14.3.2022 8:36

Αριστείδης Μπελλές: Από τη Χίο και τον "Νηρέα" στο Real Estate

Ξεκίνησε από τη Χίο, τη γενέθλια γη που αγάπησε και συνδέθηκε άρρηκτα μαζί της, κουβαλώντας πάντα το άρωμα της μαστίχας και του αγριοτριαντάφυλλου. Στην πορεία έφτασε ένα βήμα πριν τη Βουλή, αλλά τον κέρδισαν τα «ψάρια» και γενικότερα το επιχειρείν. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ρότα εστιάζοντας στην αγορά ακινήτων, ενώ πάντα βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί και με το γράψιμο.

Ο λόγος για τον Αριστείδη Μπελλέ, το όνομα του οποίου ήταν συνώνυμο των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, καθότι ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης του Νηρέα, δηλαδή του ενός εκ των δύο, κάποτε, μεγάλων πρωταγωνιστών του κλάδου, μαζί με τη Σελόντα της οικογένειας Στεφανή. Ήταν ανάμεσα στους λιγοστούς πιονέρους αυτού του κλάδου που έμελλε να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις της χώρας, αλλά και να περάσει από τη σφοδρή τρικυμία της οικονομικής κατάρρευσης. Που με τη σειρά της οδήγησε στη ριζική ανατροπή του χάρτη της αγοράς, με τις δύο μεγάλες εταιρείες να περνούν στις τράπεζες και μετά από πολλές περιπέτειες, από ανταγωνιστικοί πόλοι, τελικά να συγχωνεύονται μαζί με την Andromeda Seafood και σήμερα να συνυπάρχουν υπό τον όμιλο Avramar.

Το υπόσκαφο συγκρότημα στην Π. Επίδαυρο

Ο αυτοδημιούργητος Αριστείδης Μπελλές έχτισε και συνεχίζει να χτίζει μια πολυδιάστατη επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους της αγοράς. Από τα τρόφιμα και τις ιχθυοκαλλιέργειες, μέχρι το χονδρεμπόριο ζωοτροφών και ιχθυοτροφών, τις ΑΠΕ, τις ασφάλειες και το real estate.

Σε αυτό το παλιό και ταυτόχρονα νέο «προπύργιο» μάλιστα αναπτύσσει σημαντικά projects.

Παλιό γιατί η εταιρεία του, η Sunnyland, δεν ιδρύθηκε πρόσφατα, αλλά το 2006. Νέο γιατί το τελευταίο του εγχείρημα έχει προκαλέσει το εύλογο ενδιαφέρον.

Αυτό δεν είναι άλλο από το πρωτοποριακό τουριστικό συγκρότημα που έχει στα σκαριά, το οποίο έχει σχεδιαστεί «διά χειρός» του πολυβραβευμένου αρχιτέκτονα Παύλου Χατζηαγγελίδη με το 314 Architecture Studio.

Το project πρόκειται να αναπτυχθεί σε ιδιόκτητη έκταση 22 στρεμμάτων της εταιρείας του, στην περιοχή της Παλαιάς Επιδαύρου, δηλαδή σε απόσταση μιάμισης ώρα από την Αθήνα και μόλις 10 λεπτών από το εμβληματικό αρχαίο θέατρο.

Πρόκειται για ένα υπόσκαφο συγκρότημα, που θα είναι αρμονικά ενσωματωμένο στο φυσικό τοπίο και θα περιλαμβάνει:

Το υπόσκαφο συγκρότημα στην Π. Επίδαυρο

  • 25 πολυτελείς ανεξάρτητες βίλες διαστάσεων 120-165 τ.μ., η καθεμία με αποκλειστικές πισίνες, κήπους και εκπληκτικές βεράντες.
  • Ρεσεψιόν και καφέ-εστιατόριο.
  • Δύο τελεφερίκ για την εσωτερική μετακίνηση των θαμώνων.
  • Λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες.
  • Τεχνικό προσωπικό (συντηρητές, επίβλεψη κήπων, περιβάλλοντος χώρου, καθαρισμός και επίβλεψη υδάτινων στοιχείων κλπ.).

Οι «επώνυμες» πολυκατοικίες στη Γλυφάδα

Η Sunnyland δεν προχωράει μόνο την κατασκευή του τουριστικού συγκροτήματος στην Επίδαυρο, αλλά ολοκληρώνει και δύο επίσης πρωτοποριακά και «επώνυμα» συγκροτήματα κατοικιών στη Γλυφάδα.

Το πρώτο βρίσκεται στην οδό Σεμέλης και φέρει την ονομασία «The Swell», με τον φουτουριστικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και εδώ του 314 Architecture Studio να παραπέμπει πράγματι σε κύμα. Το κτίριο είναι τετραώροφο με συνολική επιφάνεια 913 τ.μ. και περιλαμβάνει τέσσερα υπερπολυτελή οροφοδιαμερίσματα από 127,46 τ.μ. έως 268,81 τ.μ. με υπόγειο, πατάρι, σοφίτα και πισίνα.

Όπως αναφέρεται σχετικά, βασικός άξονας του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι η αρμονία. Το έργο εμπνέεται εννοιολογικά από τη θάλασσα και τη ρυθμική αρμονία του κυματισμού της. Η πρόθεση αυτή γίνεται φανερή στη σχεδιαστική γλώσσα που εφαρμόζεται, την κίνηση των πλακών, όσο και στις κατακόρυφες καμπύλες έξαρσης μεταξύ των ορόφων, οι οποίες μοιάζουν με κύματα που συγκρατούν τις πλάκες. Οι λεπτές και καμπύλες πλάκες σε συνδυασμό με τα οργανικά στηθαία περιμετρικά τους αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σύνθεσης, δημιουργώντας μια δυναμική αλλά ταυτόχρονα ελαφριά κατασκευή η οποία λειτουργεί σαν γλυπτό.

Όλες οι κατοικίες συνδυάζουν υλικά κατασκευής υψηλής ποιότητας και τις τελευταίες τεχνολογίες σε ηλεκτρικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως συστήματα «έξυπνου σπιτιού», επιδαπέδια θέρμανση, ενεργειακά τζάκια φυσικού αερίου, ηλιακά και φωτοβολταϊκά συστήματα κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα έχει ήδη προπωληθεί η μία από τις τέσσερις κατοικίες.

Το δεύτερο συγκρότημα, συνολικής επιφάνειας 924 τ.μ., βρίσκεται στην οδό Σάκη Καράγιωργα κοντά στην περιοχή του Γκολφ, έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Conceptstudio και φέρει την ονομασία «Palm Tree Apartments». Περιλαμβάνει τέσσερις κατοικίες από 146,88 τ.μ. έως 297, 49 τ.μ., εκ των οποίων έχει ήδη προπωληθεί η μία.

Η κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα έχει ως στόχο το κτίριο να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της αισθητικής τόσο μεμονωμένα όσο και στο δομημένο οικιστικό περιβάλλον και να εναρμονίζεται πλήρως σε αυτό, γι’ αυτό στο σύνολό του επιλέγονται οι λιτές γραμμές. Οι όψεις του διαμορφώνονται με erker, αρχιτεκτονικές προεξοχές και εξώστες, ενώ η σκίαση αυτών εξασφαλίζεται με πέργκολες, οι οποίες προστατεύουν από τον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες ενώ συγχρόνως εξυπηρετούν τη στήριξη αναρριχητικών φυτών.

Palm Tree Apartments

Το συγκρότημα και οι κατοικίες διαθέτουν πισίνες, τζακούζι και άλλες παροχές.

Η Sunnyland και το χαρτοφυλάκιό της

H Sunnyland S.A. αυτοσυστήνεται ως μια εταιρεία η οποία «δημιουργεί εξαιρετικής ποιότητας, υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού κατοικίες και τουριστικά ακίνητα που εναρμονίζονται απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον τους». Η εταιρεία συστάθηκε το 2006 και στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται ακόμη μια τριώροφη μονοκατοικία με κήπο και πισίνα στη Βούλα, οικόπεδα 30 στρεμμάτων για την κατασκευή ξενοδοχείου 4 αστέρων στο Ναύπλιο και 3 στρεμμάτων για ανέγερση κατοικιών, διώροφη κατοικία με πισίνα, υπόγειο και δύο ακόμη ανεξάρτητες κατοικίες συνολικής έκτασης 650 τ.μ. σε συνολική έκταση 4,5 στρεμμάτων πάνω στη θάλασσα στην Ερμιόνη, έκταση 4 στρεμμάτων στην παραθαλάσσια περιοχή του Καταρράκτη της Χίου, καθώς και οικόπεδο στη θέση Λουτρά της Κύθνου με επιφάνεια 1.200 τ.μ.

Δεδομένου ότι τα βασικά προς άμεση αξιοποίηση assets της βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης ή κατασκευής, οι οικονομικές επιδόσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, με βάση τα στοιχεία για το 2020 ο κύκλος εργασιών ήταν 36.000 ευρώ (έναντι 24.000 ευρώ το 2019), ενώ τα τελικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές 330.582 ευρώ (έναντι ζημιών 195.158 ευρώ το 2019) και η καθαρή θέση είναι 5,63 εκατ. ευρώ (έναντι 3,16 εκατ. ευρώ).
Στη Sunnyland, όσο και στις άλλες εταιρείες του, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο ίδιος ο Αριστείδης Μπελλές, με αντιπρόεδρο τον γιο του Αλέξανδρο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει γραφεία εκτός από την Αθήνα και στο Λονδίνο.

Οι ιχθυοτροφές και οι ασφάλειες

Μπορεί από το καλοκαίρι του 2018 ο κ. Μπελλές να παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του «Νηρέα» κλείνοντας ένα ολόκληρο κεφάλαιο της ιστορίας των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, ωστόσο ήδη από το 2015 είχε ιδρύσει την εταιρεία VL VIPRO Ltd με έδρα αρχικά το Λονδίνο και δύο υποκαταστήματα στην Αθήνα και την Τουρκία, με κύρια δραστηριότητα την πώληση ζωοτροφών, ιχθυοτροφών, σπόρων κ.ά. Το 2019 ιδρύθηκε η VL VIPRO Α.Ε. με έδρα στην Ελλάδα με αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο ζωοτροφών και πρώτων υλών που προορίζονται για την τροφή ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς και αλιευμάτων και τροφίμων. Μέτοχοί της εμφανίζονται η τουρκική εταιρεία Unimare Su Urunleri Gida Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi και η κυπριακή Batrenel Limited, αμφότερες συμφερόντων του κ. Μπελλέ.

Η VL VIPRO Α.Ε. το 2020 έκανε τζίρο 3,51 εκατ. ευρώ (έναντι 3,9 εκατ. το 2019) και κατέγραψε καθαρά κέρδη 6.803 ευρώ (έναντι 46.617 ευρώ το 2019). Πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε τροποποίηση του καταστατικού σε ό,τι αφορά τους σκοπούς της, όπου εκτός της κύριας δραστηριότητας προστέθηκαν η αγορά και μίσθωση ακίνητης περιουσίας, η εκμετάλλευση, ανάπτυξη, πώληση και επισκευή ακινήτων, καθώς και η ανάληψη αντιπροσώπευσης εταιρειών (της Ελλάδας ή του εξωτερικού) για κάθε είδους κατασκευές (τσιμέντα, ηλεκτρολογικό υλικό, είδη υγιεινής κ.ά.).

Μία ακόμη δραστηριότητά του αφορά τις μεσιτείες ασφαλίσεων, όπου δίνει το «παρών» από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέσω της Euromare Insurance Broker. Οι κυριότερες ασφαλιστικές δραστηριότητές της αφορούν τους τομείς της ιχθυοκαλλιέργειας, των ΑΠΕ, της ασφάλισης σκαφών, μεταφορών, πιστώσεων και εγγυήσεων κ.ά.

Η διαδρομή και η άλλη πλευρά του

Πέρα από την πολυδιάστατη επιχειρηματική δραστηριότητά του ο Αριστείδης Μπελλές διαθέτει και μια άλλη εντελώς διαφορετική πλευρά. Μια πλευρά που ουδέποτε έκρυψε, αντίθετα την έβγαλε προς τα έξω, τόσο μέσω της συγγραφής όσο και άλλων παρεμβάσεών του. Γιατί μπορεί τελικά να μην τον κέρδισε η πολιτική στα νιάτα του, αλλά ποτέ δεν πήρε… διαζύγιο από αυτήν.

Αριστείδης Μπελλές

Ετσι κατά καιρούς έχει καυτηριάσει δημόσια τις αγκυλώσεις και τη γραφειοκρατία που φρενάρουν την ανάπτυξη, έχει αναδείξει την ανάγκη σταθερότητας για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ έχει τοποθετηθεί και για ευρύτερα ζητήματα. Για παράδειγμα, την εποχή των σκληρών μνημονίων, περί το 2012, είχε δηλώσει, με αφορμή μια επίσκεψη της τότε Γερμανίδας καγκελαρίου πως «η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι τα μέτρα που έχει υποχρεωθεί το ελληνικό κράτος να λάβει οδηγούν στην περαιτέρω ύφεση της οικονομίας, σε αύξηση της ανεργίας, στον αφανισμό σχεδόν όλων των επιχειρήσεων της χώρας και σε μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις που κλονίζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και αναβιώνουν εθνικοσοσιαλιστικά επικίνδυνα άκρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Οσο για το λογοτεχνικό του ταλέντο, το έχει εκφράσει σε δύο, μέχρι τώρα, βιβλία. Το πρώτο είναι «Ο χρόνος του νερού», που εκδόθηκε το 2017, ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα με συμπληρώματα… φαντασίας, στο οποίο περιγράφει τις περιπέτειες δύο νέων για να κατακτήσουν υψηλές κορυφές με την επιθυμία της καταξίωσης και της επιτυχίας στον επιχειρηματικό και στον κοινωνικό στίβο. Μια ιστορία αντιθέσεων, σκληρών συγκρούσεων και ανατροπών που επιφυλάσσουν την άνοδο, την πτώση, αλλά και την επιστροφή…

Το δεύτερο και πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι «Το κόκκινο της σκακιέρας», που εκδόθηκε το 2020, με την πλοκή του να περιλαμβάνει ένα θανατηφόρο ναυάγιο και μια σειρά αλόγιστων επενδύσεων από τις ηγεσίες επιχειρηματικών ομίλων, που σε συνδυασμό με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας της χώρας οδηγούν τους πρωταγωνιστές σε οδυνηρές καταστάσεις.

Δεν είναι λίγοι όσοι είδαν μέσα στις σελίδες των βιβλίων του στιγμές της προσωπικής του διαδρομής που ξεκίνησε το 1953 από τη Χίο. Μετά τις σπουδές του στα οικονομικά εξελέγη, μόλις 28 ετών, πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών, αλλά στη συνέχεια άνοιξε άλλους δρόμους. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Μαστιχοχώρια το 1985 λάνσαρε το γλυκό τριαντάφυλλο μέσω της εταιρείας «Σαραντής», την οποία στη συνέχεια εξαγόρασε, όπως και την τυροκομική Αλπίνο. Την ίδια εποχή στρατεύτηκε στα κοινά και βρέθηκε στη λίστα του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά παρότι πήρε πολλές ψήφους δεν ήταν αρκετές για να εκλεγεί βουλευτής.

Αλλάζει και πάλι ρότα, πουλώντας τις δύο εταιρείες και όταν το ημερολόγιο γράφει 1988 εστιάζει, με τη συνδρομή ομογενών επιχειρηματιών, στο στήσιμο του Νηρέα, που για σχεδόν τρεις δεκαετίες κυριάρχησε στην ελληνική και μεσογειακή αγορά. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα από το 2013, οπότε και έγιναν οι τεκτονικές αλλαγές στις ιχθυοκαλλιέργειες μέχρι που παρέδωσε το πηδάλιο πέρασαν αρκετά πέτρινα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος δεν λύγισε, καθώς η ζωή τού έμαθε, ακόμη κι όταν πέφτει, να σηκώνεται και να συνεχίζει…

πηγή: www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ