10.6.2013 14:23

Διπλό «nein» από το Βερολίνο

Την προοπτική μόνιμης χρηματοδότησης ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters, την ώρα που δημοσίευμα του Spiegel επισημαίνει την αντίσταση του Βερολίνου στις πιέσεις του ΔΝΤ για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας (Φίλιπ Ρέσλερ) της Γερμανίας, το οποίο επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, αποκλείεται η «αμοιβαιοποίηση» —ή η «κοινοτικοποίηση»— των οικονομικών κινδύνων και συγκεκριμένα η έκδοση ευρωομολόγων.

Αντίθετα, ενθαρρύνεται το «άνοιγμα» και η «ελαστικοποίηση» των αγορών, υπό την επισήμανση ότι το μέλλον του Ευρώ βρίσκεται στην κοινή πορεία προς την αποκατάσταση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και σταθερών δημοσιονομικών.

Παράλληλα, γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων των τραπεζών, με τους φορολογούμενους να βρίσκονται τελευταίοι στην ανάληψη ευθύνης για τη διάσωσή τους και τονίζεται ότι η παροχή βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης πρέπει να συνδέεται πάντα με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Την ίδια ώρα, πιέσεις για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους, ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Μάλιστα, αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στη Handelsblatt ότι νέο «κούρεμα» θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα βοήθειας.

Αναφορικά με τις αντιρρήσεις του Βερολίνου, σχολιάζεται πως «Θα θιγεί κυρίως η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία έχει χορηγήσει 15 δις ευρώ σε διμερή δάνεια και επιπλέον το γερμανικό μερίδιο στη βοήθεια του μηχανισμού ευρωδιάσωσης που υπερβαίνει τα 35 δις ευρώ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ