27.9.2012 14:47

"Υποχρηματοδοτούνται τα κέντρα πρόληψης, στο Β. Αιγαίο"

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Β. ΤΕΝΤΟΜΑ

 
Με την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική είναι δεδομένη πλέον η υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας από τα δύο υπεύθυνα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών  (συνολικά για τα έτη 2011 και 2012 έχουν λάβει κάτω από το 40% της προβλεπόμενης  χρηματοδότησής τους ).
Η υποχρηματοδότηση αυτή έχει δημιουργήσει φόβους για ακόμη και διακοπή της λειτουργίας αυτών των Κέντρων και παροχής των υπηρεσιών τους, απόλυτα χρήσιμων για τις τοπικές μας κοινωνίες.
Αυτό ισχύει και στη περίπτωση των 4 Κέντρων του Βορείου Αιγαίου (Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σάμου), των οποίων  η Περιφέρεια Βορείου είναι ένας από τους κυριότερους εταίρους.
Τη τραγική αυτή κατάσταση εξέθεσαν με υπόμνημά τους οι Πρόεδροι των 4 Κέντρων   και από κοινού αιτήθηκαν στο Περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε στην Χίο την 25/9/12 τα εξής:
 
         1.     Να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια και θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να μην κλείσουν τα Κέντρα Πρόληψης Βορείου Αιγαίου.
         2.     Ότι θα προχωρήσει σε έγγραφες και άλλου είδους πιέσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να καταβάλλουν τα ποσά που έχουν δεσμευτεί με την προγραμματική σύμβαση.
         3.     Ότι θα καταβάλλει άμεσα τις εισφορές της Περιφέρειας προς όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης  Βορείου Αιγαίου για το 2012, δίνοντας μιαν ανάσα σε διοικήσεις και εργαζόμενους.
 
Ως παράταξη υποστηρίξαμε θερμά τα παραπάνω πέρα για πέρα δίκαια αιτήματα που φυσικά δεν έχουν κανένα συντεχνιακό χαρακτήρα, αλλά ανταποκρίνονται σε διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας μας.
Βέβαια για το θέμα της άμεσης καταβολής των εισφορών, υπάρχει το πρόβλημα της τραγικής υστέρησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και  για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε σημείο που να μην είναι πρόσφορα αυτή τη στιγμή ποσά, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στα Κέντρα.
Τα Μνημόνια έχουν αφαιρέσει κάθε ελπίδα στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να παίξουν τον ρόλο τους σε αυτοδιοικούμενες δομές  Κοινωνικής Πολιτικής στις οποίες συμμετέχουν, δομές που παρέχουν χρήσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε το συντομότερο δυνατόν να καταβάλει τις εισφορές της αλλά και να πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο ή την υπολειτουργία αυτών των δομών.
Η παράταξή μας θα παρακολουθεί το πρόβλημα και θα ελέγξει την υλοποίηση των υποσχέσεων που δόθηκαν από το περιφερειακό συμβούλιο, τον Περιφερειάρχη και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ