25.7.2013 23:16

Απόφαση χωρίς αξία

ΔΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΦΕΛΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

Δώρο άδωρο, φαίνεται να είναι για τους Χιώτες επαγγελματίες η μείωση του ΦΠΑ στο 13 % από 1ης Αυγούστου.

Οι Χιώτες εστιάτορες υποστηρίζουν πως η μείωση στις τιμές θα είναι πολύ μικρή, αφού στα νησιά ίσχυε το 18 κι όχι το 23% στον ΦΠΑ ενώ δεν προσδοκούν πως αυτή θα αυξήσει την πελατεία στα καταστήματα εστίασης. Παράλληλα δηλώνουν ξεκάθαρα πως η μείωση του ΦΠΑ στο 13% δύσκολα θα περάσει στους καταναλωτές, γιατί όπως σημειώνουν έχουν μειώσει αρκετά ήδη τις τιμές τους και οι περισσότεροι έχουν ήδη απορροφήσει την αύξηση που είχε γίνει.

Η απόφαση

Ειδικό σήμα στα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ θα απονέμουν οι οργανώσεις των επιχειρήσεων, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τη ΓΣΕΒΕΕ, του εστιάτορες και το ΣΕΤΕ.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΕΤΕ για κλείσιμο εντός 24ώρου των επιχειρήσεων, που δεν κόβουν αποδείξεις.

Πρόκειται για την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο οι οργανώσεις των επιχειρήσεων θα απονέμουν στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο σύστημα, ειδικό σήμα που θα βεβαιώνει ότι πέρασαν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ. Θα υπάρχει επίσης ειδικό σήμα, διαφορετικού χρώματος που θα απονέμεται στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ.

Μουδιασμένοι

Μόνο αισιόδοξα δεν είδαν τη μείωση του ΦΠΑ οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στο νησί, θεωρώντας πως τους περιμένει άλλη μια ταλιαπωρία με την αλλαγή στους καταλόγους, χωρίς ανάλογο όφελος.«Δυστυχώς, η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι το μέτρο που θα καταφέρει να κρατήσει ανοικτά τα καταστήματα. Μας περιμένει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, που αρκετά εστιατόρια στην περιοχή μας θα βάλουν λουκέτο. Μη βλέπετε την εικόνα στην Προκυμαία που με τους Τούρκους και τους άλλους τουρίστες κουτσά στραβά θα δουλέψει. Στην περιφέρεια, στα χωριά και στις παραλίες η κατάσταση είναι απελπιστική» δηλώνουν επαγγελματίες της αγοράς.

Ήρθε ήδη το ΣΔΟΕ

Το ΣΔΟΕ βρέθηκε ήδη σε κάποια από τα καταστήματα εστίασης και ζητούσε από τους ιδιοκτήτες τους τιμοκαταλόγους έτσι ώστε μετά την εφαρμογή του μέτρου να μπορεί να συγκρίνει τις τιμές και να ελέγξει ποια καταστήματα θα πάρουν το ειδικό σήμα. Ο Γ. Τσακίρης μιλώντας στον «π» υποστήριξε πως  μείωση του ΦΠΑ θα ωφελήσει περισσότερο τις μεγάλες πόλεις όπου ο ΦΠΑ ήταν σκαρφαλωμένος στο 23%. «Εμείς είχαμε ΦΠΑ 18%, οπότε θα μειωθεί μόλις 5% κάτι που για τον πελάτη σημαίνει πως αν πλήρωνε τη μερίδα 5 ευρώ τώρα θα την πληρώνει 4,5. Είναι διαφορά που δε θα την καταλάβει. Όσο για τους επαγγελματίες εμείς είχαμε απορροφήσει ήδη την αύξηση του ΦΠΑ με δική μας ζημιά, όπως δική μας θα είναι και τώρα η ζημιά. Όσο για τα σήματα, δεν έχουμε καμιά ενημέρωση» κατέληξε.

Ανάλογο το σκεπτικό και του Μ. Χαβιαρα από το «Τσίκουδο». «Οι τιμές μας είναι ήδη πολύ χαμηλές. Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει η μείωση του ΦΠΑ. Εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν υπάρχει χρήμα, δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Μόνο με Τούρκους και με τουρίστες δουλεύουμε.

Άλλωστε θα είναι τόσο μικρή η μείωση στις τιμές που ούτε καν θα την καταλάβει ο πελάτης. Μπορεί συνολικά σε ένα λογαριασμό να είναι μόλις στα 5 ευρώ. Αυτό είναι όλο και δε νομίζω να αποτελεί αυτό κίνητρο τουλάχιστον για τα νησιά μας».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ