16.4.2020 13:32

ΒΙΝΤΕΟ- «Υπαρκτός ο κίνδυνος λουκέτων σε καταστήματα εστίασης μετά την καραντίνα»

Ίσως κάποιοι καταστηματάρχες λόγω χρεών να μην μπορέσουν να τα λειτουργήσουν ξανά, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χίου Κ. Βεζέρης

Στην ανάγκη λήψης ρεαλιστικών και γενναίων αποφάσεων ώστε να διασωθούν δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, εστίασε μέσα από παρέμβασή του στο Politischios.gr, o πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χίου Κωνσταντίνος Βεζέρης.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο ο κ. Βεζέρης, εξήγησε ότι αρκετοί καταστηματάρχες που ήδη βρίσκονται σε ρύθμιση χρεών ή έχουν άλλες οικονομικές εκκρεμότητες, με το άνοιγμα των καταστημάτων θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες θα ενταθούν εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.

Όπως δήλωσε, σε πανελλαδικό επίπεδο, υπάρχει σχετική πρωτοβουλία από τον κλάδο της εστίασης, προκειμένου να ζητηθεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε τρεις βασικούς άξονες παρεμβάσεων φορολογικού, ασφαλιστικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα:

Αναλυτικά :

α. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% & 13%.

Μετάβαση του φαγητού στο 6% και όλων των ροφημάτων και αλκοολούχων ποτών στο 13%. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτέλεσε το κύριο προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης και ειδικά για τον κλάδο της εστίασης υποσχέθηκε την υπαγωγή όλων των προϊόντων στο 13%. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο την υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή 6% το φαγητό και στον μεσαίο 13% όλα τα ροφήματα και τα ποτά.Ο κλάδος της εστίασης ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού, πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικός με τις γειτονικές χώρες αλλά ταυτόχρονα και να σταθεί ξανά όρθιος.

Στόχος βγαίνοντας απ την οικονομική κρίση ενιαίο μονοψήφιο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα της εστίασης

β. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μέχρι 31/12/2020.

Με στόχο την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, προτείνεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% έως 31/12/2020 καθώς και κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, σε πλήρους απασχόλησης.

Θεωρούμε σημαντικό να μπει ανώτατο πλαφόν, 250€,εργοδοτικών εισφορών ανά υπάλληλο του επισιτιστικού κλάδου .

γ. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.

Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της. Το μικρό αυτό κεφάλαιο θα πέσει συνολικά στην πραγματική οικονομία και θα αναμοχλεύσει όλη την προμηθευτική αλυσίδα δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες κ προμηθευτές .

Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 3% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 8000€.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ