3.10.2013 8:12

To 45% των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει φόρους

Σε ασφυξία οδηγούνται οι Ελληνες από τη φορολογία των ακινήτων, με ποσοστό 45% να δηλώνει ότι πιθανότατα δε θα είναι σε θέση προσεχώς να πληρώσει τους φόρους του.

Παράλληλα, ένας στους τρεις δηλώνει ότι καθυστερεί να πληρώσει το στεγαστικό του δάνειο, ενώ 4 στους 10 δηλώνουν ότι πιθανότατα δε θα είναι σε θέση να το πληρώσουν στο μέλλον. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα στελέχη της αγοράς, που προβλέπουν ραγδαία πτώση στις τιμές των κατοικιών στην περίπτωση της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, προσθέτοντας εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα στο ήδη υψηλό απόθεμα των απούλητων- 250.000 στον αριθμό- ακινήτων.

Τα στοιχεία αυτά επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, όπου η εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC παρουσίασε και την τελευταία της δημοσκόπηση (19- 24 Σεπτεμβρίου) που πραγματοποιήθηκε σε 800 νοικοκυριά στην Αττική.

Τι λένε τα στελέχη της αγοράς 

Τόσο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γιάννης Μουρμούρας όσο και ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank κ. Γκίκας Χαρδούβελης υποστήριξαν ότι οι μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων όχι μόνο θα βουλιάξουν περαιτέρω την εγχώρια αγορά ακινήτων αλλά θα θέσουν σε κίνδυνο την σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάκαμψη από το 2014.

Ο κ. Μουρμούρας τάχθηκε υπέρ μίας συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών, ενώ ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι το 2014 είναι η μεγάλη- και τελευταία- ευκαιρία να σταματήσει η ύφεση και να σταθεροποιηθεί η οικονομία, γεγονός το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αγορά ακινήτων. «Για πρώτη φορά δε χρειάζεται η λήψη δραματικών νέων μέτρων- ωστόσο οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποφασίσουν να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για ένα τρίτο πακέτο», ανέφερε ο κ. Χαρδούβαλης, ο οποίος έκανε λόγο για υπέρμετρη φορολογία στα ακίνητα.

Απογοητευτικά είναι τα νούμερα σε σχέση με τη δυνατότητα των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στα δάνειά τους: Το 1/3 και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των δανειοληπτών αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του δανείου του ακόμη και αν έχει προχωρήσει σε ρύθμισή του.

Οσον αφορά την εικόνα της αγοράς, η  κατάσταση στον κλάδο των κατασκευών είναι ζοφερή: στο 57% φθάνει η πτώση στην απασχόληση στον κλάδο την περίοδο 2007- 2013, την ίδια στιγμή που η μείωση των επενδύσεων στον κλάδο αντιστοιχεί σε 70%. 

Η έρευνα της MARC

Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έχει αυξηθεί στο 87,4% το 2013, έναντι του 77,2% το 2006 το ποσοστό των ιδιοκτητών ακινήτων ενώ 12,6% νοικιάζουν.

Ενας στους 4 ιδιοκτήτες έχει στεγαστικό δάνειο και από αυτούς το 32,2%  καθυστερεί τις οφειλές του. 

Από τους ενοικιαστές το 24% πληρώνει με καθυστέρηση, ενώ 7 στους 10 έχουν επιτύχει μείωση ενοικίου κατά 17,5% κατά μέσο όρο.

Στο ερώτημα αν σήμερα είναι καλύτερα να νοικιάζει ή να έχει δικό του ακίνητο, ποσοστό 56% απαντά ότι είναι προτιμότερο το ενοίκιο, ενώ ποσοστό 93,7% (!) δηλώνει ότι δεν προτίθεται να κάνει αγορά ακινήτου την επόμενη τριετία.
Στο ερώτημα αν οι τιμές θα μειωθούν τα επόμενα 2- 3 χρόνια οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 65,9% ότι θα μειωθούν και 19,6% ότι θα σταθεροποιηθούν. Το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών  ανησυχεί 4 στις 10 οικογένειες.

Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο για το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της παραχώρησης/ εκποίησης σε ιδιώτες: Ειδικά για το Ελληνικό, το 39,5% κρίνει ότι θα πρέπει να δοθεί προς αξιοποίηση σε ιδιώτες και 30,5% να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο, όταν το 2006 υπέρ του Μητροπολιτικού Πάρκου ήταν το 62%.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ