29.4.2014 20:12

Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2014

Δεν θα επέλθει καμία μεταβολή στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα στο 2014, διαβεβαίωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, ενώ επεσήμανε πως η τιμολογιακή πολιτική παραμένει σταθερή από το 2013.

Ο ίδιος ανέφερε, στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ότι η μνημονιακή υποχρέωση για άρση των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ (δηλαδή η επιδότηση μιας κατηγορίας τιμολογίων με επιβάρυνση μιας άλλης) θα υλοποιηθεί σταδιακά χωρίς απαραίτητα να οδηγήσει σε αυξήσεις στα χαμηλά τιμολόγια.

Το αγροτικό τιμολόγιο
Για το αγροτικό τιμολόγιο, που εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, η λύση που θα δοθεί είναι η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών (που έχουν τη δυνατότητα επιβολής διαφορετικών χρεώσεων στη διάρκεια του 24ώρου) κατά προτεραιότητα στις αγροτικές χρήσεις. Και για το πρώτο κλιμάκιο του οικιακού τιμολογίου (0-800 κιλοβατώρες) ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι αφορά είτε σε νοικοκυριά που έχουν ήδη ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο είτε εξοχικές κατοικίες. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των κλιμακίων του τιμολογίου της ΔΕΗ.

«Πακέτα» λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας
Ο κ. Παπαγεωργίου, μεταξύ άλλων, περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα το φετινό Σεπτέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία δημοπράτησης «πακέτων» λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ προς τρίτους προμηθευτές, με στόχο να αποκτήσουν οι τελευταίοι πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές παραγωγής ρεύματος, πέρα από το φυσικό αέριο. Οι δημοπρασίες θα διατηρηθούν για μεταβατική περίοδο έως το 2015, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μοντέλο αγοράς, με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς. Στο μεσοδιάστημα θα προχωρήσει και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ για την οποία, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, εκφράζουν ενδιαφέρον, επίσημα και ανεπίσημα, μεγάλες εταιρίες από το εξωτερικό.

Η απελευθέρωση του φυσικού αερίου
Για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, τον Ιούνιο θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο που θα δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και θα διαχωρίζει τις Εταιρίες Παροχής Αερίου σε τμήματα που θα διαχειρίζονται τις υποδομές (δίκτυα) και θα ασκούν την εμπορική δραστηριότητα.

Τέλος, ο κ. Παπαγεωργίου, σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές, ανέφερε πως με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εξοικονομήθηκαν μόνο για φέτος 555 εκατομμύρια ευρώ, βάρος που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να έχει αναληφθεί από τους Έλληνες καταναλωτές.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ