5.6.2017 10:46

Από τους Κινέζους εξαρτάται η ενεργειακή διασύνδεση Χίου- Εύβοιας

• Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΔΜΗΕ διασφαλίζει φθηνότερη ενέργεια και δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ στα νησιά μας

Μείωση στα τιμολόγια ρεύματος θεωρεί εφικτή να προκύψει για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κυρίως από τη μηδενική χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας μακροπρόθεσμα, ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.  

Οι μειώσεις μπορούν να φτάσουν και στο επίπεδο του 20%, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το αν ο Κινεζικός Όμιλος της State Grid μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, μία εξέλιξη που ο κ. Σταθάκης περιγράφει ως βάσιμη.

Πως συνδέονται όμως οι Κινέζοι με την ενεργειακή διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου με την Εύβοια; Μα ακριβώς λόγω της καταβολής από μέρους τους των κεφαλαίων που απαιτούνται για την είσοδό τους στον ΑΔΜΗΕ, τα οποία ο υπουργός Ενέργειας δεσμεύεται να «ρίξει» στη διασύνδεση μας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Μάλιστα ακριβώς ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπεται και για την ενεργειακή διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την Κρήτη.

Τι πληρώνουμε οι νησιώτες σε Υπηρεσίες Κοινής Οφέλειας;

Το βασικότερο κόστος που καλύπτει η συγκεκριμένη χρέωση αφορά στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του κόστους τροφοδοσίας των καταναλωτών στο ηπειρωτικό σύστημα και των νησιωτών. Στα νησιά υπάρχουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το ακριβό πετρέλαιο. Εάν οι νησιώτες πλήρωναν όσο ακριβώς κοστίζει η παραγωγή του ρεύματος που καταναλώνουν, τότε οι χρεώσεις τους θα ήταν διπλάσιες ή και τριπλάσιες σε σχέση με τους υπόλοιπους καταναλωτές.
Η βασική λύση που έχει προταθεί και προκρίνεται για τη μείωση του κόστους των Υ.Κ.Ω. είναι η κατασκευή ηλεκτρικών διασυνδέσεων ώστε να μη χρειάζεται η αγορά πετρελαίου και οι νησιώτες να καλύπτονται από την παραγωγή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο ηπειρωτικό σύστημα. Και όχι μόνο αυτό αλλά η κατασκευή διασυνδέσεων ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ, κυρίως αιολικών, που θα αξιοποιήσουν το υψηλό αιολικό δυναμικό της χώρας κυρίως στο Αιγαίο.

Τώρα είναι γνωστό ότι ήδη βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης η διασύνδεση των Κυκλάδων ενώ προωθείται, με σχετικά αργούς ρυθμούς, η διασύνδεση της Κρήτης σε δύο φάσεις: το γρήγορο μικρό καλώδιο (Κρήτη - Πελοπόννησος) και η μεγάλη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, που θα δώσει τη δυνατότητα για την κατασκευή.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ