΑΧ αποκλείουν μέχρι τώρα τουριστικές επενδύσεις καταλυμάτων μικρότερων των 4 κλειδιών ή λιγότερων των 10 κλινών. Κάτι που σημαίνει ότι, αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις στους οδηγούς των προγραμμάτων που θα εκδοθούν για τη ζώνη ΟΠΑΑΧ, θα αποκλειστεί και πάλι η διαμόρφωση τουριστικών καταλυμάτων που δε θα είναι πολυτελείας ή μικρότερης δυναμικότητας των 10 κλινών. «Δίνονται διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα αυτό θα ξεπεραστεί», ισχυρίζεται ο κ. Γδύσης, χωρίς φυσικά ο ίδιος να μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο.

Ανώριμο πρόγραμμα

Στην παρουσίαση της Πέμπτης η αίθουσα «Μιχ. Βουρνούς» κατακλίστηκε από περισσότερους από 120 ενδιαφερόμενους, στην πλειοψηφία τους νέοι, ηλικίας 30 – 50 ετών, απόδειξη του ενδιαφέροντος για νέες επαγγελματικές αναζητήσεις, έστω κι αν οι περισσότεροι αναλογίζονται ότι το 50% της ιδίας συμμετοχής πολύ δύσκολα θα προκύψει χωρίς τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος. Τη λύση του ΕΤΕΑΝ υπέδειξαν οι εισηγητές του προγράμματος, οι οποίοι επέμειναν ότι η ροή της απόδοσης των ενισχύσεων θα είναι ομαλή, καθώς οι πιστώσεις είναι διαθέσιμες.

Ωστόσο από την αδυναμία να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα φάνηκε ότι το πρόγραμμα, παρότι εξαγγέλθηκε, είναι ανώριμο ακόμα και για την ΕΛΑΝΕΤ και τη Διαχειριστική Αρχή, οι οποίες καλούνται να το υλοποιήσουν. Υπολογίζεται ότι σε ένα μήνα από τώρα θα έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η επέκταση του χρονικού ορίου για την κατάθεση των προτάσεων.

Εγρήγορση

Η Περιφέρεια έδειξε τη διάθεση να «πάρει πάνω της» το πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή, κίνηση που επιβεβαιώθηκε με την παρουσία Γανιάρη στην παρουσίαση της Πέμπτης. Ωστόσο εκείνη ήδη έχει εκφράσει τις ενστάσεις της, ζητώντας εγγράφως τη διεύρυνση των ΚΑΔ που ενισχύονται από τα 22,5 εκ. ευρώ. Απορίας άξιο όμως είναι γιατί οι συντελεστές της παρουσίασης δεν ξεκαθάρισαν ποιους πραγματικά αφορά και άφησαν στην αίθουσα να πλανάται η εντύπωση ότι «βλέπει» όλους τους ενδιαφερόμενους.

Είναι πια σαφές ότι είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση και η απαίτηση τα προγράμματα που ενισχύονται μέσω του αγροτικού τομέα να επισπεύσουν τη δημοσιοποίηση τους, ειδάλλως οδηγούμαστε στην ανάπτυξη τουριστικών υποδομών στην κορεσμένη ήδη ζώνη από το Βροντάδο ως τους παραλιακούς οικισμούς των Θυμιανών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ