28.2.2013 11:59

Αλλαγή σελίδας στην ΕΤΑΧ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΟΠΑΑΧ ΚΑΙ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

Την εικόνα της ΕΤΑΧ ως μοναδικού αξιόπιστου αναπτυξιακού εργαλείου του Δήμου Χίου προσπάθησαν να παρουσιάσουν τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου Π. Λαμπρινούδης όσο και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας, Π. Ντομάτα.

Όπως ισχυρίστηκαν, αν και τα οικονομικά της Εταιρίας δεν είναι ρόδινα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι θα ανακάμψει μέσα στο επόμενο διάστημα μετά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ενέκρινε πριν από ένα μήνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου.

«Είναι δέσμευσή μας ότι η Εταιρία θα σταματήσει στις δύο παθητικές χρήσεις, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο για λουκέτο. Εξάλλου για πρώτη φορά η ΕΤΑΧ θα εκπονήσει προϋπολογισμό που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα», ανέφερε ο δήμαρχος Χίου.

Με οδηγό το Leader Αλιείας

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ντομάτα, αν ολοκληρωθεί επιτυχώς το Leader Αλιείας αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία της ΕΤΑΧ περί τις 500.000 ευρώ, ποσό σημαντικό για να ορθοποδήσει.

«Αυτή τη στιγμή το Leader Αλιείας είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα το οποίο θα εξασφαλίσει σειρά επενδύσεων στον τόπο. Το 68% αφορά ιδιώτες ενώ το 32% δημόσια έργα στα οποία έχουμε εντάξει περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ομηρούπολης, των Ψαρών και των Οινουσσών.

Επωφελούνται το Βίκι, τα Καρδάμυλα, η Σιδηρούντα, η Συκιάδα, η Λαγκάδα, ο Βροντάδος, το Λιθί, τα Μεστά, ο Δαφνώνας, τα Ψαρά και η Αιγνούσα», εξήγησε.

Πρόβλημα με τα ΟΠΑΑΧ

Στη συνέντευξη έγινε συνοπτική παρουσίαση των τριών Μέτρων που άνοιξαν στα ΟΠΑΑΧ. Παράλληλα όμως η Καλ. Γκέκα εστίασε στα προβλήματα ρευστότητας και καταβολής της ιδίας συμμετοχής που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις που είναι ήδη ενταγμένες στην πρώτη φάση του προγράμματος.

«Τα ΟΠΑΑΧ είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα που μας εξασφαλίζει περί τα 10 εκ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις. Στην πρώτη του φάση ήδη έχουμε εντάξει 46 επενδυτικά σχέδια εκ των οποίων τα 5 υλοποιούνται κανονικά. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα ανακύπτουν. Είναι σημαντικό ότι κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει ακυρώσει επενδυτική πρόταση και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε για την τελική υλοποίηση τους», ανέφερε η ίδια.

Καμία παρέμβαση στο έργο της Εταιρίας

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Π. Λαμπρινούδης σε ερώτηση του «π» σχετικά με το αν η Εταιρία θα μπορέσει να λειτουργήσει απαγκιστρωμένη από ψηφοθηρικές πρακτικές του παρελθόντος, εξαπολύοντας παράλληλα τα βέλη του κατά του Κ. Γανιάρη για την απόφασή του να κλείσει την ΕΝΑ Χίου.

«Οι εποχές αυτές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Κανένας δεν μπορεί να επηρεάσει το ρόλο των εργαζομένων, που, αν και δεν τους έχουν καταβληθεί όσα δικαιούνται, συνεχίζουν να εργάζονται με πάθος και είναι κάτι που το αναγνωρίζουμε.

Παρεμβάσεις δεν έγιναν ποτέ. Ούτε στην ΕΝΑ Χίου που κάποιοι θέλησαν να οδηγήσουν στο κλείσιμο με μόλις 147.000 ευρώ χρέος. Ήταν λάθος της Περιφέρειας αυτό είναι το μόνο σίγουρο», κατέληξε ο δήμαρχος Χίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΔΩ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ