21.7.2012 16:07

Είχαν «Θέμα» Μπενέτος και Γαλάτουλας

ΜΕ ΟΛΟΣΕΛΙΔΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ «MAST» ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ

 
Με μια ολοσέλιδη παρουσίαση του γνωστού ανάμεσα στα χιακά προϊόντα «MAST» η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει το χιώτικο αναψυκτικό και με κολακευτικά σχόλια, κατατάσσει τις προσπάθειες της εταιρίας «ΑΝΕΜΟΣ» να κερδίσουν έδαφος στην αγορά των ανθρακούχων ποτών, ως μια από τις πλέον αξιόλογες, αφού το «MAST»στηρίζεται που αλλού; Στη Μαστίχα!
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
 
«Ένα αναψυκτικό με μαστίχα από τη Χίο που έγινε Mast»
 
ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟϊΟΝ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ως ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΗΣ ΧΙΩΤΙΚΗΣ ΓΗΣ, ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
 
Οι κύριοι Γιάννης Μπενέτος και Γιώργος Γαλάτουλας είναι «ψημένοι» επαγγελματίες, αφού ασχολούνται με το εμπόριο- χονδρεμπόριο ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.Το γεγονός ότι η επιχείρηση τους δεν εντάσσεται στον κόσμο των startup εταιρειών δε λειτουργεί ανασχετικά ή αποτρεπτικά σε σχέση με τη διεκδίκηση μιας επίζηλης θέσης μεταξύ των επιχειρηματιών κι επιχειρήσεων που διεκδικούν την καινοτομία. Δίχως άλλο, το προϊόν τους- το Mast- ως το πρώτο στον κόσμο αναψυκτικό με μαστίχα είναι μια ζωντανή επένδυση καινοτομίας.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην περίπτωση των δυο συνεταίρων η καινοτομία συνδυάζεται και με δυο άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία. Το ένα αφορά στην αξιοποίηση ενός αληθινά αυθεντικού προϊόντος με αδιαμφισβήτητη ονομασία προέλευσης και το άλλο στη συμβολή του στην τοπική παραγωγική και οικονομική ζωή. Το προϊόν είναι η μαστίχα και η τοπική αγορά η Χίος.
Με άλλα λόγια το Mast είναι ένα καινοτόμο προϊόν που φτιάχτηκε στη Χίο, αξιοποιώντας την τοπική πρώτη ύλη- θησαυρό και συμβάλλοντας στη στήριξη και ενδυνάμωση της τοπικής νησιωτικής οικονομίας.
Πέραν αυτού όμως στο γυάλινο μπουκάλι της συσκευασίας η παράδοση συναντά όχι μόνο την πρόοδο και την καινοτομία αλλά και την εξωστρέφεια. Και αυτό γιατί ένα ήδη «ψαγμένο» κοινό στα μπαράκια του κέντρου της Αθήνας ξεδιψάει με το χιώτικο προϊόν που προσφέρεται παγωμένο- μεγαλοπρεπώς σε ντιζαϊνάτα ποτήρια- με μια φλούδα από αγγούρι. Οι δυο επιχειρηματίες από τη Χίο, στην πιο ώριμη φάση της επαγγελματικής τους ζωής, μας μιλάνε για το ξεκίνημα τους: «Έχοντας βαθιά γνώση της μαστίχας και των μυστικών της, το 2001 ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε μια κοινή μας προσπάθεια, πάντα με βάση τη φυσική μαστίχα, να αναδείξουμε τις αρετές της μέσω των προϊόντων μας. Βάλαμε τη γνώση της αγοράς και την πείρα που είχαμε αποκτήσει και φτιάξαμε την εταιρεία ΑΝΕΜΟΣ στη Χίο. Μας αρέσει να δημιουργούμε πρωτοποριακά και πρωτότυπα προϊόντα, να αναβιώνουμε ξεχασμένες ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις και να δίνουμε στο καταναλωτικό κοινό τη δυνατότητα να αγοράζει προϊόντα που έχουν εξαιρετική σχέση τιμής και ποιότητας».
 
Το χιώτικο αναψυκτικό και τα μυστικά του
-Μπορείτε να περιγράψετε το προϊόν; Τι το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα αναψυκτικά;
 
Το Mast είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν γιατί το πρώτο στον κόσμο αναψυκτικό με μαστίχα. Αντίθετα με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, εμείς δε θέλαμε να το επιβαρύνουμε με χημικά είτε για να βελτιώσουμε με εύκολο τρόπο τη γεύση του είτε για να είναι πιο οικονομικό. Το αναψυκτικό μας είναι μια παραδοσιακή γκαζόζα με τη φυσική διακριτική γεύση της μαστίχας. Όταν πίνεται παγωμένο, είναι πραγματικά απολαυστικό, αρκεί να σου αρέσει η γεύση της μαστίχας. Επίσης είναι και πολύ ξεδιψαστικό. Ύστερα από έρευνα αγοράς καταλήξαμε στην υπάρχουσα γεύση του Mast στο οποίο αναγκαστικά βάλαμε και λίγη ζάχαρη γιατί χρησιμοποιώντας γνήσιο μαστιχέλαιο για την Παρασκευή του, ήταν πικρό.
Δε θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε επιβλαβή για την υγεία υποκατάστατα της ζάχαρης. Το αναψυκτικό μας παράγεται σε κουτί 330 ml και σε γυάλινο μπουκάλι 250 ml (με βιδωτό καπάκι).
 
-          Πώς σας ήρθε η ιδέα να κυκλοφορήσετε το δικό σας αναψυκτικό;
Γνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας, αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα αναψυκτικό διαφορετικό που δε θα είχε χημικά και βλαβερά συστατικά, αντιθέτως θα έκανε καλό, έχοντας ως συστατικό τη μαστίχα, που έχει θεραπευτικές ιδιότητες, ειδικά στο στομάχι.
Άλλωστε, σε όλα μας τα προϊόντα χρησιμοποιούμε φυσική μαστίχα- μαστιχέλαιο και ποτέ τα φθηνά χημικά αρώματα ως υποκατάστατα της μαστίχας. Ύστερα από επίπονες και μακροχρόνιες προσπάθειες με πολλές δοκιμές και πολλή δουλειά δημιουργήσαμε το Mast. Εμείς ως εταιρεία δεν είμαστε στο χώρο των αναψυκτικών. Απλά επειδή είμαστε στο χώρο της μαστίχας και μας αρέσει να πρωτοπορούμε, δημιουργήσαμε ένα αναψυκτικό που είναι αντάξιο της φήμης της μαστίχας, εφαρμόζοντας της λογική της εταιρείας μας να παράγουμε αγνά προϊόντα με όσο πιο φυσικές πρώτες ύλες γίνεται.
 
-          Πού παράγεται και με ποιες μεθόδους;
Το Mast είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν με πρωτοποριακό τρόπο παρασκευής. Η μέθοδος που παράγουμε το Mast είναι ένα από τα μυστικά μας. Είναι λίγο δύσκολο να ενσωματώσεις το μαστιχέλαιο μέσα στο νερό, αλλά και να πετύχεις μια ισορροπημένη γεύση που να μπορεί με αξιώσεις να σταθεί εμπορικά, χωρίς χημικά και συντηρητικά.
 
-          Πού διατίθεται αυτή τη στιγμή; Σκέφτεστε να επεκταθείτε και σε άλλες αγορές;
Το Mast διατίθεται μεν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά σε πολύ περιορισμένα σημεία πώλησης στο κάθε μέρος. Ο κόσμος έχει μάθει να ζητάει τα διαφημιζόμενα προϊόντα και εμείς δεν έχουμε κάνει διαφήμιση, δυστυχώς εκεί υστερούσαμε.
Το εξάγουμε σε Κύπρος και Τουρκία. Η εξαγωγή του είναι δύσκολη λόγω του αυξημένου βάρους του που επιβαρύνει το προϊόν με πολλά μεταφορικά έξοδα αυξάνοντας την τελική τιμή του. Έχουμε και το σημαντικό εμπορικό μειονέκτημα να βρισκόμαστε σε νησί με ότι αυτό συνεπάγεται σε έξτρα κόστη μεταφορικών, δυσκολία πρόσβασης και συχνούς αποκλεισμούς λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
 
-          Έχει υπάρξει ενδιαφέρον από τις μεγάλες εταιρίες του χώρου για την προσπάθεια σας;
Από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον. Θέλουν να πάρουν το προϊόν μας σε πολύ χαμηλές τιμές, απαιτώντας τεράστιες εκπτώσεις και παροχές που δεν είναι δυνατόν να δώσουμε. Δεν μπορείς να συγκρίνεις το Mast, που είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν φτιαγμένο με αγνές πρώτες ύλες και με φυσικό μαστιχέλαιο που είναι πανάκριβο, με άλλα αναψυκτικά που παράγονται από μεγάλες πολυεθνικές με φτηνές πρώτες ύλες. Και από ότι φαίνεται, οι μεγάλες εταιρείες προτιμούν ένα διαφημιζόμενο προϊόν πολυεθνικής, συχνά εισαγόμενο, από ένα καθαρά, τοπικό και αγνό προΪόν.
 
-          Εμπορικά πώς τα πηγαίνετε; Είστε ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις;
 
Οι πωλήσεις είναι πεσμένες το τελευταίο διάστημα λόγω κρίσης. Γενικά είμαστε μια μικρή εταιρεία και δεν περιμένουμε τεράστιους τζίρους. Άλλωστε δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε προώθηση ή διαφήμιση. Η διαφήμιση του προϊόντος ουσιαστικά γίνεται από στόμα σε στόμα από ευχαριστημένους πελάτες και μέσω της ιστοσελίδας μας www.mastic.gr, η οποία έχει σημαντικότατη επισκεψιμότητα και μέσω της οποίας κάνουμε και online πωλήσεις. Επίσης θα θέλαμε τη στήριξη που δεν έχουμε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τα προϊόντα μας, τα οποία αποδεδειγμένα περιέχουν φυσική μαστίχα.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ