8.6.2018 14:50

11. Ψαριανός Τουρισμός: Η ανάγκη επαφής μας φέρνει πιο κοντά

Ο δήμαρχος Ψαρών, Κωνσταντίνος Βρατσάνος, περιγράφει το ιδεατό μοντέλο τουριστικής εξέλιξης των Ψαρών

Αιώνες πριν τα Ψαριανά πλοία κάλυπταν με τη δράση και τα ατέλειωτα ταξίδια τους το κενό επαφής του νησιού και των ανθρώπων του με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε ιστορικές περιόδους όπου το εμπόριο και η ναυτιλία ήταν οι βασικές γέφυρες επικοινωνίας ανθρώπων και πολιτισμών οι πρόγονοι μας είχαν πετύχει να σπάσουν την απομόνωση του νησιωτικού μας συμπλέγματος και να τοποθετήσουν τα Ψαρά στο κέντρο του κύκλου των οικονομικών επαφών ολόκληρης της Μεσογείου.

Οι οικονομικές ανταλλαγές δημιουργούσαν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις τα Ψαρά να δέχονται τα ρεύματα των παγκόσμιων εξελίξεων, να μετατρέπονται σε τόπο δεκτικό στις μεταβολές, με διαδραστική επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η καταστροφή του νησιού τα στέρησε από τη ναυτική ισχύ τους, διέκοψε βάναυσα μια πορεία προόδου και μετέτρεψε σε περίκλειστη την οικονομία των Ψαρών μέχρι τις μέρες μας. Η στατική πληθυσμιακή εξέλιξη δημιούργησε όρους αυτάρκειας στη σημερινή της οικονομία από την αλιεία, την τοπική αγροτική παραγωγή και τα ναυτικά εισοδήματα, στέρησε όμως από τα Ψαρά το χαρακτήρα της εξωστρέφειας, τον κινητήριο μοχλό της δυναμικής τους.

Σήμερα Δήμος και κάτοικοι του νησιού στοχεύουμε στη σταδιακή καλλιέργεια τουριστικού πνεύματος στο νησί μας. Αντιλαμβανόμαστε τον τουρισμό ως τη σύγχρονη διασφαλισμένη μορφή επαφής με τον υπόλοιπο κόσμο. Το δικό μας διαβατήριο διαφυγής από τις συνθήκες απομόνωσης του χειμώνα. Επιδιώκουμε η επιλογή των Ψαρών ως τόπος οικογενειακής ή ατομικής χαλάρωσης να μετατρέπεται σε επίσημη αναγνώριση του βάσιμου της επιλογής μας να κατοικούμε μόνιμα τον υπέροχο τόπο μας.

Γαλήνη και Ιστορία

Παραστάσεις τουριστικής λειτουργίας δεν έχουμε. Διαθέτουμε ωστόσο αστείρευτη την επιθυμία να διαμορφώσουμε, σε βάθος χρόνου, μια διακριτή τουριστική ταυτότητα  για τα Ψαρά. Προίκα της θα είναι τα δυο ακαταμάχητα στοιχεία μας.

Τα Ψαρά είναι ένα οικοσύστημα αμόλυντο από τους ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης του υπόλοιπου Αιγαίου. Ιδανικός προορισμός για όσους επιζητούν τη γαλήνη, την ενσωμάτωση για λίγες μέρες στο ρυθμό ζωής μιας μικρής ανθρώπινης κοινότητας, σαν να είναι οργανικό μέλος της.

Ταυτόχρονα το έντονο άγγιγμα της Ιστορίας έχει μετατρέψει τον τόπο μας σε ένα διαχρονικό ανοιχτό μουσείο προσφοράς και θυσίας στην ελληνική ανεξαρτησία, ένα βωμό ανδρείας και ελευθερίας, εξίσου ιδανικό προορισμό για όποιον επιθυμεί να προσκυνήσει τη φλόγα της επαναστατικής Ελλάδας που οδήγησε στην απελευθέρωση μιας ολόκληρης χώρας.

Τα δυο αυτά στοιχεία, επαγγελματίες του τουρισμού και Δήμος Ψαρών, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε, δημιουργώντας μια αυτόνομη τουριστική ταυτότητα, η οποία ενδέχεται να μην φέρνει στα Ψαρά χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, θα ενισχύει ωστόσο την τοπική μας οικονομία και κυρίως την επαφή μας με ανθρώπους σαν κι εμάς, ανθρώπους που αναζητούν τον ήρεμο τρόπο διαβίωσης, σέβονται τον ιστορικό προορισμό ενός τόπου.

Η αρχή από τη Χίο

Τη δύναμη και την ισχύ να απευθυνθούμε στις παγκόσμιες τουριστικές αγορές δεν την έχουμε. Αρχικός στόχος μας είναι να επανασυνδέσουμε, μέσω του τουρισμού, τις επαφές με τους Χιώτες και τους λοιπούς Ελλαδίτες. Η σταθερή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και το σχετικά χαμηλό κόστος της μας δίνουν πια τη δυνατότητα.

Στοχεύουμε να καλλιεργήσουμε πνεύμα κοινής συνείδησης για Χιώτες και Ψαριανούς, να πείσουμε τους Χιώτες ότι τα Ψαρά είναι απόλυτα ενσωματωμένο μέλος του νομού, μια χρυσή ευκαιρία να αλλάξουν παραστάσεις μέσα στο ίδιο το σπίτι τους.

Δική μας δέσμευση, δημοτών και φορέων των Ψαρών, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να επιστρέψουν στη βάση τους με τη γλυκιά αίσθηση της φιλοξενίας, πραγματικά σαν στο σπίτι τους.

Τα Ψαρά σας περιμένουν. Σας κλείνουν το μάτι και σας προσκαλούν σε έναν άλλου τύπου διακοπών. Κι έχουν τη βεβαιότητα ότι θα διαπιστώσετε ότι μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή για να τα ανακαλύψετε.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ