26.6.2017 16:01

Άρχισαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τη σύσταση ιδιωτικού φορέα τουρισμού

Οι σοβαροί παράγοντες του τουρισμού στο νησί μας αντιλαμβάνονται πια αυτό που φωνάζει ο «π» εδώ και χρόνια. Η ευθύνη χάραξης τουριστικής πολιτικής και τουριστικής προώθησης του νησιού επιβάλλεται να περάσει στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τα ανησυχητικά δεδομένα και για την εφετινή τουριστική περίοδο, παγιωμένα πια σε συνθήκες μηδενικής επισκεψιμότητας, με εξαίρεση το ρεύμα από Τουρκία, ενοχλούν την αγορά και μεταφέρονται, ως προβληματισμός, στις τάξεις του Επιμελητηρίου Χίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «π» ήδη κυοφορούνται διεργασίες προκειμένου σύντομα, ίσως και αμέσως μετά το καλοκαίρι, να είναι έτοιμο ένα προσχέδιο σύστασης ιδιωτικού φορέα τουρισμού και στο νησί μας. Στελέχη της διοίκησης του Επιμελητηρίου αναμένουν την αποστολή καταστατικών από ιδιωτικούς φορείς τουρισμού που λειτουργούν σε όλη την υπόλοιπη νησιωτική χώρα και έχουν ξεκινήσει σειρά βολιδοσκοπήσεων αιρετών προκειμένου να καταγραφεί η διάθεση τους να ενισχύσουν το εγχείρημα.

Τα εμπόδια

Στο αρχικό στάδιο δυο είναι τα βασικά εμπόδια που παρουσιάζονται. Το πρώτο οι αιρετοί θεσμικοί παράγοντες, για να μην χάσουν τμήμα της εξουσίας τους, να ναρκοθετήσουν την πρωτοβουλία.

Δεύτερο και βασικότερο, στα πρώτα του βήματα ο νέος φορέας θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για να ανταπεξέλθει στο σχεδιασμό του, πριν αρχίσει να αποδίδει. Η βάση των τουριστικών επιχειρήσεων στη Χίο είναι πολύ μικρή για να στηρίξει τις απαιτήσεις και λογικά θα χρειαστεί εξωγενή οικονομική βοήθεια. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήδη διερευνά τις προθέσεις συμμετοχής του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας, διευκρινίζοντας ότι στο νέο εγχείρημα τον πρώτο λόγο στη διοίκηση του θα έχουν οι ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «π» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού, Δημ. Καράλης, δεν προβάλλει αντιρρήσεις, ζητά ωστόσο από το Επιμελητήριο να υποδείξει ένα νόμιμο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης της προσπάθειας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες έτοιμος να συμβάλλει, στο επίπεδο που του αντιστοιχεί, είναι και ο κορυφαίος ξενοδοχιακός όμιλος της Χίου, με τον ιδιοκτήτη του Αντ. Φεγγουδάκη να ξεκαθαρίζει ότι, εφόσον διαπιστώσει ότι δεν του ζητείται να στηρίξει μόνος του την προσπάθεια, ο ίδιος έχει ειλικρινή πρόθεση στήριξης. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ