8.8.2017 18:06

Χρηματοδοτείται Ερευνητικό Κέντρο για τη Μαστίχα Χίου στην Καλλιμασιά

ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θα δημιουργούν υπεραξία και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς για ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό σκευάσματα είναι ο στόχος παραγωγής του Κέντρου Έρευνας για τη μαστίχα.

Με την απόφαση της Χρ. Καλογήρου για ένταξη της χρηματοδότησης του Κέντρου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014 – 2020» εισέρχεται στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός υλοποίησης αρχικά των εγκαταστάσεων, στην Καλλιμασιά, δίπλα από τα υφιστάμενα γραφεία της Mediterra, όσο και της σταδιακής στελέχωσης του με εξειδικευμένο προσωπικό. Υπολογίζεται ότι το Κέντρο Έρευνας θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει προς το τέλος του 2018.

Με συγχρηματοδότηση

Η Περιφέρεια συνεισφέρει για τη δημιουργία του τα 1.250.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό θα καταθέσει και ο δικαιούχος φορέας.  «Η ίδρυση του Κέντρου, που θα είναι νομικό πρόσωπο και θα το πλαισιώνουν Έλληνες εταίροι, είναι σκέψη δύο χρόνων. Ωρίμασε σαν ιδέα και έτσι το φθινόπωρο αποφασίσαμε να βάλουμε τον θεμέλιο λίθο και να ξεκινήσουμε το project», προανήγγειλε πριν λίγες μέρες στο ΑΠΕ ο Γιάννης Μανδάλας.

Τη μετοχική σύνθεση υπολογίζεται να καλύψουν κατά 70% η Ε.Μ.Χ. και η Mediterra, ενώ στο υπόλοιπο ποσοστό θα μετέχουν ερευνητικοί φορείς, φαρμακοβιομηχανίες και ο όμιλος Τσάκου.

«Αξιοποιούμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να υποστηρίξουμε τον «θησαυρό» της Χίου που είναι η μαστίχα. Στην εποχή του μεγάλου ανταγωνισμού και της προσπάθειας προώθησης των μοναδικών προϊόντων του τόπου μας, η έρευνα και τεκμηρίωση των εξαιρετικών ιδιοτήτων της μαστίχας έχει εξέχουσα θέση. Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την ανάγκη χρηματοδοτούμε τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου για τη μαστίχα και εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της μαστιχοκαλλιέργιας, τη δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων και την προώθηση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα», ανέφερε σε δήλωσή της η Χρ. Καλογήρου.

«Η λειτουργία του αποτελεί πλέον και επιτακτική ανάγκη, αφού θα καταστήσει εφικτή τη δημιουργία νέων προϊόντων ευεργετικών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλωστε, ας μην λησμονούμε ότι πλέον η μαστίχα της Χίου αποτελεί παραδοσιακό φάρμακο φυσικής προέλευσης», συμπληρώνει ο Γ. Μανδάλας.

Οι εγκαταστάσεις στην Καλλιμασιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ε.Μ.Χ., Γ. Τούμπο, θα γίνουν με προδιαγραφές φαρμακοβιομηχανίας.

Ώθηση από την πιστοποίηση

Καθοριστικός παράγοντας για τον εν εξελίξει σχεδιασμό υπήρξε η πιστοποίηση της μαστίχας από το 2015 σαν παραδοσιακό φάρμακο για γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Πλέον η μαστίχα, με περισσότερα από 70 ήδη αναγνωρισμένα διαφορετικά συστατικά, έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση σε γαστρεντερικές παθήσεις (δυσπεπτικά προβλήματα, εξάλειψη – μείωση ελικοβακτηριδίου, βελτίωση κλινικής εικόνας για τη νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα), συντελεί στη μείωση του σακχαρώδη διαβήτη και της LDL (κακής) χοληστερόλης, βελτιώνει τη στοματική υγιεινή (ουλίτιδα, πλάκα) λόγω της αντιμικροβιακής δράσης και ενισχύει γενικά τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών της. 
Σε πρώτη φάση στο Κέντρο θα ενσωματωθούν τα υφιστάμενα τμήματα Έρευνας της Ε.Μ.Χ. και της Mediterra, ώστε να προχωρήσουν πια σε εφαρμοσμένη έρευνα. «Σταδιακά, με τη σύμπραξη κι άλλων ερευνητικών φορέων, ελπίζουμε ότι η προσπάθεια θα ενισχυθεί, ώστε να αναδειχτεί η θεραπευτική και ευεργετική επίδραση της μαστίχας σε όλο της το εύρος», καταλήγει ο Γ. Τούμπος. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ