9.4.2014 9:00

ΔΝΤ: Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014

«Τα καλά νέα είναι πως για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια οι χώρες της Νότιας περιφέρειας [της Ευρώπης] προβλέπεται να έχουν χαμηλή μεν αλλά θετική ανάπτυξη», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ. Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί για μία ακόμα φορά για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ΟΝΕ, που θα μπορούσε να κάνει την ανάκαμψη «πολύ δύσκολη».

Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 και περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015 προβλέπει στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του World Economic Outlook (WEO) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας μας αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6% το τρέχον έτος, και κατά 2,9% το 2015, προβλέψεις που συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σε βάθος διετίας, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, από 27,3% το 2013, σε 26,3% το 2014 και τέλος 24,4% το 2015.

Η χώρα μας προβλέπεται να μείνει σε καθεστώς αρνητικού πληθωρισμού, -0,4 για το 2014, με τις αλλαγές στις τιμές καταναλωτή να επιστρέφουν ελαφρώς σε θετικό έδαφος, 0,3%, το 2015. Για την ευρύτερη ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ασθενή ανάπτυξη 1,2% το 2014 και 1,5% το 2015. «Τα καλά νέα είναι πως για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια οι χώρες της Νότιας περιφέρειας [της Ευρώπης] προβλέπεται να έχουν χαμηλή μεν αλλά θετική ανάπτυξη», σχολίασε κατά την παρουσίαση των πρώτων δύο κεφαλαίων του WEO ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Προειδοποίησε ωστόσο πως η προσαρμογή και η ανάκαμψη στην ευρωζώνη «δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη». Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο κ. Μπλανσάρ όσο και η έκθεση του ΔΝΤ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στη νομισματική ένωση, προειδοποίηση που έχει απευθύνει επανειλημμένα το Ταμείο. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, τυχόν αποπληθωρισμός στην ΟΝΕ θα καθιστούσε «πολύ δύσκολη» τη συνεχιζόμενη προσαρμογή, ιδιαίτερα στις Νότιες οικονομίες όπως η Ελλάδα.

Ο κ. Μπλανσάρ υπογράμμισε πως βασικό εργαλείο για την αποφυγή του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι «η αξιολόγηση και, εάν χρειαστεί, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ενόψει και των τεστ αντοχής που θα διενεργήσει η ΕΚΤ στα τέλη του έτους. «Η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν έχει ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε. Το ΔΝΤ προβλέπει πληθωρισμό 0,9% στη νομισματική ένωση το 2014, σαφώς κάτω από τον στόχο του «κοντά στο αλλά κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα».

πηγη:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ