31.1.2013 14:31

Ανοίγουν επιχειρηματικές πόρτες 3 νέα προγράμματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΩΣ ΚΑΙ 100%

Έπειτα από πολύ καιρό παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες επιδότησης, από το ΕΣΠΑ ή τον ΟΑΕΔ, υφιστάμενων επιχειρήσεων της περιοχής αφενός, αλλά και όσων  επιθυμούν να ξεκινήσουν νέα επιχείρηση αφετέρου. 

Το ependitika.gr (Γιώργος Επιτροπάκης & Συνεργάτες) παρουσιάζει συνοπτικά τα 3 νέα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που θα επιδοτήσουν, για κάποια από αυτά, έως και 100% υπό σύσταση και υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Σε επόμενα φύλλα θα σας κρατάμε ενήμερους για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στα πλαίσια των προγραμμάτων, ενώ πιο άμεση και αναλυτική ενημέρωση θα έχετε από το site www.ependitika.gr.  Τέλος, μη διστάσετε να επικοινωνείτε με το γραφείο μας στο τηλ. 22710 43856, προκειμένου να διερευνήσουμε μαζί τις δυνατότητες χρηματοδότησης των σχεδίων σας από τα παραπάνω πλαίσια.

 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ ΕΣΠΑ: Ενίσχυση ΜΜΕ μέσω ΠΕΠ

Το πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου, μεταποίησης (βιοτεχνίας), παροχής υπηρεσιών και τουρισμού «τρέχει» ήδη και θα δέχεται προτάσεις από 25 Φεβρουαρίου μέχρι 25 Απριλίου. Το ποσοστό επιδότησης είναι 50% και ενισχύονται τόσο υπάρχουσες επιχειρήσεις, όσο και αυτές που πρόκειται να ιδρυθούν προσεχώς. 

Όλοι μπορούν να υποβάλουν πρόταση, αρκεί να αφορά επιλέξιμη δραστηριότητα (όπως λέγονται αυτές που επιδοτούνται).  Δείτε όλες τις επιλέξιμες δραστηριότητες του προγράμματος στο www.ependitika.gr.  Εξαιρούνται από το πρόγραμμα το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και η εστίαση, ενώ, αν μια υπάρχουσα επιχείρηση δεν έχει δραστηριότητα που επιδοτείται, μπορεί να ξεκινήσει τώρα μια από τις επιλέξιμες και να κάνει επένδυση σε αυτήν.

Ενισχύονται επενδύσεις προϋπολογισμού από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τη θεματική ενότητα «Μεταποίηση», από 20.000 έως 300.000 ευρώ για τη θεματική ενότητα «Τουρισμός» και από 20.000 έως 100.000 ευρώ για τη θεματική ενότητα «Εμπόριο – Υπηρεσίες».  Επομένως, η επιδότηση κυμαίνεται από €10.000 έως €180.000. Το υπόλοιπο ποσό (από το 50% που αφορά την επιδότηση μέχρι το 100%) μπορεί να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και από τραπεζικό δάνειο (περιλαμβανομένου δανείου με ευνοϊκούς όρους, χρηματοδοτούμενο από το ΕΤΕΑΝ).

 

Γυναικεία επιχειρηματικότητα (ΕΣΠΑ)

Το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη παρέµβαση για τη στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης µέσω ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας» δίνει επιδότηση 100% σε άνεργες γυναίκες ηλικίας 18-64 ετών για την ίδρυση επιχείρησης, ακόμη και με έδρα το σπίτι τους. Βλέπει όμως και ήδη εργαζόμενες, είτε με μισθωτή σχέση εργασίας, είτε αυτοαπασχολούμενες, βάση επιπλέον εισοδηματικών κριτηρίων.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει προκηρυχθεί και η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει από την 1η  έως τις 29 Μαρτίου 2013.  Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων του ΕΣΠΑ, στα πλαίσια του οποίου είχε προκηρυχθεί πρόσφατα αντίστοιχο πρόγραμμα, στο οποίο εγκρίθηκαν όλοι όσοι υπέβαλαν τα επενδυτικά τους σχέδια. 

Η επιδότηση προσδιορίζεται ως εξής:

  • Από €10.000 έως €20.000 ανά πρόταση, για την κάλυψη του 100% ισόποσων λειτουργικών δαπανών περιλαμβανομένων του ενοικίου, της ΔΕΗ, της τηλεφωνίας, του κόστος του λογιστή, ακόμα και των ασφαλιστικών εισφορών της νέας επιχειρηματία, για μέγιστο διάστημα 18 μηνών.
  • Επιπλέον: μέχρι €12.000 του ετήσιου μισθολογικού κόστους για την πρόσληψη ενός ανέργου (ισοδύναμο μίας ετήσιας μονάδας εργασίας – ΕΜΕ) χωρίς καμιά υποχρέωση για διατήρηση της δημιουργούμενης θέσης απασχόλησης μετά το πέρας της χρηματοδοτούμενης περιόδου.

Στη γυναικεία επιχειρηματικότητα εντάσσεται το σύνολο σχεδόν των οικονομικών δραστηριοτήτων, εκτός του αγροτικού τομέα. Τον επίσημο οδηγό του προγράμματος, με τους όρους και τις εξαιρέσεις, θα βρείτε στο www.ependitika.gr.

 

Νέοι επαγγελματίες (ΟΑΕΔ)

Το τριετές πρόγραμμα νέων επαγγελματιών του ΟΑΕΔ αναμένεται να προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα (μέσα στο Φεβρουάριο 2013). Αφορά ανέργους 22 – 64 ετών, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα επιδοτηθούν με €24.000 για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η επιδότηση ανέρχεται στο 100% των δαπανών.

Η επιδότηση, που εντάσσεται στον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ, θα δοθεί σε 4 ισόποσες δόσεις, η πρώτη μετά την έγκριση της αίτησης και η τελευταία μετά από 3 χρόνια. Και σε αυτό το επιδοτούμενο πρόγραμμα εντάσσεται το σύνολο σχεδόν των οικονομικών δραστηριοτήτων, με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως π.χ. κλειστά επαγγέλματα, εποχικές επιχειρήσεις, καντίνες, νυχτερινά μαγαζιά και φροντιστήρια.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν κάρτα ανεργίας, να έχουν ολοκληρώσει την εξατομικευμένη παρέμβαση και να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας. Και τα τρία βήματα γίνονται δωρεάν στον ΟΑΕΔ. Μετά από αυτά, οι υποψήφιοι άνεργοι πρέπει να κάνουν έναρξη επιχείρησης, πριν υποβάλουν την αίτηση ένταξης στο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί. Περισσότερες πληροφορίες θα παρέχονται από τον ΟΑΕΔ, όταν προκηρυχθεί το πρόγραμμα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ