15.3.2013 22:46

Άμεση πρόσβαση του ΣΔΟΕ σε όλες τις καταθέσεις απ' την ερχόμενη Τρίτη

Απευθείας πρόσβαση για έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων αποκτούν από την ερχόμενη Τρίτη 36 εξειδικευμένοι υπάλληλοι από την κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ και δύο υπάλληλοι ανά περιφερειακή διεύθυνση. Θα έχουν άμεση πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό που τηρείται σε 53 πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και σε κάθε κίνηση κεφαλαίων σε βάθος δεκαετίας.

Αυτό θα γίνεται ως εξής: Δημιουργείται μία "πύλη εισόδου" στους τραπεζικούς λογαριασμούς από ειδικό μοναδικό κόμβο διασύνδεσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με τον  "Τειρεσία". Οι τράπεζες θα αποστέλλουν καθημερινά στον Τειρεσία όλες τις κινήσεις που έγιναν στους λογαριασμούς που διατηρούν. Από τον server του Τειρεσία τα στοιχεία θα μεταβιβάζονται στον server της ΓΓΠΣ, όπου οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι με έναν ειδικό κωδικό θα μπαίνουν στην καρτέλα του ελεγχόμενου πατώντας απλά το ΑΦΜ του.

Το σύστημα είναι έτσι δομημένο που οι τράπεζες δεν θα γνωρίζουν ποιός και πότε ελέγχεται.

Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων φορολογουμένων από το 2002 και μετά. Οι κινήσεις λογαριασμών "φαίνονται" από το 2008 και μετά.

Για τον έλεγχο παλαιότερων τραπεζικών καταθέσεων θα υποβάλλεται αίτημα για άνοιγμα λογαριασμού, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η αρχή θα γίνει με τα 2.062 άτομα της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ. Με το νέο όπλο ανά χείρας αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν ότι έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διασταύρωση καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων των συγγενών του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, δίδοντας πλέον τις πρώτες σαφές απαντήσεις για το αν τίθεται ζήτημα φοροδιαφυγής και κρυμμένου χρήματος.

Στη σειρά προτεραιότητας ελέγχου, μετά τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου ακολουθούν η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Ρ. Κουράκου και η Μ. Παντελή, το όνομα της οποίας αποτυπώνεται στη λίστα δίπλα σε κατάθεση ύψους 550 εκατ. δολ.

Το ΣΔΟΕ εστιάζει όχι μόνο σε μεγαλοκαταθέτες, αλλά και σε "μικρότερους" καταθέτες που αδυνατούν να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες. θα ερευνηθούν σε βάθος δεκαετίας πρόσωπα που, ενώ εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις για παράδειγμα 1 εκατ. ευρώ δηλώνουν στην εφορία προκλητικά χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 30.000 ευρώ.

Στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο η εργασία τους πλέον θα απλοποιηθεί. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα έχει ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 5.000 τραπεζικών λογαριασμών, αλλά ούτε οι μισοί δεν έχουν "ανοίξει". Μόνο για 232 υποθέσεις που άνοιξαν οι λογαριασμοί και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, έχουν καταλογιστεί φόροι και πρόστιμα ύψους πάνω από 1 δισ ευρώ με τις εισπράξεις να φθάνουν τα 650 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο το ΣΔΟΕ σε περίπτωση έρευνας για φορολογικές παραβάσεις έχει τη δυνατότητα να προχωρεί στην άρση του τραπεζικού απορρήτου των ελεγχόμενων προσώπων, χωρίς να απαιτείται να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει την έκδοση σχετικής εισαγγελικής διάταξης.

 

Πηγή: www.protothema.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ