27.4.2012 12:24

Υπόγειος υπαλληλικός δάκτυλος τινάζει στον αέρα ανακύκλωση και λειτουργία ΧΥΤΑ

• ΜΕ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ (;) ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 
Τη δια της πλαγίας μέθοδο αποτροπής της συμμετοχής ιδιωτών στην ανακύκλωση επιστρατεύει η υπαλληλική εξουσία, μετατρέποντας σε σχεδόν αποτρεπτική την εκδήλωση ενδιαφέροντος  ιδιωτών. Οι όροι των δημοσίων προκηρύξεων είναι τόσο παράλογοι και στο τέλος ασύμφοροι για όποιον επιδιώξει να καταθέσει πρόταση, που, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποτρέψει κάθε σοβαρό ενδιαφερόμενο να ασχοληθεί, με τον κίνδυνο ο διαγωνισμός να καταστεί και πάλι άγονος να είναι μεγάλος.
Για λόγους που μόνο οι συγγραφείς των όρων των προκηρύξεων μπορούν να εξηγήσουν, εκλαμβάνουν την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών ως αποκομιδή απλών σκουπιδιών και ζητούν τη δωρεά στο Δήμο όμοιων κάδων ανακύκλωσης με τους υφιστάμενους κάδους σκουπιδιών. Προβλέπουν απλώς αυτοί να κλειδώνουν, για να αποφεύγεται η «ελάφρυνση» του από επιτήδειους που ποντάρουν στην πώληση ανακυκλώσιμων υλικών, γεγονός που σημαίνει ότι το συνεργείο αποκομιδής θα πρέπει να κρατά μαζί του 237 κλειδιά, όσοι και οι κάδοι που ζητούνται!
Κυρίως, όμως, ζητείται όχημα περισυλλογής πρεσοφόρο, όπως αυτά που διαθέτει σήμερα ο Δήμος κι όχι γερανοφόρο, ειδικά προσαρμοσμένο για ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτό συνεπάγεται τρία διαφορετικά δρομολόγια σε όλο το νησί, αφού το πρεσοφόρο θα πρέπει να μαζεύει σε ξεχωριστό του δρομολόγιο το χαρτί, σε άλλο το γυαλί και σε τρίτο το αλουμίνιο, ενώ θα μπορούσε, για παράδειγμα, οι κάδοι της βόρειας ή νότιας Χίου να αδειάζουν συνολικά με ένα μόνο δρομολόγιο. Αν εφαρμοστεί αυτός ο προγραμματισμός, στα περισσότερα από τα χωριά η περισυλλογή του ανακυκλώσιμου υλικού θα γίνεται ανά 12 ημέρες!
Αυτή η διαφορά καθιστά από μόνη της ελλιπή τα μέσα που ζητούνται από τις προκηρύξεις για την αποκομιδή (πώς να ανταποκριθεί με τριπλά δρομολόγια ένα όχημα;) αλλά και ελλιπέστατο το προσωπικό, που για ένα σκοπό θα πρέπει να κάνει τρεις διαφορετικές επισκέψεις σε Βολισσό ή Μεστά, εκτοξεύοντας και τις δαπάνες των καυσίμων! Να σημειωθεί ότι ήδη όλη η διαδικασία βρίσκεται στον αέρα, καθώς για την αποκομιδή των υλικών στην πρωτεύουσα έχει προβλεφθεί προσωπικό μόλις για 6 μήνες! Για τους υπόλοιπους;
Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τις δυο προκηρύξεις, δημοσιευμένες στο επίσημο site του Δήμου Χίου, θα απορήσει με την απαίτηση να είναι πιστοποιημένος με ISO ο ανάδοχος που στην ουσία δωρίζει στο Δήμο κάδους και απορριμματοφόρο και όχι ο ανάδοχος που θα αναλάβει την αποκομιδή! Ή θα αναρωτηθεί ποια η λογική της εξάντλησης της αυστηρότητας της ποινής, στην περίπτωση που ένας κάδος καταστραφεί και δεν αντικατασταθεί εντός 3 ημερών. Τότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ στον ανάδοχο, ο οποίος εν ολίγοις θα πρέπει να προβλέψει συνεργείο ιδιωτικής φύλαξης για τους 237 απαιτητούς κάδους που ο ίδιος διέθεσε!
 
Έμμεσος τρόπος
Οι αντιοικονομικοί όροι που περιλαμβάνονται στους διαγωνισμούς ξάφνιασαν και τους εκπροσώπους της ίδιας της δημοτικής αρχής, καθώς «φωνάζουν» από μακριά ότι είναι ο έμμεσος τρόπος των υπαλλήλων να αποτρέψουν το ενδιαφέρον κατάθεσης ιδιωτικής πρότασης, χωρίς να αναμένουν την κατάληξη των προσφυγών που έχει ήδη καταθέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ.
 
Φρένο και στο ΧΥΤΑ
Αν, όπως είναι λογικό, δεν εκφραστεί ιδιωτικό ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς της 7ης Μαΐου η ανακύκλωση φρενάρεται εκ νέου για κάποιους μήνες! Συνέπεια αυτής της καθυστέρησης θα είναι η αδυναμία λειτουργίας και του ΧΥΤΑ, για την οποία προϋπόθεση παραμένει η λειτουργία της ανακύκλωσης. Παράλληλα κανένας δεν ξέρει ποιος θα κληθεί να πληρώσει τα εξοντωτικά πρόστιμα, αν η Ε.Ε. αποφασίσει ότι δεν μπορεί να ανέχεται άλλο τη λειτουργία των ΧΑΔΑ.
Όλα αυτά δείχνει να τα αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ, Στ. Σουρέλας, πλην όμως τόσο ο ίδιος όσο και το σύνολο της δημοτικής αρχής εμφανίζεται αδύναμο να αποφύγει τις διαρκείς τρικλοποδιές που μπαίνουν υπηρεσιακά, θέτοντας ευθέως το ερώτημα «ποιος διοικεί αυτό το Δήμο».
Οι πολίτες προσδοκούν την ανακύκλωση, η δημοτική αρχή εμφανίζεται να την επιθυμεί, το θέμα είναι αν έχει τις δυνάμεις να την επιβάλλει, από τη στιγμή που φαίνεται εμφανώς ότι οι υπάλληλοι δεν θέλουν την ιδιωτική ανάμειξη και κάνουν το παν για να την αποτρέψουν.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ