Οδηγός Ψαρών

8/6/18 14:55

τελ. ενημ.: 18/6/18 13:46

5. Το καλοκαίρι του Πολιτισμού και των Εθίμων

Κυριαρχούν οι εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος, τα «Βαρβάκεια» και οι δράσεις της Αδελφότητας Ψαριανών.

Ιδιαίτερες είναι και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της καλοκαιρινής περιόδου στα Ψαρά, συνυφασμένες με την ιστορία τους.  Κάτοικοι και επισκέπτες συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις αναβίωσης των ηθών και των εθίμων του τόπου ενώ ταυτόχρονα  έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν μέσα από  μουσικές, θεατρικές και χορευτικές δράσεις, που διοργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Ψαρών.

29 Ιουνίου - 1 Ιουλίου το Ολοκαύτωμα

Κορωνίδα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων είναι οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Ολοκαυτώματος των Ψαρών που διοργανώνονται κάθε χρόνο αρχές Ιουλίου από τον Δήμο Ψαρών.

Φέτος οι εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος θα είναι τριήμερες , θα ξεκινήσουν την 29η Ιουνίου και θα κορυφωθούν στη 1 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου, θα πραγματοποιηθούν χορευτικές παραστάσεις, παρουσίαση του χρονικού του Ολοκαυτώματος - λαμπαδηδρομία - αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης - ρίψη πυροτεχνημάτων.

Τριήμερα «Βαρβάκεια»

Τον Ιούλιο οι Ψαριανοί τιμούν και τον μεγάλο τους ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Σύλλογο στις 25-26-27 Ιουλίου.

  • 25 Ιουλίου 2018: Έκθεση παραδοσιακών εδεσμάτων-Προβολή βίντεο με τη ζωή του Βαρβάκη.
  • 26 Ιουλίου 2018: Θεατρική παράσταση.
  • 27 Ιουλίου 2018: Μουσικοχορευτική βραδιά.

Η γιορτή του ψαρά

Νησί ψαράδων και αλιέων τα Ψαρά, όσοι τυχεροί βρεθείτε στο νησί στα τέλη Ιουνίου θα συμμετάσχετε στη Γιορτή του Ψαρά που πραγματοποιείται στο  νησάκι Άγιο Νικολάκι, στο οποίο  τελείται Δοξολογία και Λειτουργία ενώ προσφέρονται από τον Σύλλογο Αλιέων ούζο και μεζέδες με φρέσκα θαλασσινά.

Οι δράσεις της Αδελφότητας

Μήνας αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων ο Αύγουστος με την Αδελφότητα των Ψαριανών να διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων.

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018: Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Τσαμαρδινών και Καλαβρέτζων. Πρόκειται για έναν αγώνα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανάμεσα στις δύο ιστορικά αντίπαλες γειτονιές των Ψαρών.

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018: Αγώνας beach volley  ανάμεσα σε Τσαμαρδινούς και Καλαβρέτζους στην παραλία Κατσούνη.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018: Αναβίωση του εθίμου «Αλωνιού» στο Μοναστήρι της Παναγίας, όπου τα μέλη της Αδελφότητας Ψαριανών διανέμουν  σε όλους τους προσκυνητές δωρεάν ούζο και νηστίσιμους μεζέδες.

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018: Καθιερωμένος ετήσιος καλοκαιρινός χορός της Αδελφότητας Ψαριανών.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΩΝΑ  

Αναβιώνεται κάθε χρόνο  ανήμερα του Αϊ Γιάννη του Φανιστή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Την ημέρα του Αϊ Γιάννη ανάβουν φωτιές για να κάψουν τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς και οι «ελεύθερες» κοπέλες των Ψαρών πηδούν τρεις φορές πάνω από τις αναμμένες εστίες. Την προηγούμενη ημέρα τα μικρά κορίτσια μέσα σε μία κανάτα νερό ρίχνουν ένα προσωπικό τους αντικείμενο και την άλλη μέρα συγκεντρώνονται γύρω από ένα τραπέζι που πάνω έχουν τοποθετήσει την κανάτα, τραγουδούν τα τραγούδια του Κλείδωνα και αφαιρούν κάθε φορά και από ένα αντικείμενο μέσα από την κανάτα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ερμηνείας των τραγουδιών μοιράζουν το νερό της κανάτας σε ποτήρια και κάθε κορίτσι παίρνει από ένα ποτήρι γεμάτο νερό και τον πρώτο άντρα που θα συναντήσει στο δρόμο της θα φτύσει το νερό. Σύμφωνα με την παράδοση η κοπέλα θα παντρευτεί έναν άντρα με το ίδιο όνομα με τον άντρα που συνάντησε στο δρόμο την ημέρα του εθίμου!