19.6.2017 9:32

Ανοίγει ο δρόμος του μεταξιού για τη Μαστίχα

ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ σε κατάλογο 200 προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων σε εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Κίνας

Σε μια λίστα με 200 προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η μαστίχα Χίου, συμφώνησαν η Ε.Ε. και η Κίνα, σε μία προσπάθεια να προστατευτούν τα ευρωπαϊκά προϊόντα και να μην κινδυνεύουν από σφετερισμούς και απομιμήσεις στην τεράστια ανατολική αγορά. 

Τι περιλαμβάνει

Στη λίστα από πλευράς Ε.Ε. περιλαμβάνονται προϊόντα όπως η μπίρα Βαυαρίας, η ελληνική φέτα, το ούζο Σάμου, η μαστίχα Χίου, η γαλλική σαμπάνια, οι ελιές Καλαμάτας, το ελαιόλαδο Σητείας, η ιταλική γκοργκοντζόλα, ενώ μεταξύ των κινεζικών προϊόντων που επιδιώκουν να αποκτήσουν καθεστώς γεωγραφικών ενδείξεων στην Ε.Ε. βρίσκουμε, για παράδειγμα, το μήλο Yantai Ping Guo, το τσάι Hengxian Mo Li Hua Cha, το ρύζι Panjin Da Mi και τα μάνγκο Baise Mang Guo. Η δημοσίευση των εν λόγω καταλόγων αποτελεί μέρος της τυποποιημένης διαδικασίας και ανοίγει μια προθεσμία για τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

Η κινεζική αγορά γεωργικών προϊόντων διατροφής είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αυξάνεται κάθε χρόνο και τροφοδοτείται από έναν αυξανόμενο πληθυσμό μεσαίας τάξης που ζητά τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά, συχνά ως αποτέλεσμα των διεθνών ταξιδιών τους. Η χώρα έχει επίσης μια πλούσια παράδοση των δικών της γεωγραφικών ενδείξεων, πολλά από τα οποία είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στους Ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά τα οποία θα διατεθούν πλέον ευρύτερα χάρη στη συμφωνία.

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ