5.3.2013 14:32

Ζήτημα ζωής για τα νησιά η επέκταση του προγράμματος έκδοσης βίζας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Μια σειρά από προτάσεις για τη διευκόλυνση της έλευσης των Τούρκων Τουριστών αλλά και εκείνων που επιβαίνουν σε κρουαζιερόπλοια καταθέτει ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό με αφορμή την επικειμένη συνάντηση «κορυφής» μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, που προγραμματίσθηκε για τις 5-6 Μαρτίου.

Ο Θρασύβουλος Καλογρίδης, πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, αφού αναφέρεται στα θετικά που προκύπτουν για τα νησιά μας, από την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από τις απέναντι ακτές προτείνει στον Πρωθυπουργό τα εξής μέτρα:

  • Να συνεχιστεί  και για τη θερινή περίοδο του 2013 το καθεστώς έκδοσης βίζας στα σημεία εισόδου των πέντε νησιών του Αιγαίου, που συνδέονται ακτοπλοϊκά με τις απέναντί τους τουρκικές πόλεις.  Στη διάρκεια των 15 ημερών (ισχύς visa) να έχει δυνατότητα 2 επισκέψεων «αντί μίας σήμερα» - Επέκταση του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης visa σε όλες τις υφιστάμενες πύλες εισόδου SCHENGEN  Λέσβου, Χίου, Σάμου Κω και Ρόδου, Λιμάνια –Αεροδρόμια).
  • Συνέχιση χωρίς βίζα, επιβατών-επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια, δηλαδή με κατάσταση ονομάτων.
  • Να εξετάσει η Ελλάδα την δυνατότητα μείωσης του παράβολου για την θεώρηση, που σήμερα είναι 60 ευρώ, που μαζί με την υποχρέωση πιστοποιητικού ασφάλισης που απαιτείται αγγίζει το 80 ευρώ, ποσό αντικειμενικά υψηλό για αυθημερόν ή ολιγοήμερες επισκέψεις τούρκων στα νησιά.
  •  Να καταστεί εφικτό να επισκέπτονται τα νησιά μας τούρκοι τουρίστες (χωρίς διανυκτέρευση, αυθημερόν  ή  μέχρι δύο ημέρες) χωρίς βίζα, με καθεστώς,  όπως τηρείται στα κρουαζιερόπλοια, δηλαδή με κατάσταση ονομάτων, η οποία από την προηγούμενη ημέρα  θα αποστέλλεται για έλεγχο (Σένγκεν) στα σημεία ελέγχου διαβατηρίων των πέντε νησιών. 
  • Την δημιουργία (Visa Centers) στην περιοχή του Balikesir (Αδραμυτίου-Αϊβαλί) γιατί βρίσκεται μεταξύ των δύο κύριων προξενείων μας (Κωνσταντινούπολης και  Σμύρνης) και απαιτείται πολύωρο ταξίδι για την απόκτηση Visa.

«Κλείνοντας σας παρακαλώ θερμά να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα που υπάρχει στο ζήτημα της βίζας των τούρκων επισκεπτών.  Η αναμονή με «δεμένα τα χέρια μας» της αόριστης υπόσχεσης – εκτίμησης   απ την Ε.Ε. ότι το 2017, θα επιλυθεί οριστικά  το ζήτημα της βίζας με την Τουρκία, δεν ικανοποιεί κανέναν στα νησιά μας.  Η αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος, που άρχισε να εκδηλώνεται από τα απέναντί μας τουρκικά παράλια, είναι ζήτημα ζωής για πάρα πολλές τοπικές επιχειρήσεις  και σε εποχή μάλιστα οικονομικής κρίσης έρχεται να τονώσει σημαντικά την γενικότερη νησιωτική οικονομία», καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ