24.3.2015 15:29

Ανοίγει η κερκόπορτα για αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά

ΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΝΗΣΙΩΝ;

Θυσία για να εξευμενιστούν οι Ευρωπαίοι για τις σοβαρές καθυστερήσεις υλοποίησης των συμφωνηθέντων  στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου γίνονται, όπως όλα δείχνουν, οι χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης στα νησιά.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, η κυβέρνηση διολισθαίνει ήδη να υποκύψει στην πίεση των δανειστών, με το νέο εφεύρημα του περιορισμού της εξομοίωσης μόνο στα «κοσμοπολίτικα» νησιά.
«Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη η Μύκονος και η Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Ν. Βαλαβάνη μιλώντας στον AΝΤ1. 

Με ποια κριτήρια;

Είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικά στελέχη αποδέχονται να μπει σε διαπραγμάτευση το συγκεκριμένο θέμα, η μόνη ουσιαστική απόδειξη αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας μέχρι σήμερα από την ελληνική πολιτεία.

Απροσδιόριστο παραμένει ποιο θα είναι το κριτήριο διαχωρισμού των νησιών σε κοσμοπολίτικα και μη. Για παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί νησί με τουριστικό ρεύμα η Σάμος και να εξαιρείται η Χίος; Ή μπορούν να εξαιρεθούν από την εξομοίωση νησιά με μεγάλο πληθυσμό, καθώς από εκεί πηγάζει η προσδοκία αύξησης των εσόδων από ένα τέτοιο μέτρο;

Συνειδητοποίηση 

Σύμφωνα με το protothema, εφ' όσον επαληθευτεί η προαναγγελία της κ. Βαλαβάνη και αυξηθεί τελικώς ο ΦΠΑ σε κοσμοπολίτικα νησιά όπου το τουριστικό ρεύμα είναι μεγάλο, θα επιβεβαιωθεί πως στο οικονομικό επιτελείο έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να προχωρήσει με τα τρικ που στην αρχή εξέταζε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση», είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτοντας ότι αντί να αυξήσει το φόρο θα προσπαθήσει να... ξεγελάσει τους δανειστές, παραγνωρίζοντας ίσως το γεγονός ότι οι δανειστές παρακολουθούν όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του κ. Βαρουφάκη και των άλλων μελών της κυβέρνησης. Απόψεις σαν τη σκέψη του κ. Βαρουφάκη για τον ΦΠΑ, που οδήγησαν τους πιστωτές να απωλέσουν την εμπιστοσύνη τους για την ειλικρίνεια των προθέσεων της κυβέρνησης Τσίπρα φαίνεται πως πλέον αποτελούν παρελθόν, και η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αυξήσει τους συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. 

Με την κερκόπορτα πια ορθάνοιχτη σύντομα η κατάργηση να απλωθεί σε όλο το Αιγαίο. 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ