3.4.2014 20:00

Το 2016 η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Για το 2016 σχεδιάζει η Ελλάδα την πλήρη επιστροφή στις αγορές σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο πρακτορείο Reuters στην οποία επαναλαμβάνει ότι η πρώτη έξοδος μετά από έναν αποκλεισμό τεσσάρων ετών θα είναι «δοκιμαστική».
 
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή – μετά από όλα τα καλά νέα που είχαμε – για να βγούμε στις αγορές» ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέροντας ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
 
«Η διάθεση έχει αλλάξει δραματικά. Απλά δείτε τι συνέβη στο Eurogroup – όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα βγήκε από το δάσος» συμπλήρωσε.
 
Ο υπουργός Οικονομικών πάντως απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα αναζητήσει από τις αγορές η Ελλάδα κάνοντας λόγο μόνο για «μικρή έκδοση» με το Reuters να επικαλείται πληροφορίες ότι αυτή θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
 
«Αυτό που χρειαζόμαστε πρώτα από όλα είναι να εξομαλύνουμε την καμπύλη του επιτοκίου και στη συνέχεια να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές γιατί σε κάποιο σημείο στο μέλλον θα πρέπει να επιστρέψουμε πλήρως και να χρηματοδοτήσουμε όλες μας τις ανάγκες από αυτές».
 
Ερωτηθείς αν η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο δεύτερης έκδοσης ομολόγων μέχρι το τέλος του 2014 ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι «αν εκτιμήσουμε ότι οι αγορές είναι στο κατάλληλο κλίμα μπορεί να το επιχειρήσουμε αλλά για την ώρα εξετάζουμε μόνο μια δοκιμαστική έξοδο» προσθέτοντας ότι υπάρχει «μεγάλη όρεξη» από ξένους επενδυτές για την προσεχή έκδοση ελληνικών ομολόγων.
 
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο χρηματοδοτικό πακέτο εκτός του ήδη υπάρχοντος για το 2015 και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί νέα βοήθεια από το 2016.
 
«Σίγουρα δεν θα χρειαστούμε νέο πακέτο για τους επόμενους 12 μήνες. Από εκεί και πέρα για τους επόμενους 12 μήνες από αυτό το 12μηνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να μη χρειαστούμε κανά περισσότερα χρήματα» ανέφερε χαρκακτηριστικά.
 
«Μετά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για πλήρη επιστροφή στις αγορές» επιβεβαιώνοντας ότι αυτό προγραμματίζεται για το 2016.
 
Ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η Αθήνα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για νέο κούρεμα του χρέους όταν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat ενώ τέλος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 0,6% και η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ