24.10.2012 18:36

Εγένετω…θαύμα!

Αυστριακοί τουρίστες στη Χίο το 2013 με πτήση charter από τη Βιέννη!

Η πολύ κακή για ακόμα μια χρονιά τουριστική περίοδος, όπως ήταν λογικό, δε δημιούργησε θετικές προσδοκίες για την επόμενη περίοδο του 2013, όπου, σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, ορισμένοι tour operators αποφάσισαν να αφαιρέσουν τη Χίο από τους προορισμούς για πολλές και διάφορες αιτίες, που κυρίως έχουν να κάνουν με τη συνολικότερη ελκυστικότητα του προορισμού μας.
 
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Υ.Π.Α. οι χώρες από τις οποίες η τουριστική κίνηση κυμάνθηκε σε τραγικά χαμηλά επίπεδα είναι η Σλοβενία και η Τσεχία από όπου αφίχθησαν και από τις δυο αγορές μόλις…650 άτομα, αριθμός απίστευτα χαμηλός για τον αριθμό των πτήσεων που ήρθαν στο νησί μας, καθώς και για τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο μέσος όρος της πληρότητας των πτήσεων αυτών για τη Χίο ήταν περίπου…15! άτομα σε ένα σύνολο 150 θέσεων που διαθέτουν αυτού του είδους τα αεροσκάφη.
 
Ενώ λοιπόν όλοι αναμέναμε μια νέα μεγάλη πτώση των charter, ξαφνικά, ως «μάνα εξ’ ουρανού», κάποιος ή κάποιοι tour operators από την Αυστρία, αποφάσισαν να δρομολογήσουν μια νέα εβδομαδιαία πτήση απευθείας από τη Βιέννη, κάθε Τετάρτη από το τέλος Μάιου του 2013. Η πτήση με αριθμό 9014/5 ανήκει στη γνωστή και μεγάλη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία Austrian Airlines ενώ το αεροσκάφος τύπου Airbus A320 των 174 θέσεων θα αφήνει τουρίστες και στη γειτονική Μυτιλήνη. Το πρόγραμμα των πτήσεων θα είναι τουλάχιστον για 3 μήνες, ενώ ήδη πωλούνται και «ελεύθερες» θέσεις για τους μεμονωμένους επιβάτες.
 
Η πολύ θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί μια αχτίδα φωτός στη γενικότερη τουριστική μιζέρια της Χίου. Στην ουσία ξανανοίγει η αυστριακή αγορά, μετά από 5 χρόνια περίπου, όταν είχαν διακοπεί οι πτήσεις λόγω κάποιας μη επαγγελματικής συμπεριφοράς ορισμένων καταλυμάτων και όχι λόγω του αεροδρομίου. Η συγκεκριμένη αγορά αντιπροσωπεύει μια από τις σταθερά κύριες αγορές προέλευσης τουριστών για την Ελλάδα, ενώ η Αυστρία είναι μια από τις πιο εύπορες χώρες στην Ευρώπη με τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Η διάρκεια των πτήσεων συνήθως ξεπερνάει τους 3 μήνες και έτσι, εάν παραμείνει, θα μπορέσει άνετα να υπερκαλύψει τα όποια κενά από τις χώρες Ανατολικής Ευρώπης που «κρατούν» γενικά μια μικρή περίοδο.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για αυτή τη θετική εξέλιξη δεν έχουν ενημερωθεί από τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες της υπόθεσης τόσο η Δ.Ε.Τ.Π. όσο και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Στο φετινό προγραμματισμό τους δεν υπάρχει πουθενά η Αυστρία, ούτε καν ως απλή παρουσία σε εκθέσεις… πιθανόν  λόγω των δυο επιστολών που απέστειλα πριν περίπου ένα χρόνο σε δύο αυστριακούς tour operators, όταν ήμουν μέλος της Δ.Ε.Τ.Π., κατόπιν παρουσίασης συγκεκριμένου πλάνου για κρούσεις σε νέες αγορές.
 
Η δε Περιφέρεια προγραμμάτισε και πάλι να είναι εκτός τόπου και χρόνου με παρουσία στις εκθέσεις του Λονδίνου, την ώρα που από τη Βιέννη προγραμματίστηκε πτήση charter! Η μόνη εξήγηση είναι ότι δεν έχουν ιδέα για αυτή την εξέλιξη, αφού κάποιοι, για ακατανόητους λόγους, το κράτησαν… μυστικό!
 
Η έλευση εκ νέου στη Χίο Αυστριακών τουριστών με οργανωμένο τρόπο δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης ότι πρόκειται για το πιο σπουδαίο τουριστικό γεγονός σε ένα νησί που κόντεψε να εξαφανιστεί ο εισερχόμενος τουρισμός από την Ευρώπη. Αντί λοιπόν να σχεδιάζουν στη ΔΕΤΠ και στην Περιφέρεια, που από ό,τι φαίνεται θα πιαστούν στον ύπνο από αυτή την είδηση, πώς θα ξοδέψουν όλα τους τα χρήματα σε άσκοπες εκθέσεις και στην Τουρκία μονοδιάστατα, καλό θα είναι από τώρα να προγραμματίσουν άμεσες προωθητικές ενέργειες συνδιαφήμισης με  τους tour operators που «στραβώθηκαν» και μας ενέταξαν στο πρόγραμμά τους, την Austrian Airlines, με ουσιαστική παρουσία στην τουριστική έκθεση της Βιέννης και κάποια αυστριακά Μ.Μ.Ε. (π.χ. περιοδικά ταξιδιών), τονίζοντας την ύπαρξη της αεροπορικής σύνδεσης.
 
Στόχος η παραμονή της πολύ μεγάλης αυτής τουριστικής αγοράς με σοβαρότητα και όχι με τυμπανοκρουσίες και φιέστες χωρίς νόημα. Η προβολή θα πρέπει να δώσει εκεί το μεγαλύτερο βάρος της, διότι ένας αυστριακός (όπως και κάθε ευρωπαίος τουρίστας) μπορεί να παραμείνει έως και 3 εβδομάδες στο νησί μας, σε αντίθεση με τους εκδρομείς ως επί το πλείστον Τούρκους, που στην καλύτερη μένουν 2 βραδιές. Τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά για το νησί μας και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς της Χίου πριν χάσουν και αυτή την ευκαιρία.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ